Logo Hockey Connect geel oranje

Loopbaan in stroomversnelling

VALENCIA EuroHockey U18 Championship 2021
Belgium v Netherlands (Pool A)
Picture: Pam van der Laan 
WORLDSPORTPICS COPYRIGHT ARNAU MARTÕNEZ BENAVENT
VALENCIA EuroHockey U18 Championship 2021 Belgium v Netherlands (Pool A) Picture: Pam van der Laan WORLDSPORTPICS COPYRIGHT ARNAU MARTÕNEZ BENAVENT

Een paar seconden waren maar nodig om de wereld van Pam van der Laan volledig op z’n kop te zetten. Zo lang ongeveer duurde de mededeling dat het talent van Huizen deel uitmaakt van het Nederlands team dat in India twee wedstrijden voor de Pro League speelt. 

De keuzes van de nieuwe bondscoach Jamilon Mülders verrasten niet alleen de buitenwacht, maar ook de speelsters die op zijn lijstje voorkwamen. Het was, zegt Pam van der Laan, een soort bommetje dat in de kleedkamer van Jong Oranje werd gegooid. ,,We werden bij elkaar geroepen en kregen te horen wat er ging gebeuren. Daarbij was er nog veel onduidelijk, een beetje chaos eigenlijk. Maar de volgende dag werd er al iets meer duidelijk. Van onze groep bij Jong Oranje mochten zes tot tien speelsters mee naar de Pro League in India. Zelf werd ik gebeld door coach Erik van Driel, die me vertelde dat ik ook meeging als ik niet nodig was bij het WK dat Jong Oranje gelijktijdig speelt. Ja, een enorme verrassing.’’

De ontwikkelingen zorgden voor ongeloof binnen de jonge groep van Van Driel. Van der Laan lacht. ,,Ja, dat was echt zo. Natuurlijk was het heel gaaf, maar we zaten elkaar ook wel even aan te kijken van ‘is dit echt zo?’.’’ Het besef dat ze bij het grote Oranje was gehaald moest ook bij Van der Laan zelf wel even bezinken. En daar had ze best een paar dagen voor nodig. ,,Er gebeurt natuurlijk veel. Ik werd benaderd voor interviews, en mijn telefoon ontplofte echt. Familie, vrienden, zelfs mensen van de club die ik nooit eerder heb gezien of gesproken. Iedereen feliciteerde me. En dan begin je wel te beseffen hoe groot dit is en wat voor kans dit is. Dat had ik in eerste instantie helemaal niet door.’’

XXL Nutrition

Geval apart

Natuurlijk is Pam van der Laan daarin nog een geval apart. Niet eens omdat ze met haar achttien jaar nog hartstikke jong is, maar vooral omdat ze met haar club Huizen niet eens in de hoofdklasse speelt. Huizen is de huidige nummer vier van de Promotieklasse. Er werd in de media al geroepen dat vaste klanten van Oranje moesten googelen naar hun nieuwe teamgenoten, en het is niet ondenkbaar dat daarbij ook de naam van Van der Laan weleens is ingetikt. ,,Dit komt ook voor mij natuurlijk heel onverwacht’’, erkent Van der Laan. ,,En vooral ook eerder dan ik ooit had ingeschat. Natuurlijk is uitkomen in Oranje wat je uiteindelijk graag wilt, maar op je achttiende verwacht je niet dat je ineens deze kans krijgt.’’

Nou is de loopbaan van Pam van der Laan eigenlijk al één grote stroomversnelling. Als vijftienjarige stond ze de ene week nog als ballenmeisje langs de kant en besliste ze een week later als invalster in de hoofdklasse het duel tussen Huizen en Hurley. ,,Het gaat snel, dat klopt’’, erkent ze. ,,Heel erg snel soms. Maar ik sta er zelf best wel nuchter in. Eerlijk gezegd wist ik in eerste instantie niet eens wat die Pro League was. Daar ben ik totaal nog niet mee bezig. Ik hockey eigenlijk nog vooral voor de lol.’’ Soms moet ze daarom zichzelf nog weleens in de arm knijpen. ,,Dan vraag ik me af of ik wel besef wat ik allemaal doe.’’

Grappig

Zele ziet ze er ook helemaal geen probleem in dat ze nog in de promotieklasse speelt. ,,Ik heb de artikelen wel gelezen, maar ik zag dat juist zelfs als iets grappigs. Een speelster uit de promotieklasse die meedoet in Oranje, da’s best zeldzaam. Maar het stoort mij echt niet. En natuurlijk wil ik graag weer in de hoofdklasse spelen. Dat hebben we met Huizen al twee jaar gedaan, al was ik toen echt nog heel erg jong. Maar op dit moment is dat voor mij nog geen noodzaak. Ik wil op een gegeven moment wel de overstap maken, maar ik wil eerst voor mezelf helder hebben wat ik precies wil en wanneer. Ook in de promotieklasse kan ik mezelf nog goed ontwikkelen. Ik ben nog jong, heb geen haast.’’

Bij Huizen was de ambitie dit jaar de promotie naar de hoofdklasse te realiseren. Daarvoor werd in de zomer ook versterking naar de club gehaald. Dat doel kan nog altijd worden bereikt, denkt Van der Laan. ,,Die promotie zit er nog steeds in. Als we de play-offs kunnen halen, hebben we een kans.’’

Bij Huizen heeft Van der Laan met Eddie Simmons en Taeke Taekema ook coaches die nog kunnen bijdragen aan haar ontwikkeling. ,,Ik heb verschillende coaches meegemaakt bij Huizen, maar ik vind die twee samen heel sterk. Het zijn leuke coaches, die in het team ook echt zorgen voor een leuke sfeer. Natuurlijk draait het om hockey, maar daarnaast hebben we ook plezier. En we leren veel. Eddie heeft veel ervaring, en Taeke natuurlijk ook tot op het hoogste niveau. Bovendien speel ik hier elke week zeventig minuten, dat is ook belangrijk.’’

Snelheid

De tweedejaars studente fysiotherapie beseft heel goed welke kwaliteiten ze straks inbrengt in Oranje. Snelheid is haar voornaamste handelsmerk. ,,Dat is mijn allersterkste punt, ja. Zowel verdedigend als aanvallend. Alleen gebruik ik mijn aanvallende acties niet heel vaak omdat ik best bang ben fouten te maken. Ik hoop dat ik dat in de Pro League kan loslaten en die acties wel ga maken, want dat is echt mijn kwaliteit.’’

Misschien moet ze daarom haar grootste les wel leren op mentaal gebied, weet Van der Laan zelf ook.  ,,Ja, dat denk ik wel. Ik moet echt dingen loslaten, moet beseffen dat ik fouten mág maken. Dat is voor mij echt wel een dingetje, zowel bij Huizen als bij Jong Oranje. Ik kan meer uit mezelf halen dan ik nu doe.’’ Ook straks in India, als ze haar debuut mag maken in Oranje. ,,Meer op gevoel spelen. Iets minder denken, iets meer doen.’’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *