Logo Hockey Connect geel oranje

Talent Duco Telgenkamp legt de lat hoog voor zichzelf

4/9 WASSENAAR - Duco Telgenkamp (Kampong) met Alan Forsyth (HGC)  tijdens de competitie hoofdklasse hockeywedstrijd heren, HGC-KAMPONG (2-4) . COPYRIGHT KOEN SUYK WORLDSPORTPICS
4/9 WASSENAAR - Duco Telgenkamp (Kampong) met Alan Forsyth (HGC) tijdens de competitie hoofdklasse hockeywedstrijd heren, HGC-KAMPONG (2-4) . COPYRIGHT KOEN SUYK WORLDSPORTPICS

Duco Telgenkamp is een groot talent met ook nog eens een uitgesproken mening. Hij speelt bij Kampong en is één van de beste scorende spitsen in de Nederlandse competitie. Telgenkamp mag dan jong zijn, hij steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Hij wil de allerbeste spits van Nederland worden. 

Met Thierry Brinkman en Tjep Hoedemakers is Kampong-aanvaller Duco Telgenkamp dit jaar tot nu toe misschien wel de beste aanvaller uit de Tulp Hoofdklasse. Maar liefst tienmaal scoorde Telgenkamp dit seizoen, waarvan zeven keer uit een normale aanvalssituatie. Spelers zoals Jeroen Hertzberger en Jip Janssen scoorden misschien meer, maar deden dit vooral uit de strafcorner of strafbal. Ook in vergelijking met vorig seizoen, waarin Nederlandse topspitsen zoals Dennis Warmerdam en Koen Bijen na tien speelrondes ook een goed moyenne hadden, zou Telgenkamp hebben meegedraaid in de top van de competitie.  

Een knappe prestatie, want nog geen jaar geleden was Telgenkamp met zijn oude team HDM nog in de promotieklasse volop gewikkeld in de strijd om te promoveren naar het hoogste niveau. In dat hele seizoen scoorde Telgenkamp maar elf keer, iets wat hij dit seizoen een niveau hoger al snel lijkt te overtreffen.

XXL Nutrition

Gedreven

De spits scoorde een weergaloos doelpunt op het EK voor Jong Oranje afgelopen zomer en lijkt op weg om snel een plek bij het grote Oranje te gaan bemachtigen. Telgenkamp is maakt snel naam, is gedreven en zeker van zijn zaak. Want jawel, er is niet alleen een droom, nee, het is nu ook een doel. Oranje zal koste wat kost gehaald moeten worden. ,,Trainen, dat doe ik elke dag. Niet alleen wil ik me fysiek en hockeytechnisch ontwikkelen, ook analyseer ik mijn directe tegenstanders’’, vertelt Telgenkamp. ,,Ik wil uitzoeken waar hun zwaktes liggen, zodat ik weet hoe ik ’makkelijk’ kan scoren. Ook in de wedstrijd zelf ben ik met dit proces bezig. Alles in mijn leven draait bij mij om hockey. Een medespeler zoals Terrance Pieters zie ik dit ook doen. Hij is zo gedreven en gaat er meer dan honderd procent voor.’’

Het is niet overdreven te stellen dat Telgenkamp voor zichzelf de lat hoog legt voor een speler die vorig jaar nog in de promotieklasse speelde en dit jaar voor het eerst in de hoofdklasse uitkomt. Inde zomer verruilde hij HDM voor Kampong, om zich daar verder te kunnen ontwikkelen. Volgens verschillende bronnen zou de relatie met oud-coach Erik van Driel daardoor zijn aangetast. Van Driel zou namelijk van mening zijn dat Telgenkamp al had toegezegd bij HDM te blijven en zou moeite hebben gehad met de keuze van de spits om te vertrekken. 

Onduidelijk

,,Er is veel geschreven in de media omtrent mijn vertrek bij HDM. De waarheid zit hem in het feit dat er inderdaad een onduidelijke periode was bij HDM’’, legt Telgenkamp uit. ,,Met mijn ambitie om de beste spits van Nederland te worden en de kans om naar Kampong te komen, heb ik de keuze gemaakt om te vertrekken. Bij Kampong heb ik het gevoel dat ik me beter kan ontwikkelen. Of mijn relatie met coach Erik van Driel daarmee is aangetast? Nee, helemaal niet. Mijn ambities waren anders dan die bij HDM, daarom ben ik vertrokken.’’

Toch zal er nog wel wat moeten gebeuren voor Telgenkamp om echt de aansluiting te vinden bij Oranje. Het team van Delmee draait goed, kent voor de buitenwereld een mooie groepsdynamiek en presteert ook naar behoren. Iets wat bij Oranje jaren heeft gekost. Het selecteren van nieuwe spelers is zo vlak voor het WK in India totaal niet logisch. Delmee heeft immers al genoeg moeilijke keuzes te maken. 

Telgenkamp snapt dat. Ziet dat ook niet als een probleem, maar lijkt zich wel op te gaan maken voor de eerste uitnodiging. ,,De bondscoach heeft in een eerder stadium al laten weten voor het WK te kiezen uit spelers die meedoen in de Pro League. Op korte termijn zal Oranje dus niet haalbaar zijn. Wel is het mijn ultieme doel om dit zo snel mogelijk te bewerkstellingen. Met mijn gedrevenheid voor de sport, zal me dit gaan lukken. De keuze om mij te selecteren, daar heb ik geen controle over. Om die plek in Oranje uiteindelijk daadwerkelijk te halen, moet ik er zelf voor zorgen dat ik de allerbeste ben. En daar heb ik wél invloed op.”

door Hans Hofstra

1 gedachte over “Talent Duco Telgenkamp legt de lat hoog voor zichzelf”

  1. Pingback: Duco Telgenkamp helpt Oranje persoonlijk naar halve finale EK Hockey - Hockey International

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *