Phijffer belooft doelpunten

4/9 WASSENAAR -  Boet Phijffer (Kampong) tijdens de competitie hoofdklasse hockeywedstrijd heren, HGC-KAMPONG (2-4) . COPYRIGHT KOEN SUYK WORLDSPORTPICS
4/9 WASSENAAR - Boet Phijffer (Kampong) tijdens de competitie hoofdklasse hockeywedstrijd heren, HGC-KAMPONG (2-4) . COPYRIGHT KOEN SUYK WORLDSPORTPICS

Enthousiast, leergierig en hardwerkend. Het zijn misschien wel de meest kenmerkende eigenschappen van Boet Phijffer. De spits van Kampong is zich aan het opmaken voor de play-offs. Na vijf jaar is het weer tijd voor een landstitel. Een prijs die hij na de succesvolle eerste seizoenen graag opnieuw wil binnenhalen voor zijn club. Gaat de spits, die dit seizoen een lastig jaar kende, het verschil maken in de play-offs?

Vanuit de jeugd van Schaerweijde kwam Boet Phijffer op 14-jarige leeftijd naar Kampong. Ondertussen speelt de spits alweer acht seizoenen in Utrecht. Tien doelpunten scoorde Phijffer in het seizoen 2019-2020. Daarna werd het voor de spits steeds moelijker om de trekker over te halen. Vooral dit seizoen lukt het hem niet makkelijk te scoren. Maar één keer mocht de tegenstander de bal van de aanvaller uit de goal halen. 

,,Sinds een paar wedstrijden kan ik zeggen dat ik weer tevreden ben over mijn eigen spel’’, vertelt Phijffer. ,,Dat heeft lang geduurd. Ik had een lastige eerste seizoenshelft. Veel was veranderd. Ik was net afgestudeerd en had veel vrije tijd. In die periode kon ik mijn focus alleen zetten op het hockey. Te veel focus denk ik. De rest van de vrije tijd kon ik niet nuttig invullen en dat kwam bij mij niet ten goede van mijn spel. Waarom voetballers daar wel beter mee om kunnen gaan, weet ik niet. Bij mij werkte het averechts. Nu heb ik een drukke werkweek en ik heb gemerkt dat dit mijn hockeyspel ten goede kwam. Veel heb ik inderdaad niet gescoord. Dat had misschien te maken met de vele veranderingen in de selectie, maar het gevoel is de laatste weken weer goed. Er gaan doelpunten vallen.’’

Nieuwe coach

Onder leiding van coach Tim Oudenaller werd Kampong in de reguliere competitie eerste. Een plek die recht geeft op een ticket voor de EHL. Ook mag Kampong het door die eerste plaats opnemen tegen de nummer vier in de competitie. Op papier zou dit een voordeel moeten zijn.

,,Voordat Tim kwam, was het spel voor mij heel duidelijk. Bjorn Kellerman kwam bijvoorbeeld als spits vaak de bal ophalen, terwijl Terrance Pieters daar dan weer met zijn snelheid omheen kon hockeyen’’, legt Phijffer uit. ,,Ik positioneerde mezelf dan vaak bij de doelpalen. Ik wist, die bal komt vanzelf bij de goal. Hierdoor scoorde ik veel. Nu is er veel veranderd en moest ik kijken wat mijn rol zou zijn in de voorste linie. Vaker probeerde ik dit seizoen lager op het veld te komen, maar dat ging ten koste van het maken van doelpunten. De laatste tijd hebben we als spitsen goed contact met elkaar. We zijn een hecht team, nog meer dan vorig seizoen. We raken meer en meer op elkaar ingespeeld. Hierdoor merk ik nu ook dat ik nu pas in vorm begin te raken.’’

Play-offs

In zijn eerste twee seizoenen werd Phijffer meteen landskampioen. Twee jaar lang werd er een groot feest gevierd in Utrecht. Na deze kampioenschappen won Bloemendaal de laatste drie edities. Eén seizoen werd afgelast vanwege het corona-virus. 

Vijf jaar na de laatst gewonnen titel, wordt het volgens Phijffer tijd om weer die titel te pakken. Doordat Kampong al vroeg wist dat de ploeg de play-offs zou halen, zijn de voorbereidingen voor de ’final-weeks’ al in volle gang. Landskampioen worden met Kampong, het is iets wat volgens de spits dit jaar meer dan mogelijk is.

,,We willen dit jaar graag kampioen worden. Het lijkt wel alsof Bloemendaal op eenzame hoogte staat, maar als er één team is dat hen kan verslaan, dan zijn wij dat wel. Ik kan me nog goed de landstitels van vijf en zes jaar geleden herinneren. Het feest wat we toen hebben gevierd, was niet normaal. Of ik nog goals ga maken in de play-offs? Ja, die ga ik maken. Ik ben er heel erg op gebrand. Maar niet alleen ik, ook mijn medespelers willen graag scoren. Het voordeel van eerste worden in de competitie is dat we bij de tweede en beslissende wedstrijd een thuiswedstrijd hebben. Het is heel gaaf om uiteindelijk thuis kampioen te kunnen worden en dat feest met de eigen fans te mogen vieren.’’

door Hans Hofstra

Eric Korver

Eric Korver

Eric Korver verdiende zijn sporen als sportverslaggever bij dagbladen en de GPD. Volgde daarna hockey voor Rabosport. Al hoofdredacteur van een golfmagazine en schaatsmagazine, nu ook verantwoordelijk voor Hockey International.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *