We hebben gesproken met Arnoud Prenger, Technisch Manager bij hockeyclub Ares. Een echte familieclub uit Apeldoorn waar plusminus 850 leden actief zijn. En een van de 165 clubs die wekelijks gebruik maakt van HockeyFood. Arnoud vertel enthousiast hoe Ares haar trainers, coaches en spelers faciliteert en ondersteunt. Ook geeft hij aan wat de belangrijkste speerpunten zijn bij het opleiden van jeugd en het werven van vrijwilligers.
Opleiden HC Ares
Wanneer ben je begonnen bij Ares en wat waren direct je grootste uitdagingen?
Vier jaar geleden ben ik begonnen op Ares. Op dat moment waren er veel ouders actief als vrijwillige trainer en/of coach. Sommige ouders waren super enthousiast en gemotiveerd. Maar er waren er ook die wat eigenwijs waren. De uitdaging was om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Hiermee bedoel ik dat we week in week uit dezelfde thematiek en methodiek hanteren. Dit was soms lastig. Het oude patroon van ‘gewoon je eigen ding doen’ ging er niet zomaar uit. Daarnaast stelde de club spelers vanaf de B categorie (onder 16) verplicht een keer in de week training te geven. Het verplicht training geven gaf niet het gewenste resultaat. Een andere invalshoek was noodzakelijk. Waarom pas training geven vanaf je 15/16de? De focus ging naar jongere categorieën zoals onder 12 en onder 14. Het resultaat van deze mindshift was meer intrinsiek gemotiveerde trainers. Vanuit deze groep trainers worden jaarlijks nieuwe hoofdtrainers gevormd. Als hoofdtrainer word je samen met Arnoud ‘owner’ van de thematiek en methodiek. Wekelijks wordt er overleg gevoerd met alle hoofdtrainers en Arnoud. Vandaag de dag zie je dat er steeds meer jonge trainers op het veld staan en ouders die in zichzelf willen investeren. Voor de kinderen betekent dit altijd een trainer die met een big smile en vol enthousiasme op het veld staat. Met uiteindelijk het belangrijkste uitgangspunt: ‘iedereen spreekt dezelfde taal’.
Een van de trainsters is Fiene. Fiene is 11 jaar en geeft training aan de jongste jeugd. Zij verwoordt het als volgt: ‘Het grootste voordeel van de opzet van Arnoud is dat alles duidelijk is. Als we het veld op lopen weet iedereen welke oefeningen en technieken we gaan trainen. Ik vind kinderen leren hockeyen het allerleukste! Wat ik wel lastig vind is dat soms de helft van de groep de oefening wel snapt, maar de andere helft nog niet. Dit gaat wel al veel beter dan aan het begin. Doordat ik zelf ook hockey kan ik zelf tips geven over hoe je bijvoorbeeld je handen moet vasthouden’.
Werven van vrijwilligers
Het werven van vrijwilligers is bijna bij elke hockeyvereniging een item dat hoog op de agenda staat. Ook bij Ares verteld Arnoud. ‘Werven blijft altijd een zoektocht’. Wat bij ons goed werkt is dat dit onderwerp niet alleen aan het begin/eind van een seizoen op de agenda staat, maar het hele seizoen. Zoals iedere club wel doet, organiseren ook wij informatiemomenten op de club waarbij we vertellen hoe wij als club faciliteren en wat men kan verwachten. Mijn ervaring is dat als we als club de vrijwilligers het gevoel geven dat ze ergens bij horen, het succesvol werven van nieuwe vrijwilligers een stuk makkelijker maakt. Een tool als HockeyFood sluit hier goed op aan. We faciliteren de trainers en coaches met inhoudelijke kennis. Zo kan de coach zich naast de organisatorische aspecten, zich ook verdiepen in inhoudelijke kennis. Denk hierbij aan video’s over spelsystemen, wisselbeleid, strafcorners en teamafspraken. Maar ook artikelen met praktische tips over bijvoorbeeld omgang met ouders, leeftijdskenmerken, het stimuleren van jonge kinderen en het geven van een voor-, rust- en nabespreking. Daarnaast laten we nieuwe vrijwilligers alvast meedraaien met trainingen en coachdagen. Hierdoor creëren we dubbele bezetting en kan men alvast proeven wat hem/haar te wachten staat. Voor ons werkt dit de afgelopen jaren harstikke goed. Daar zijn we blij mee.
Waarom HockeyFood?
We stelden Arnoud de vraag waarom Ares wekelijks gebruikt maakt van HockeyFood.
‘Het allerbelangrijkste is dat ik op zoek was naar een stuk continuïteit waarbij iedereen die training geeft of coacht binnen Ares, dezelfde taal spreekt over het opleiden van trainers, coaches en spelers’.
Wat we heel duidelijk zien is dat de vraag van coaches naar kennis de afgelopen jaren steeds meer toeneemt. Ouders vinden het leuk te coachen. Maar het aantal ouders met een hockeyachtergrond neemt af. Waar het in het verleden grotendeels ging om trainingen met goede oefenstof, zien we dat de vraag vanuit coaches naar praktisch toepasbare kennis toeneemt. Het aanbod van leerlijnen, trainingen, oefenstof en vaardigheden alsmede de praktische kennis en tips voor coaches, zorgt voor een hele grote toegevoegde waarde binnen Ares. Dat alles op basis van video is en binnen onze eigen clubapp getoond wordt, is echt de kers op de taart.