Logo Hockey Connect geel oranje

Heb je óók nog zo’n keeper

TOKYO - Tokyo 2020 Olympic Games
Australia v Belgium (Final)
Belgium wins the gold after shoot outs.
Photo: Victor Wegnez, Arthur van Doren and Arthur de Sloover run towards Vincent Vanasch after he saved the last shoot-out.
COPYRIGHT WORLDSPORTPICS FRANK UIJLENBROEK
TOKYO - Tokyo 2020 Olympic Games Australia v Belgium (Final) Belgium wins the gold after shoot outs. Photo: Victor Wegnez, Arthur van Doren and Arthur de Sloover run towards Vincent Vanasch after he saved the last shoot-out. COPYRIGHT WORLDSPORTPICS FRANK UIJLENBROEK

Shane McLeod

‘Hij staat geregistreerd in België, maar hij is van een andere planeet.’

Heb je al de beste strafcorner van de wereld, heb je óók nog zo’n keeper. Niet zo heel gek dat je wereld- en Olympisch kampioen wordt. Komt het op een shoot-out aan dan durft de hele Belgische ploeg zijn olympische gage er wel op in te zetten dat hun Vincent ze er doorheen sleept. Tuurlijk, het is toch altijd nog even billenknijpen, maar niemand heeft een betere op de doellijn staan, weten zij. Als zij hun klusje vlekkeloos doen, doet Vincent de rest.

Of Vincent Vanasch (33), net als in 2017 en 2018 weer tot de beste doelman van de wereld zal worden verkozen? Wie anders? Olympisch kampioen en glorieuze shoot-out-killer in de olympische finale. Niet één, maar drie keer. En niet tegen een zomaar toevallige mede-finalist, maar tegen de nummer één van de wereld. Hij killde de killers.

‘Hij staat geregistreerd in Belgié. Maar in wezen komt Vincent van een andere planeet’, zei Shane McLeod, de Belgisch bondscoach uit Nieuw Zeeland na de finale tegen iedereen die het wilde horen. Zijn teamgenoten zullen het niet tegenspreken. In Eindhoven evenmin. In 2016 vierden ze daar -toen nog als Oranje Zwart- hun laatste landskampioenschap en wie stond er onder de lat? En het jaar daarvoor, toen ze ook de beste van de hoofdklasse waren? Juist, Vincent ‘The Wall’ Vanasch, zoals zijn bijnaam inmiddels luidt.

XXL Nutrition

Het is het klassieke sprookje: vierde uit een gezin van vijf kinderen, allemaal hockeyers. Pap runde de jeugdopleiding bij Royal Evere White Star Hockey Club -uit 1921- en goot het hockey er daar in Evere bij alle vijf de Van Aschjes met de paplepel in.
Aanvankelijk kon de kleine Vincent trouwens ook nog best leuk hockeyen, behoorlijk scorende aanvaller zelfs. Totdat…ja, totdat-ie dat keeperspak aan kreeg, dat, leuk detail, hij tegenwoordig laat maken in Nijkerk. Hartstikke Hollands.

Minder leuk detail, tenminste voor alle verliezers in Tokyo, is dat er volgens Shane McLeod een heel nieuw contingent jonge talentvolle Belgen klaar staat, een lichting die mogelijk nog beter is dan de huidige. En dan hebben ze óók nog zo’n keeper. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *