Logo Hockey Connect geel oranje

Het eerste ‘Dryturf’ veld is vooral supersnel

DSC_5634

Het is duidelijk, we kunnen er niet meer omheen. Alastair Cox (kunstgrasexpert van de FIH) is glashelder. Op de Olympische Spelen in 2028 in Los Angeles zal er alleen gespeeld worden op waterloos kunstgras. Al eerder zullen veel internationale toernooien overgaan naar velden die niet meer besproeid hoeven worden.

Misschien is de primeur van MHC Weesp op 13 juni jl. met een bijna dagvullend programma georganiseerd door kunstgrasleverancier Greenfields, daarom wel historisch. Vanuit de hele wereld waren vertegenwoordigers aanwezig bij de ‘lancering’ van het eerste kunstgrasveld dat geen water nodig heeft en toch zo dicht mogelijk komt bij de eigenschappen van een echt waterveld.

Het is, aldus Alastair Cox, het begin van een noodgedwongen revolutie die in een sneltreinvaart moet doorontwikkelen de komende jaren. Noodzakelijk vanuit duurzaamheid – zelfs in West-Europa hebben we straks een tekort aan water – maar ook voor het behoud van de mondiale positie van de hockeysport. India (en ook Pakistan) zijn weggezakte grootmachten die op deze manier weer kans maken om echt aanspraak te maken op Olympisch goud. Broodnodig om überhaupt als hockeysport de Olympische status te behouden. Vanuit de FIH zijn alle eisen voor een waardig waterloos kunstgrasveld nauwkeurig omschreven. Alle facetten die het hockeyen op een goed waterveld nu zo aantrekkelijk maken voor kijkers en spelers zelf zijn daarin meegenomen. De uitdaging ligt nu dus bij de kunstgrasleveranciers om dit te ontwikkelen. CSC Greenfields heeft de absolute primeur met hun ‘Greenfields Pure EP’. 

XXL Nutrition

Flop

Voordat de nieuwsgierigheid van alle hoogwaardigheidsbekleders beloond werd met het betreden van het nieuwe veld, was er een seminar met meerdere sprekers. Zo ook hockeylegende Floris-Jan Bovelander (alias Flop), die met zijn Bovelander Foundation inmiddels bijna 10 jaar veel goed werk doet om het hockeyen in India op de kaart te houden en de jeugd daar te stimuleren te gaan hockeyen. ,,Sinds de Olympische Spelen van 1976 in Montreal, waar voor het eerst op kunstgras gespeeld werd, is de hockeywereld veranderd. Het is niet voor niets dat recordhouder van goud bij de mannen, India, alleen maar zwartwit foto’s van die successen heeft.” Floris-Jan kan als geen ander benoemen wat het belang is van waterloze velden: ,,Eigenlijk is de mondiale hockeysituatie nu niet eerlijk. Als je geen toegang hebt tot kunstgrasvelden loop je mijlenver achter. In de regio Amsterdam liggen meer kunstgrasvelden dan in heel India.”

Tijdens onder andere de lezing van Colin Young (research and development director van Ten Cate, het moederbedrijf van Greenfields) werd duidelijk dat we mooi op weg zijn, maar dat dit ook pas een begin is. Er is nu veel tijd en energie gestoken in de toplaag, het kunstgras zelf, maar alles wat daaronder ligt, is nog hetzelfde als bij een gewoon waterveld. Uiteindelijk moeten kunstgrasvelden echt vele malen goedkoper worden beamen zowel Alistair als Floris-Jan. En dat zit voor een groot deel in de onderlaag. ,,Dat moet gewoon kunnen. Het verschil tussen het goedkoopste kunstgras en het duurste is nog altijd minimaal in vergelijking met het verschil tussen het goedkoopste kunstgras en de ‘zandveldjes’ waar nu op gespeeld wordt in India,” aldus Flop. ,,En natuurlijk moet het ook recyclebaar zijn. Van oude velden weer nieuwe velden maken… dat moet toch te doen zijn?!”

Veel sneller

En dan is het zover, we mogen het nieuwe veld betreden. De eerste bevindingen? De groene toplaag lijkt nog minder op echt gras, omdat het geen sprietjes meer zijn, maar bijna een soort bredere bolletjes. De stuit lijkt goed – dus 3D hockey moet prima lukken, maar het veld is vooral veel sneller. ,,Het is interessant om te zien wat dit met de evolutie van het spel zelf gaat doen. Het aangeven van de strafcorner zal bijvoorbeeld harder gaan, dus uitlopers eindigen nog meer in een niemandsland”, aldus oud-hoofdklasse speler Matthijs Verhoef (Salesmanager Hockey CSC Sport/Greenfields). ,,Ik ben ook wel benieuwd wat het gaat doen met de ontwikkeling van het schoeisel. Op deze velden heb je echt minder profiel nodig. Misschien kun je straks wel met tennisschoenen gaan spelen.”

Critici zijn bang dat alle aanstaande ‘vernieuwingen’ in de hockeysport de sport geweld aan doen. Floris-Jan tackelt die angst: ,,Hockey brengt mensen samen, brengt zoveel plezier. Wij als hockeyers zullen ondanks alle veranderingen de kernwaarde van het spel bewaken. Dat gaat echt nooit verloren.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *