Logo Hockey Connect geel oranje

Afscheid van een generatie

Amstelveen, Hockey, Wagener Stadion, Heren, Rabo-EuroHockey Championship 2021 Seizoen 2020-2021, 12-06-2021, EK Hockey, Euro Hockey 2021, Finale EK Hockey, Nederland - Duitsland 2-2, Nederland wint na shootouts en is Europees Kampioen, Billy Bakker (Ned) COPYRIGHT WORLDSPORTPICS WILLEM VERNES
Amstelveen, Hockey, Wagener Stadion, Heren, Rabo-EuroHockey Championship 2021 Seizoen 2020-2021, 12-06-2021, EK Hockey, Euro Hockey 2021, Finale EK Hockey, Nederland - Duitsland 2-2, Nederland wint na shootouts en is Europees Kampioen, Billy Bakker (Ned) COPYRIGHT WORLDSPORTPICS WILLEM VERNES

Natuurlijk waren de contouren van een nieuw Oranje al min of meer bekend, maar de bevestiging kwam op de laatste woensdag van september. Een persconferentie waarbij de nieuwe bondscoach Jeroen Delmee zijn plannen ontvouwde en uit de doeken deed wie daar niet meer in voorkwamen. Dat betekende het afscheid van een generatie.

Elk sportleven is eindig. Dat weet iedere topsporter al vanaf het moment dat hij aan zijn loopbaan begint. Een einde is onvermijdelijk. Oók voor de hockeyers die Nederland door de jaren heen zoveel moois hebben bezorgd, al was de generatie in het afgelopen decennium er ook vaak eentje van ‘net niet’. De indrukwekkende hoeveelheid zilver die er op de erelijsten van de mannen staat, vertelt in dat opzicht ook een eigen verhaal. Zilver is geen goud. Van dat laatste wonnen de mannen zeker veel, maar niet in de toernooien die er het meest toe doen, die het meest tot de verbeelding spreken.

Het draait om wereldkampioenschappen, maar vooral om de Spelen. Niet voor niets vroeg de kersverse bondscoach Jeroen Delmee van zijn spelers commitment richting de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Dát traject is leidend in de plannen van Delmee en Oranje. En niet voor niets was ook Tokio het einde van zo’n zelfde traject, al duurde dat door Covid een jaar langer dan gepland. En die Spelen, daar speelt Oranje al lang geen echte hoofdrol meer. Het laatste hockeygoud voor de mannen dateert van 2000. En daar kon ook deze generatie niets aan veranderen.

XXL Nutrition

Het gezicht van Oranje gaat in ieder geval wel veranderen. In welke mate, dat moet in de komende maanden duidelijk worden. Vier spelers hebben inmiddels definitief een punt gezet achter hun interlandloopbaan omdat zij zich willen richten op hun maatschappelijke carrière, en dat zijn niet de minsten: Billy Bakker, Mink van der Weerden, Glenn Schuurman en Roel Bovendeert. Samen goed voor meer dan zeshonderd interlands en een waslijst aan prijzen. Vijf spelers hebben daarnaast aangegeven niet zeker te weten of zij zich nog beschikbaar zullen stellen voor Oranje. Robbert Kemperman, Seve van Ass, Sander de Wijn, Mirco Pruyser en Jeroen Hertzberger – bij elkaar ook bijna duizend (!) keer in Oranje – konden nog geen onvoorwaardelijk ‘ja’ zeggen tegen de plannen van Jeroen Delmee richting Parijs 2024.

Voor die vijf betekent dat nog geen definitief einde, daarover was Delmee heel duidelijk. ,,Zij hebben na de intensieve periode die achter ze ligt langer tijd nodig om kenbaar te maken of ze hun commitment tot Parijs 2024 kunnen geven’’, stelt de bondscoach, die daarop liet volgen dat de bal bij deze spelers ligt. ,,Als zij aangeven weer beschikbaar te zijn voor het team, ga ik bekijken of ze goed genoeg zijn en passen bij het gezicht dat we willen laten zien met Oranje.’’

De vier mannen die nu afscheid nemen, zouden dus nog gezelschap kunnen krijgen van maximaal vijf ploeggenoten. De trainingsgroep die Delmee bekendmaakte en waarmee hij de weg naar Parijs inslaat, telt slechts tien spelers van de achttien die hun opwachting maakten in Tokio.

Bij de nieuwe groep van 22 spelers zit een aantal opvallende nieuwkomers. Meest in het oog springt de naam van Dennis Warmerdam, de speler van Pinoké die vanwege kanker in zijn rechterarm zelfs al afscheid had genomen van de sport. Maar Warmerdam herstelde miraculeus, keerde terug in het eerste van Pinoké en mag nug dus zelfs aanhaken bij Oranje. De namen van de Bosschenaren Tijmen Reijenga, Koen Bijen en Imre Vos springen in het oog, net als Tim Swaen van Bloemendaal, die ook niet eerder in Oranje speelde.

Zij zijn de toekomst. Wij kijken hier nog één keer terug op een prachtige generatie hockeyers, die zo’n tien jaar het beeld van het Nederlands elftal hebben bepaald.

Billy Bakker

Geboortedatum: 23-11-1988

Debuut: 28-11-2009

Interlands: 236

Doelpunten: 65

Erelijst:

Olympische Spelen: 2012 zilver

Wereldkampioenschap: 2010 brons, 2014 zilver, 2018 zilver

Europees kampioenschap: 2011 zilver, 2013 brons, 2015 goud, 2017 goud, 2019 brons, 2021 goud

Champions Trophy: 2010 brons, 2011 brons, 2012 zilver

Hockey World League: 2014 goud

FIH Pro League: 2019 brons

Billy Bakker maakte liefst twaalf jaar deel uit van het Nederlands elftal. Zijn hoogtepunt beleefde hij echter al drie jaar na zijn debuut. De Olympische Spelen van 2012 zal hij niet snel vergeten. Niet alleen vanwege de zilveren medaille, al is dat uiteindelijk het enige olympische eremetaal van deze ploeg gebleken. Nee, het was vooral zijn eigen vorm die dat toernooi voor Bakker onvergetelijk maakte. De Amsterdammer scoorde in Londen liefst zes keer, maar kon in de finale helaas niet voorkomen dat de titel naar Duitsland ging.

Bakker kende vervolgens nog succesvolle jaren als aanvoerder van Oranje. Daarin werd nog een flinke waslijst eremetaal binnengehaald, met onder andere het zilver van het WK 2014 in Den Haag en Europese titels in 2015 en 2017. 

Mink van der Weerden

Geboortedatum: 19-10-1988

Debuut: 02-07-2010

Interlands: 191

Doelpunten: 115

Erelijst:

Olympische Spelen: 2012 zilver

Wereldkampioenschap: 2014 zilver, 2018 zilver

Europees kampioenschap: 2013 brons, 2015 goud, 2017 goud, 2019 brons, 2021 goud

Champions Trophy: 2010 brons, 2011 brons

Hockey World League: 2014 goud

FIH Pro League: 2019 brons

Wie Mink van der Weerden zegt, zegt strafcorners. Zijn specialiteit was onlosmakelijk verbonden met de sympathieke Brabander. Al meteen in zijn debuutwedstrijd wist de jonge Van der Weerden het doel te vinden, en dat deed hij in de jaren daarna nog tientallen keren. De strafcorner van Van der Weerden werd een geducht wapen van Oranje, en meer dan eens sleepte hij de ploeg er letterlijk doorheen. Kwam uiteindelijk tot dik honderd doelpunten, een aantal waar een aanvaller nog jaloers op kan zijn. Was ook nog enige tijd aanvoerder van Oranje, tot de band weer om de arm van Billy Bakker belandde. Net als diezelfde Bakker waren de Spelen van 2012 in Londen een hoogtepunt voor Van der Weerden, die tot acht doelpunten voor Oranje kwam en daarmee topscorer van het toernooi werd.

Glenn Schuurman

Geboortedatum: 08-05-1992

Debuut: 20-01-2015

Interlands: 159

Doelpunten: 3

Erelijst:

Wereldkampioenschap: 2018 zilver

Europees kampioenschap: 2015 goud, 2017 goud, 2019 brons, 2021 goud

Champions Trophy: 2012 zilver, 2018 brons

Hockey World League: 2014 goud

FIH Pro League: 2019 brons

Glenn Schuurman is nooit de bekendste naam van het Nederlands elftal geweest. Die rol was vaak voor anderen weggelegd. Maar hij groeide door de jaren heen wel uit tot een belangrijke schakel in de ploeg. Knapte altijd veel werk op zodat anderen konden excelleren, maar dat bracht hem uiteindelijk ook zelf veel moois. Opvallend is overigens wel dat het laatste internationale toernooi van Glenn Schuurman zijn eerste Olympische Spelen waren. Is met 29 jaar ook de jongste van de vier internationals die afscheid nemen.

Roel Bovendeert

Geboortedatum: 08-05-1992

Debuut: 20-01-2015

Interlands: 32

Doelpunten: 9

Erelijst:

Champions Trophy: 2018 brons

Dat Roel Bovendeert tot slechts 32 interlands is gekomen, mag je gerust een raadsel noemen. De aanvaller van Bloemendaal werd niet alleen geplaagd door blessures, maar had ook een haat/liefdeverhouding met de nationale ploeg. Viel als laatste speler af voor de groep die naar de Spelen in Rio ging en leek lange tijd ook buiten de boot te vallen voor de selectie voor Tokio omdat hij niet voorkwam in de plannen van bondscoach Max Caldas. Maar Bovendeert maakte gebruik van zijn argument dat het meest tot de verbeelding spreekt: doelpunten. Zo belandde hij uiteindelijk toch in Tokio. Niettemin had de loopbaan van Bovendeert veel meer interlands moeten tellen dan het aantal waarop hij nu is blijven steken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *