Terrance Pieters geniet van processen bij Kampong en Oranje

AMSTELVEEN Euro Hockey League Finals 2021-2022
22 SV Kampong v KHC Dragons
Picture: Terrance Pieters.
WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK
AMSTELVEEN Euro Hockey League Finals 2021-2022 22 SV Kampong v KHC Dragons Picture: Terrance Pieters. WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

Het plezier spat er momenteel af bij Terrance Pieters. Niet zo gek natuurlijk. Zowel bij zijn club Kampong als bij Oranje beleeft hij mooie tijden. Kampong is de trotse en nog ongeslagen koploper in de hoofdklasse, en het Nederlands elftal van Jeroen Delmee werkt richting het wereldkampioenschap in India. Dat is misschien het enige puntje van zorg voor Pieters. ,,Ik hoop echt dat ik daar wél bij ben.’’

De lach breekt meteen door bij Terrance Pieters (25). Ja, het gaat goed, erkent hij volmondig. En ja, hij is helemaal fit. ,,Ben ik heel blij mee, zeker in deze periode waarin we toch heel veel trainen met Kampong en Oranje. Dan moet je echt fit zijn.’’

Blij is hij ook met de verrichtingen van Kampong dit seizoen. Meer dan dat zelfs. ,,Ik ben heel trots op de manier waaróp we het doen. Verrassend? Mwah… enigszins misschien. We wisten niet zo goed waar we stonden aan het begin van dit seizoen. Veel wisselingen. Nieuwe staf, nieuwe spelers. Maar we hebben wel altijd vertrouwen gehad in onze kwaliteiten en keken in de eerste wedstrijden wel hoe dat uitpakte. Dat ging steeds heel goed, en dan groeit ook het vertrouwen. Het voelt gewoon heel goed allemaal.’’

Maar bij Kampong blijven ze wel waakzaam, voegt hij eraan toe. ,,Negen overwinningen en een gelijkspel is natuurlijk mooi, maar we hebben voor de winterstop nog twee moeilijke wedstrijden. Pak je daarin geen punten, dan sta je er ineens heel anders voor. Het is daarom zaak wel deze lijn door te trekken. Maar zelfs als dat niet lukt, dan nog heb ik het gevoel dat we de goede dingen doen. En dat vertrouwen is heel belangrijk.’’

Pieters kan het verschil met vorig seizoen moeilijk duiden. Maar dat een belangrijk deel ligt in de wisselingen ligt voor de hand. ,,De coaches Tim Oudenaller en Marijn Petermeijer passen heel goed bij deze groep. Zij leggen er lekker veel energie in, en dat dat zie je terug in de wedstrijden. Elke zondag smijten we met energie, gaan er vol tegenaan en zien wel wat het einde brengt. Kwaliteit hebben we nog steeds. Hebben we altijd gehad, maar er zit nu ook wat extra gif in de ploeg.’’

Geen verzwakking

Toch verloor Kampong deze zomer met Bjorn Kellerman en Robbert Kemperman twee ervaren sterspelers. Opmerkelijk genoeg lijkt er echter van verzwakking geen sprake. ,,Ze ontbraken natuurlijk ook al in een deel van het vorig seizoen’’, legt Pieters uit. ,,Dan moeten er andere jongens opstaan. Ik wil niet zeggen dat we daar al de basis hebben gelegd voor nu, maar we zagen wel dat als we die twee moesten missen, andere spelers dan een tandje bijzetten. En we hebben het nu opgevangen met jonge en gretige spelers. Jongens als Duco Telgenkamp, Pim Wasser en Deegan Huisman doen het goed en zo kunnen we nu lekker doorpakken.’’

Over zijn eigen rol is Pieters tot nu toe te spreken. ,,Als je 28 punten pakt in tien wedstrijden mag je ook niet klagen’’, zegt hij lachend. ,,Maar ik ben tevreden over hoe het gaat bij de club, hoe ik speel, mijn rol. Het gaat goed. En ik ben nog steeds bezig me te ontwikkelen, beter te worden. Wat ik doe bij de club neem ik mee naar Oranje, en wat ik doe bij Oranje neem ik mee naar de club.’’

Er zitten absoluut ook parallellen in die twee werelden. Want ook bondscoach Jeroen Delmee eist van zijn spelers dat er veel energie in de wedstrijden wordt gelegd. ,,Natuurlijk, dat zien wij ook. En met vijf internationals bij Kampong en een staf die er ook heilig in geloofd dat we op die manier moeten spelen, zie je dat ook terug in alles wat we doen.’’

Uitstralen

Dat spelen met gif, dat past Pieters ook. ,,Ik houd daar heel erg van. Als ik zelf die intensiteit niet lever, ben ik ook een stuk minder waard. Het is iets dat bij mij heel erg leeft en wat ik ook in het veld wil uitstralen. Dat doen we uiteindelijk met de hele ploeg. We proberen zoveel mogelijk energie te leveren, en als we dan de kans hebben een counter te spelen, gaan we volle bak en houden ons niet in. Dat zijn dingen waarin je de intensiteit heel hoog kunt gooien, en dan geniet ik als ik op het veld sta en de tegenstanders hoor zeggen ‘jezus, wat is het zwaar, die jongens zijn fit’. Dat geeft me nog meer energie.’’

Ook Oranje heeft hem fitter gemaakt, stelt Pieters. ,,Er wordt keihard getraind.’’ De cijfers staven zijn gevoel, want ook bij Oranje geldt: meten is weten. ,,Alles wordt bijgehouden. Daar zit een heel goed beleid op. Ik loop regelmatig binnen om te vragen wat mijn cijfers zijn, hoe het eruit ziet. Dat kunnen ze dan precies laten zien. Krijg ik te horen waar ik twee maanden geleden stond, en waar ik nu ben. Dat is dan best toegenomen en dat geeft ook weer vertrouwen over wat je aankunt, vertrouwen in je eigen lichaam en je eigen fitheid.’’

Attitude

Bij Oranje geniet hij van de nieuwe dynamiek die Delmee heeft gebracht. ,,We hebben de resultaten mee. Pro League gewonnen, veel van onze wedstrijden gewonnen. Dus dan is dat makkelijk gezegd, dat weet ik. Maar het belangrijkste is dat we samen op de goede weg zijn. 

We zijn bezig met een bepaalde speelstijl en een bepaalde spelopvatting, met een attitude in gedrag. Daar hameren we elke wedstrijd op, en ik heb het gevoel dat dat de goede manier is. Zelfs als we een paar mindere resultaten zouden boeken is er dat vertrouwen, net als bij Kampong.’’

Ook bij Pieters is de blik natuurlijk gericht op het WK in Bhubaneswar, dat half januari begint. ,,Als ik erbij ben’’, zegt hij. Dat moment waarop Delmee de selectie bekend zal maken, blijft spannend. ,,Ik ben nog nooit níet zenuwachtig geweest voor een selectiemoment, en dat zal nu zeker niet anders zijn. De vraag is hoe je daarmee omgaat. Ik focus me op de club, op Kampong, wil daar presteren. En ik focus me op wat we aan het doen zijn met Oranje. Dat is het enige dat ik kán doen. Ik kan me er heel erg druk om maken, maar dat heeft geen enkele zin.’’

door Eric Korver

Eric Korver

Eric Korver

Eric Korver verdiende zijn sporen als sportverslaggever bij dagbladen en de GPD. Volgde daarna hockey voor Rabosport. Al hoofdredacteur van een golfmagazine en schaatsmagazine, nu ook verantwoordelijk voor Hockey International.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *