Logo Hockey Connect geel oranje

Spanning áchter de top

EINDHOVEN- Hoofdklasse Men.
Oranje Rood v Pinoke
Foto:  Morris de Vilder (l) vuert met Miles Bukkens (r) de gelijkmaker uit een strafcorner.
Worldsportpics copyright Frank Uijlenbroek
EINDHOVEN- Hoofdklasse Men. Oranje Rood v Pinoke Foto: Morris de Vilder (l) vuert met Miles Bukkens (r) de gelijkmaker uit een strafcorner. Worldsportpics copyright Frank Uijlenbroek

De trein die Kampong heet lijkt in de Tulp Hoofdklasse Heren voorlopig niet te stoppen. De Utrechters leiden comfortabel voor rivaal Bloemendaal. De echte spanning in de hoofdklasse zit echter áchter die twee topploegen. Meerdere clubs proberen krampachtig in het spoor te blijven om daarmee in het voorjaar aanspraak te kunnen maken op de startbewijzen voor de play-offs.

In die strijd was in het laatste weekend van oktober de pot tussen Oranje Rood en Pinoké interessant. In Eindhoven stond er voor beide clubs wel wat op het spel, aangezien ze beide op exact gelijke hoogte stonden als nummers drie en vier in de hoofdklasse. Verliezen betekende daardoor dat er een gaatje zou vallen, en dat wilde geen van beide ploegen zien gebeuren. Misschien daarom niet heel verrassend dat er een gelijkspel uitrolde, al was dat gezien de statistieken juist wél opmerkelijk. Niet eerder deelden de twee clubs in Eindhoven namelijk de punten.

Pinoké was daar misschien nog wel het meest zuur over. De Steekneuzen hadden met twee strafcorners van Miles Bukkens de vroege achterstand door een strafcorner van Gijs van Merriënboer omgezet in een voorsprong en probeerden die over de streep te trekken. Maar uiteindelijk was het Jelle Galema die met het enige velddoelpunt van de partij de boel weer in evenwicht bracht, waardoor inderdaad niemand met lege handen vertrok.

XXL Nutrition

Dat betekende wel dat Oranje Rood er opnieuw niet in slaagde een topper naar zich toe te trekken. Het is een statistiekje war in Eindhoven niemand zich echt druk over lijkt te maken. Coach Jeroen Baart in ieder geval niet. ,,Ik zie dat niet als een negatief iets, maar juist als een uitdaging. Vorig jaar zaten we dicht tegen de play-offs aan, maar ik verwacht dat we nu klaar zijn om die stap wél te kunnen te zetten.”

Snelle leerling

Ook Jelle Galema ligt er niet wakker van. De international toonde zich juist een snelle leerling van bondscoach Jeroen Delmee met de stelling dat karakter de basis zal moeten zijn voor zijn club. Daarin zag hij ook het onderscheid tussen de partijen tegen Bloemendaal en Pinoké. ,,Bij Bloemendaal hebben we het op dat vlak laten liggen, maar tegen PInoké hebben we ons vastgebeten en niet meer losgelaten. Hockey wordt niet meer beslist op technisch en tactisch vlak. Het gaat vooral om degene die het meeste wil en de meeste energie op de mat legt. Hockey is een powergame geworden.’’

Na afloop zal de nuchtere constatering zijn geweest dat met die 2-2 uiteindelijk niemand met dat punt echte schade opliep. Het veld achter de nummer drie en vier zat er kort op, maar schoof amper in elkaar. De enige die echt profiteerde, was Den Bosch. De ploeg van Marc Lammers rekende in een boeiende partij af met Amsterdam, dat bij winst eindelijk ook wat omhoog had kunnen kijken. Er werd aan de Oosterplas binnen zeven minuten – tussen minuut 31 en 38 – liefst vier keer gescoord, en toen de kruitdampen waren opgetrokken stond er 2-2 op het bord. De Amsterdamse voorsprong werd door twee treffers van Jeremy Hayward en Max Kreft in één minuut tijd omgedraaid in een Bossche voorsprong. Trent Mitton zorgde weer voor evenwicht. Een rake strafcorner van Gijs Campbell bezorgde Den Bosch uiteindelijk toch nog de belangrijke winst.

Spectaculair duel

En dan was er nog Rotterdam, dat op een punt achter Oranje Rood en Pinoké zomaar naar de derde plaats had kunnen springen. Maar dat gebeurde niet. De Rotterdammers bleven in een spectaculair duel met HGC steken op een punt, al zal dat na afloop hebben aangevoeld als een overwinning. HGC startte geweldig en nam binnen twintig minuten een 0-3 voorsprong door onder andere twee treffers van Alan Forsyth. Duel gespeeld zou je zeggen, maar niets bleek minder waar. Jeroen Hertzberger bracht Rotterdam met twee benutte strafballen weer terug in de wedstrijd, waarna in de slotfase Olivier Hortensius nog voor de gelijkmaker zorgde en daarmee HGC een koude douche bezorgde.

Betekent dat er met nog twee wedstrijden te gaan voor de winterstop vijf ploegen binnen vier punten van elkaar staan. Oranje Rood en Pinoké op 18, op een punt gevolgd door Rotterdam. Den Bosch heeft 15 punten, KZ nog eentje minder.

In de top veranderde er helemaal niets. Kampong ging op bezoek bij KZ gewoon door met waar de ploeg al dit hele seizoen mee bezig is: winnen. De Steenbokken maakten het de koploper wel moeilijk, maar gingen in de tweede helft onderuit door twee rake strafcorner van Jip Janssen.

Bloemendaal blijft volgen op vijf punten van de koploper door een ruime zege bij hekkensluiter Voordaan, dat nog wel brutaal de leiding nam. Daarna sloeg Bloemendaal echter zeven keer op rij toe, voor de thuisploeg ook weer voor het slotakkoord tekende: 2-7. Betekende wel dat de voorsprong op zowel Oranje Rood als Pinoké groeide naar vijf punten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *