Debutantenbal in Amsterdam

AMSTELVEEN 2021 - 2022 FIH Pro League
Netherlands v Belgium (RR)
Picture: Tessa Clasener 
WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK
AMSTELVEEN 2021 - 2022 FIH Pro League Netherlands v Belgium (RR) Picture: Tessa Clasener WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

Fiona Morgenstern

‘Zie dit als mooi compliment’

Stralend stapte Fiona Morgenstern van het veld in het volgepakte Wagener Stadion. De 25-jarige speelster van Oranje-Rood kreeg amper genoeg van de sfeer rond haar debuutwedstrijd met Oranje tegen de Belgen en begroette zelfs ruim na het laatste fluitsignaal nog familie en fans.

,,Dit is echt supervet’’, stelde ze met een brede lach. ,,Meteen na afloop was ik wel even kritisch op mezelf omdat ik dingen beter had willen doen, maar zo moet ik nu niet denken. Ik ben alleen maar blij, heb enorm genoten en vanaf nu kan het alleen maar beter gaan.’’ Die kritische kanttekeningen betroffen eigenlijk maar details, lichtte Morgenstern nog even toe. ,,Een aanname, of een actie in de cirkel waar ik meer rendement uit wilde halen. Kleine dingen.’’

Ze wist, vervolgde ze, eigenlijk niet zo goed wat ze moest verwachten van die eerste interland. ,,Natuurlijk, je weet dat er veel mensen komen, dat het een leuke wedstrijd wordt tegen België. Eigenlijk had ik alleen maar positieve gedachten toen ik hierheen kwam. En eigenlijk is dat ook allemaal uitgekomen. De zenuwen waren er wel eventjes, maar die waren ook snel weer weg.’’

Morgenstern maakte lang deel uit van selecties, maar na Jon Oranje stokte het. Dat was in 2017, en vier jaar later is er dan toch die eerste cap in het grote Oranje. ,,Vorig jaar werd ik bij de potentials geroepen en dan weet je dat je ineens dichtbij zit. Ik heb een jaar meegetraind en denk dat dit het juiste moment was voor de stap. Ik wil niet zeggen dat ik een laatbloeier ben, maar ik denk dat het goed was eerst lekker bij de club te hockeyen en daar mijn draai te vinden.’’

Dat de Eindhovense juist in een moeilijk seizoen van haar club Oranje-Rood debuteert, is opvallend. ,,Ik zie dit als een mooi compliment. Vanuit hier kan ik verder bouwen en alleen maar beter worden. Ik hoop dat ik mag blijven en nog meer stappen kan maken.’’

Pleun van der Plas

’Dit is eigenlijk onbeschrijflijk’

Heeft ze de woorden om te vertellen hoe ze haar debuut in Oranje heeft beleefd? Nee, die heeft Pleun van der Plas eigenlijk niet. ,,Zo bijzonder, zo waanzinnig. Eigenlijk onbeschrijflijk. Het stadion, ál die fans. En dan vrienden en familie op d etribune. Wat wil je nog meer?’’, zegt ze met een stralende lach.

Van der Plas (26) genoot van alles wat haar overkwam vanaf het moment dat ze acht dagen eerder werd gebeld door bondscoach Alyson Annan. ,,Ik was al heel dankbaar dat ik uitverkozen ben. Vanaf maandag waren we intern en dat was ook mooi. Zo’n leuke groep, en we werden hartstikke goed opgevangen. Gelukkig voor mij zag ik ook veel vertrouwde gezichten van Den Bosch, dat scheelde ook.’’

Ze wil, zegt ze, altijd beter worden. En Oranje is daarvoor misschien wel de best denkbare omgeving. ,,Het Nederlands team is de beste ploeg van de wereld, en je staat met de beste speelsters van de wereld op het veld. Als je hier mag aanhaken, mag trainen en spelen met deze meiden, dan leer je daar waanzinnig veel van. Ik ben er zó blij mee dat ik in ieder geval vandaag deel mag uitmaken van dit team. Dat is altijd een droom geweest die nu werkelijkheid is geworden.’’

Van der Plas kreeg nog een bijzonder steuntje in de rug. ,,Meiden van Den Bosch die ook buiten het veld vriendinnetjes zijn, gaven me een heel lief armbandje. Een soort lucky charm, ja. Dat bandje is misschien klein, maar het is een groots gebaar en dat deed me heel goed.’’

Tessa Clasener

’Ik heb vooral genoten’

Normaal, zegt Tessa Clasener, is ze best wel streng voor zichzelf. ,,Maar dit is mijn debuut in Oranje, dan wil ik niet te streng zijn. Ik heb vooral genoten, en dat is het belangrijkste. Dit was supergaaf.’’

Ze was best wel gespannen, de speelster van HDM. ,,Want je wilt het toch graag goed doen en dat brengt wat spanning mee. Maar dat werd al minder bij het inlopen, het inspelen. Het team neemt je echt mee, en daardoor kan je lekker starten met hockeyen. De eerste ballen heb ik lekker simpel gehouden en daarna kan je gewoon je ding doen.’’

Dat genieten was ook iets dat Alyson Annan haar meegaf. ,,Dat drukt ze je echt op het hart: geniet. Maar dat is ook niet moeilijk in deze sfeer. Niet normaal hoe druk het was. Gewoon uitverkocht. Dat ik zo mijn eerste interland mag spelen, is echt geweldig.’’

Het belletje van Annan verraste Clasener. ,,Ik was een beetje in shock. Je hoopt natuurlijk wel op zo’n belletje, maar je gaat er niet vanuit. Er zitten zoveel goede meiden bij Oranje én bij de potentials. Maar Annan vertelde me dus dat ik mijn debuut ging maken. Ik zat aan de telefoon, viel eerst helemaal stil en kon toen alleen maar uitbrengen ’o my god, echt waar?’.’’

Opmerkelijk is dat Tessa Clasener nooit bij een jeugdteam zat en het al een eer vond dat ze mocht aansluiten bij de potentials. ,,Tot nu toe was Zuid-Holland C mijn hoogtepunt. Dames 1 van HDM was mijn droom. Nadat ik klaar was met mijn studie wilde ik zien waar ik kon komen als ik maximaal deed met extra trainingen en krachttraining. En natuurlijk is je droomdoel ooit een interland te spelen. Dat die droom nu al is uitgekomen, daar ben ik heel trots op.’’

Eric Korver

Eric Korver

Eric Korver verdiende zijn sporen als sportverslaggever bij dagbladen en de GPD. Volgde daarna hockey voor Rabosport. Al hoofdredacteur van een golfmagazine en schaatsmagazine, nu ook verantwoordelijk voor Hockey International.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *