Tuurlijk, Jacques woont niet in Uddel maar in Bilthoven, maar dat bekt niet. Het Orakel van Uddel, da’s pas lekker.
Je hoeft in het Veluwse heiligdom, waar het Orakel tegenwoordig op een gave plek sportbier brouwt geen geit te offeren zoals in het oude Delphi; Uddelaertje kopen, het biertje her en der aanprijzen is al genoeg. Doet ie het voor! Noem het PR.
Wat kun je er voor terug verwachten? Een ongezouten mening, of je het nou wil horen of niet. In ieder geval nooit zomaar een praatje om het praatje. ‘Ab Osterhaus in een sportprogramma? Wat doet Ab hier?’ Als het Orakel uit Uddel iets zegt, klotst het sportbier steevast het glas uit.
Tuurlijk had het Orakel dolgraag gezien dat zijn godenzoon uit Tokyo een derde gouden olympische medaille naar hun thuistempel had meegebracht. Dankzij of ondanks Max, dat had het Orakel niet uitgemaakt. Waarschijnlijk had hij ‘ondanks’ gezegd, maar dat zullen we nooit weten.
Da’s nou juist het mooie aan orakels; ze orakelen maar wat en toch luistert iedereen. De een laaft zich eraan, de ander ergert zich groen en geel. Maar één ding is zeker; orakels brengen leven in de brouwerij.
Zeven jaar geleden, bij het WK in Den Haag, gaf het Orakel in ’s lands grootste ochtendkrant cijfers aan de beste hockeyers van Nederland. Hij was ook columnist en analist, altijd met ongezouten mening. Hockeyend Nederland, in ieder geval het pluche deel daarvan, rilde en vond dat de oud-recordinternational (337x), tweevoudig olympisch kampioen en oud-wereldkampioen het hockeynest bevuilde. Foei Orakel!
Hij was nog orakel in wording. ‘Onze jongens moeten kerels worden’, profeteerde hij tijdens dat WK. Dat werden ze niet en Australië gaf ze in Den Haag enorme billenkoek. Hockey kreeg door alle ophef rond het orakel in opleiding wel meer aandacht dan ooit, ook buiten het eigen wereldje.
In de jaren tussen Den Haag en Tokyo schudde het Orakel Nederland hockeyland vaker wakker met profetieën. Of die leuk werden gevonden, dat maakte hem niet uit. Orakels nemen nou eenmaal geen blad voor de mond. Vinden niet dat ze leuk hoeven te worden gevonden.
Net zo min als dat iemand er wat mee te maken heeft of orakels hersenspinsels tussen hen en hun godenkinderen openbaren of niet. Dat maken orakels zelf wel uit. En als het de godenkinderen niet zint, dan lossen Orakel & Zoon dat onderling wel op.
Na de mislukte olympische missie van de hockeymannen, neemt een nieuwe leider de plaats in van de door het Orakel & Zoon zwaar bekritiseerde oude leider. Max eruit, Jeroen erin, koren op de molen van een orakel, zou je zeggen.
Goddelijk detail; de nieuwe leider, die de oranje kudde naar successen bij het eerstvolgende WK in India en de Spelen van Parijs moet loodsen, stootte het Orakel destijds als recordinternational hoogstpersoonlijk van zijn troon! De nieuwe leider is 337+-international.
Met orakels weet je het nooit, dat wisten de oude Grieken ook al, maar in de offerschaal ligt vast al genoeg klaar voor een nieuwe reeks voorspellingen en ongezouten meningen. Voor het raadplegen is één belletje naar Uddel genoeg.
Goed of slecht voor het hockey? Da’s nou net de vraag! Daarvoor hadden ze vroeger in Delphi priesters. Die legden uit wat het Orakel bedoelde. Dat is bij het Orakel van Uddel niet nodig. Die spreekt altijd klare taal, met één zekerheidje: ophef verzekerd.
Goed voor het hockey, zo zouden de oude Griekse priesters dat waarschijnlijk hebben vertaald.