Spieren voor Spieren raakt Matla

DEN BOSCH - Frédérique Matla

WORLDSPORTPICS COPYRIGHT Frank Uijlenbroek
DEN BOSCH - Frédérique Matla WORLDSPORTPICS COPYRIGHT Frank Uijlenbroek

Frédérique Matla gaat regelmatig op pad als ambassadeur van de stichting Spieren voor Spieren. Geen verplicht nummer, maar een verrijking van haar leven, stelt de hockeyster. ,,Dit heeft echt mijn kijk op het leven veranderd.’’

De meedogenloze spits van Den Bosch heeft een klein hartje. Dat blijkt regelmatig als ze zich inzet voor Spieren voor Spieren. Laatst nog, bij het gala Retailer van het Jaar door ABN AMRO, dat zich sinds kort ook heeft verbonden aan Spieren voor Spieren. ,,Kregen we een introductiefilmpje te zien van Guus, ook een jongen met een spierziekte waar ik al een paar keer ben geweest. Zó’n leuk gezin. Zit ik gewoon met tranen in mijn ogen aan tafel. Dat raakt me zó erg. Ik heb ook nooit zomaar ambassadeur willen worden van een stichting. Dit doel doet iets met mij persoonlijk.’’

De inzet van Matla dateert van 2018, toen ze via voormalig ploeggenote Minke Booij in aanraking kwam met Spieren voor Spieren. Matla bezocht een meisje dat altijd had gehoord dat ze niet ouder zou worden dan vier. ,,Maar toen was ze net elf geworden. Ze was hockeyfan, we hebben samen gespeeld en ze was zó enthousiast. Dat was voor mij echt een eyeopener. Ik zat zo in mijn eigen tunnel met mijn gezonde spieren en vond het zo vanzelfsprekend dat ik kon presteren op het hockeyveld, terwijl voor deze kids alles onzeker is met een progressieve spierziekte, die dus alleen maar erger wordt. Dat raakte me en ik had meteen het gevoel dat ik daar iets mee moest doen. Al was het alleen maar mijn eigen podium gebruiken om iets van een impact te maken.’’

Actief

Ze is, zegt ze, ook best een actieve ambassadeur. ,,Ik vind het heel bijzonder het leven van een kind iets leuker te maken. Daarvoor bedenken we ook allemaal creatieve ideetjes. Afgelopen winter hebben we bijvoorbeeld kerstpakketten gebracht bij drie kids. Die had ik samengesteld met partners en sponsoren, en daar zat onder andere de Spieren voor Spieren stick in waarmee ik een halfjaar heb gespeeld. Die hebben ze allemaal gekregen. Uniek, want er zijn er maar een paar van gemaakt. Eén meisje heeft er een week lang mee in bed geslapen. Aan de ene kant vind ik het mooi dat pure geluk terug te zien bij kinderen, aan de andere kant wil ik ook mijn best doen om fondsen te werven voor de stichting. Voor diagnose en onderzoek is veel geld nodig. Beide vormen hebben impact en ik doe dat met heel veel liefde.’’

Ze rijdt inmiddels rond in een fraaie Mercedes die volledig in het teken staat van Spieren voor Spieren. Op de zwarte ondergrond staan de namen van kinderen in gouden letters.  En op de motorkap staat groot vermeld ‘Gouden Spelers’. ,,Al die kinderen hebben hun eigen gouden verhaal, en ik heb mijn gouden verhaal. Dat brengt ons dichter bij elkaar. Een aantal van die kids ken ik al, ben ik langs geweest. In het nieuwe jaar ga ik met een aantal ook nog iets leuks doen. Eentje gaat mee scrunchies verkopen, met een ander ga ik naar Ajax in de Arena en de derde wil iets leuk doen in een meet & greet. Weet je, het maakt me eigenlijk niet uit wat we doen. Als ze koekjes willen bakken is dat ook goed. Dat persoonlijke contact maakt het voor mij gewoon extra bijzonder. Dat is voor mij het meest waardevol. Ik heb nu ook gezegd dat die kids mogen aangeven wat ze het liefste doen, ik sluit me daar wel bij aan.’’

Eric Korver

Eric Korver

Eric Korver verdiende zijn sporen als sportverslaggever bij dagbladen en de GPD. Volgde daarna hockey voor Rabosport. Al hoofdredacteur van een golfmagazine en schaatsmagazine, nu ook verantwoordelijk voor Hockey International.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *