De Spelen voorbij dus alle spelers zijn even vrij. Dat is bij alle nationale hockeyploegen het devies. In een voor-olympisch jaar worden er nogal wat spelers en speelsters geacht in eigen land te blijven. Nu mogen ze even uitvliegen.
Groot-Brittannië steekt honderden miljoenen in al haar Olympiërs, een fiks deel daarvan ook in de hockeymannen en vrouwen. Australië idem. Wie er dus bij wilde zijn in Tokyo deed er verstandig aan om vorig seizoen in eigen competitie te blijven en honderdtien procent beschikbaar te zijn voor de olympische voorbereidingen.
Komend post-olympisch seizoen echter is er weer een aardig legioen nieuwe buitenlanders te bewonderen in beide hoofdklassen.
Maar waarom komen ze in de ‘tussen olympische jaren’ eigenlijk massaal naar Nederland. Reden 1: omdat onze hoofdklasse het hockeywalhalla is. Reden 2: omdat het de enige plek is waar je als hockeyprof een leuke boterham kunt verdienen, naast een handvol ploegen in België en Duitsland. Reden 3: de wereldberoemde TD’s.
Na een jaar van olympisch afzien is het ook voor veel Australiërs, Britten en Argentijnen een oogstjaar; dat wil zeggen leuk leven, goed hockeyen, weinig verplichtingen, een aardige zakcent en -niet onbelangrijk- het wereldberoemde biertje na het ballen.
Denk bij de verdiensten niet aan voetbal, althans niet aan Ajax-salarissen, denk meer aan de middenmoot Keuken Kampioen Divisie, waar het gemiddelde salaris zo’n 2500 euro bruto per maand is. Waar de ene club salarissen van 15 tot 20.000 euro kan ophoesten voor een Argentijn of Australiër, kan de andere zich een kanjer van 40.000 tot 60.000 veroorloven. Of misschien zelfs wel twee. Geen Ajax dus, zelfs geen Vitesse of Heracles, maar voor een jaartje rondbanjeren in het hockeywalhalla toch leuk.
Voor zover wij hebben kunnen opdiepen komen we vanaf 12 september de volgende nieuwe buitenlandse internationals of oud-internationals tegen in de hoofdklasse mannen en vrouwen, de een met een kerverse olympische medaille op zak, de ander misschien nog met eentje uit Rio.
MANNEN
Amsterdam versterkte zich met Nicolas Poncelet (geen Tokyoganger), een aanvallend ingestelde Belgische verdediger van Racing Leopold, Belgisch kampioen in 2019. Daarnaast gaan de Australiërs Matthew Dawson en Trent Milton in het Wagener-stadion aan de slag. Dawson as verdediger, maar heeft ook 80 doelpunten voor de Aussies op zijn naam staan.
In Bloemendaal internationaal niets nieuws onder de zon. Arthur van Doren en Florian Fuchs waren er al en blijven gewoon.
Den Bosch gaat opnieuw voor de play-offs met de Australiër Dylan Wotherspoon (terug van weggeweest in het Bossche), de Oostenrijkse zaalhockeyvirtuoos Fabian Unterkircher, en de Duitser Paul Philipp Kaufman, bij het EK deze zomer in Amstelveen nog goed voor Duits zilver.
HGC kocht het meest in en heeft met Oliver Willars (Beeston), Zachary Wallace en Alan Forsyth (beide Surbiton) een compleet blik Britten opengetrokken. De drie, eentje voor iedere linie, stonden al langer op Van Ass’ wensenlijst. Maar met Tokyo voor de deur ging dat dus niet. Nu wel. Tel daarbij op de aanvallende middenvelder Marc Boltó Gimo van het Spaanse Atletic Terrassa en de Canadese verdediger Gordon Johnston, dan staat de teller op vijf nieuwe buitenlanders. Los natuurlijk nog van Kenta Tanaka, de Japanner, maar die was er al.
Kampong toonde zich buitengewoon bescheiden. Haalde alleen Moritz Kentmann, doelman van Berliner HC.
KZ is heel wat van plan dit seizoen. Australiër Matthew Swann kennen we nog, wereldkampioen in 2014 en oud-Bloemendaler. Ze komen zelfs met z’n drieën de Aussies: Swann ziet ook zijn landgenoot Tom Craig aanhaken en Tim Brand, zeg maar gewoon Brand, op z’n Nederlands. Geboren in Gouda, Nederlandse vader, Australische moeder, maar al wel tijden weg hier. En als je denkt Craig? Die naam komt bekend voor! Klopt, Toms’ broer Ben speelde al eerder voor KZ. Tot slot haakt in Den Haag ook Albert Bertran aan, tot voor kort van het Spaanse Terrassa (Spa). Maar die kennen we ook al, van Rotterdam.
Oranje Rood komt superlatieven tekort over de Brit Phil Roper, voorheen Wimbledon (29 jaar en 148 caps). Een aanvallende middenvelder ‘met ongekende snelheid en techniek en een groot scorend vermogen’. We zijn razend benieuwd. Roper krijgt gezelschap van zijn landgenoot David Ames (31), afkomstig van Holcombe, international met diverse gezichten. Hij speelde voor Engeland en Ierland. Daarnaast mag de 22-jarige Duitse jeugdinternational Laurens Halfmann van Uhlenhorst het een seizoen in Eindhoven proberen.
Natuurlijk legde Pinoke Alex Hendrickx en Sebastien Dockier afgelopen seizoen al heel vroeg weer vast, voor er kapers op de kust konden komen. Tweemaal Olympisch goud. Niklas Wellen, vierde in Tokyo, bleef ook. De enige nieuwe buitenlander van de Amsterdammers is Luca Wolff, jeugdinternational van Der Club an der Alster.
In Rotterdam keert Harry Martin terug, afgelopen seizoen nog middenvelder bij Hampstead & Westminster (Eng). De Engelse international (238x) keert na vier jaar afwezigheid terug in de havenstad, waar hij in het seizoen 2016-2017 ook speelde. In Tokyo was hij reserve.
In Bilthoven maar een ‘aankoop’. De Ier Conor Empey moet het dit seizoen voor SCHC vanaf de kop cirkel gaan doen.
De nieuwbakken coach Sjoerd Marijne heeft in Tilburg kneedwerk te doen. Hij moet een heel contingent Argentijnen inpassen. Ladislao Gencarelli (23) speelde als middenvelder in Spanje voor Real Sociedad de Tenis uit Santander, Maico Casella kwam over van HGC en de 31-jarige verdediger Jose Tolini is de nieuwe man voor de Tilburgse corners. Voorbije competitie deed hij dat voor het Belgische Gantoise. Tel daarbij op Manuel Prol Perez, verdediger die overkwam van Complutense uit Madrid en de blijver Frederico Fernandez Onega en dan is het de vraag wat de voertaal in de Limburgse kleedkamer wordt: Spaans of Hollands? Buena suerte Sjoerd!
VROUWEN
Amsterdam verwelkomde Kira Horn van Club an der Alster, deze zomer nog winnares van EK zilver in Amstelveen, dus het stadion kent ze. Horn komt tevens een master bedrijfskunde doen in Amsterdam.
Den Bosch ruimde in de selectie een plaatsje in voor Lucie Ehrmann, officieel de keepster van het Franse elftal, dus buitenlands international. De 23-jarige Ehrmann wordt natuurlijk reserve achter Josine Koning en helemaal nieuw is ze ook niet. Twee jaar geleden nog keepster van HGC, daarna een stapje teruggedaan naar 2e klasser Groen Geel en nu weer opgepikt door de Bosschenaren. Royaal gebaar of een geniale ingeving?
De Britse Anna Toman moet helpen de redelijk ontmantelde verdediging van SCHC weer op orde te krijgen. Deed dat voorheen voor Wimbledon en natuurlijk ook voor de Engelse elf. Goed voor brons in Tokyo.
Ook HDM shopte direct over de Noordzee en haalde Lili Owsley. Die naam kennen we nog; olympisch goud in Rio, ten koste van wie ook alweer?
De Britse vrouwen zijn sowieso populair. HGC haalde Giselle Ansley, 29-jarige verdedigster van het Engelse Surbiton en vice-aanvoerder bij de nationale ploeg. Ook een bekende van heel wat Nederlandse vrouwen. In 2015 werd Ansley met Engeland Europees kampioen, een jaar later in Rio de Janeiro veroverde ze met Team GB olympisch goud, beide keren ten koste van de Oranje Dames. Is ze nog net zo goed als toen? We zullen het zien. Ze krijgt in ieder geval ook nog steun van middenvelder Cecile Pieper, voorheen Rot Weiss Köln) en goed voor olympisch brons in 2016.
Het worden in ieder geval veel Engelse onderonsjes komend seizoen in de vrouwen hoofdklasse. Tegen Hurley komen haar landgenotes Hannah Martin tegen, voorheen aanvallende middenvelder van Surbiton.
En nog eentje uit het Verenigde Koninkrijk! Shona McCallin gaat voor Oranje Rood spelen, ook al goud in 2016 ten koste van oranje. Nora Bruinsma (21) zetten we er hier ook maar bij als internationale nieuweling. Groeide op in Spanje bij Real Club de Polo en speelde daar al sinds 2015 in het eerste team. Doorliep in Spanje alle nationale jeugdteams als verdediger, maar ook als middenvelder. Benieuwd!
Bij KZ twee Black Sticks; Tarryn Davey en Frances Davies . Beide dames waren in Tokyo ook van de partij en hebben dus al wat ervaringen -zijn het matige- met hockey op z’n Hollands.
Florine van Grimbergen is er terug van weggeweest; officieel geen internationale nieuwkomer natuurlijk, maar komt terug uit Australië en van Braxgata. Dus toch maar even genoemd.Victoria tenslotte kocht tweemaal Olympisch zilver in met de Argentijnsen Victoria Sauze en Julieta Jankunas. Jankunas was in 2019 nog genomineerd voor FIH Rising Star, wereldbelofte zeg maar. Kunnen ze in Rotterdam goed gebruiken.