Logo Hockey Connect geel oranje

Talenten zonder tegentreffer naar finale tegen Duitsland

POTCHEFSTROOM FIH Hockey Women's Junior World Cup 2022
Netherlands v India (Semi-Final)
Picture: Luna Fokke scored 2-0. 
WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK
POTCHEFSTROOM FIH Hockey Women's Junior World Cup 2022 Netherlands v India (Semi-Final) Picture: Luna Fokke scored 2-0. WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

Wereldtitel voor Jong Oranje?

Jong Oranje lijkt in het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom hard op weg naar de wereldtitel. In het WK voor speelsters onder 21 jaar is de Nederlandse ploeg tot nu toe oppermachtig, en lijkt de topfavoriet voor de eindzege. Daarvoor moet Jong Oranje in de finale nog wel afrekenen met de Duitse ploeg.

Het is vervelend, maar meer dan melden dat Jong Oranje zich heeft geplaatst voor de finale van dat WK in Zuid-Afrika kunnen we helaas niet. Dit magazine gaat net op de pers een dag voordat die eindstrijd tegen de Duitse meiden wordt gespeeld. Maar dat de ploeg van bondscoach Dave Smolenaars het al zó ver heeft geschopt, willen we zeker niemand onthouden.

XXL Nutrition

Jong Oranje is in Zuid-Afrika al vanaf de allereerste pot uitstekend bezig. In de – niet al te sterke – poule walste de ploeg over alle opponenten heen. In de eerste twee duels werden de Noord-Amerikaanse landen op dikke nederlagen getrakteerd. De Verenigde Staten moest er met 9-0 aan geloven, waarna Canada zelfs nog twee treffers meer moest incasseren. Tegendoelpunten viel er niet. Daar kwam ook het zwakke Zimbabwe niet aan toe. Die ploeg werd met liefst 18-0 aan de kant gezet, een uitslag die aangeeft dat de Afrikaanse opponent werkelijk niets te zoeken heeft op een WK.

Indrukwekkend

Tja, dan heb je drie potjes gespeeld, pak je de volle winst en staan er de veelzeggende doelcijfers 38 voor en nul tegen op het bord. Indrukwekkend. Dat was ook de manier waarop Jong Oranje vervolgens in de kwartfinale afrekende met gastland Zuid-Afrika.  Dat werd met 5-0 van het veld geveegd, waardoor voor de ploeg van Smolenaars wat betreft het aantal tegentreffers de teller nog steeds op nul bleef staan. 

Dat was nog steeds zo na de halve finale tegen het lastige India, dat het Oranje moeilijker maakte dan gedacht en ook dan de cijfers aangeven. Tessa Beetsma bracht Nederland op een voorsprong, maar het duurde tot acht minuten voor het einde voor Luna Fokke de Nederlandse ploeg in veilige haven kon schieten. Een minuut later bezegelde Jip Dicke de zaak: Jong Oranje naar de finale, en zelfs zonder tegentreffer.

Daarin stuit de ploeg op de Duitse meiden, die in de halve finale afrekenden met Engeland. Mentaal voordeeltje: Duitsland incasseerde al wel een nederlaag, en wel in de poule tegen India. Maar hoe het echt afloopt kunnen we helaas pas melden in onze volgende editie.

Luna Fokke jubelt nadat ze Nederland in de halve finale tegen India op 2-0 heeft gebracht. Jip Dicke juicht mee. (Foto WorldSportPics/Frank Uijlenbroek)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *