Logo Hockey Connect geel oranje

Van grapje naar realiteit: WFHC zorgt voor historische promotie én titel

image2

Wat in de zomer nog als een ‘grapje’ begon, werd de afgelopen weken realiteit. De heren hockeyers van WFHC uit Hoorn hebben voor het eerst in de historie van de club promotie naar de eerste klasse te pakken. Ook werden ze kampioen van de tweede klasse. Voor Lucien van den Hombergh is het de kroon op zijn eerste seizoen als coach van het Hoornse vlaggenschip. 

Als Van den Hombergh terugdenkt aan de seizoenstart moet hij vrijwel direct lachen. ,,In augustus zei ik voor de grap tegen de spelers dat we voor promotie zouden gaan. Af en toe benoemde ik zelfs het kampioenschap”, blikt hij terug. ,,In die periode waren er nog maar weinig spelers die het gevoel hadden dat het ons zou gaan lukken. Zelf leg ik de lat graag hoog. Ik wist dat het met deze groep kon.”

Langzaam maar zeker begon het vertrouwen ook bij de spelersgroep te groeien, herinnert Van den Hombergh zich. ,,In eerste instantie wilde ik dit jaar vooral bouwen, om vervolgens volgend jaar een gooi naar promotie te kunnen doen. Maar na de eerste paar wedstrijden voelden we dat het best lekker liep. Na een wedstrijdje of vijf merkte het collectief dat dat grapje van mij misschien weleens werkelijkheid kon worden.”

XXL Nutrition

De Hoornse ploeg reeg de zeges aaneen en schreef zodoende in mei al geschiedenis door voor het eerst in de historie van de club te promoveren naar de eerste klasse. Begin juni kwam daar de titel in de tweede klasse bij. ,,Voor het eerst in ruim 75 jaar tijd gaan de Hoornse mannen naar de eerste klasse. Ondanks het feit dat de ledenaantallen bij de club fors teruglopen, is dit een grote stap voorwaarts. Een mooie opsteker voor de club.” 

Vriendenteam

Wat de sleutel naar de promotie en het kampioenschap is? Van den Hombergh kan er kort over zijn. ,,We hebben echt een vriendenteam. Ze kennen elkaar allemaal al sinds de jeugd. De vriendschap en passie die ze delen maakt ze een collectief.” 

Zelf heeft de coach altijd al een bijzondere klik met Hoorn gehad, waar hij eerder de jeugd coachte en zelf ook speelde. ,,Toen ik hier speelde heb ik de promotie naar de tweede klasse meegemaakt. Om nu opnieuw te promoveren, zelfs met spelers die ik bij de jeugd al coachte, is helemaal geweldig.”

Van den Hombergh is al ruim negen jaar betrokken bij de Hoornse club, in eerste instantie voornamelijk bij de jeugd. Ook coachte hij jeugd- en seniorenteams bij Purmerend en Alliance. ,,Tot ik vanuit Hoorn de vraag kreeg of ik het vlaggenschip wilde trainen en coachen. Normaal begin je als assistent bij zo’n team. Daarom heb ik eerst getwijfeld. Ik vroeg me af of het me zou lukken, omdat ik nog geen ervaring had als coach op dat niveau. Toch heb ik de kans met beide handen aangepakt.”

Wat het voor hem makkelijker maakte, was het feit dat hij veel spelers al eerder onder zijn hoede had gehad. ,,Acht of negen spelers uit het huidige team coachte ik al bij de jeugd. Dat is bijna een heel elftal”, lacht hij. ,,Een aantal spelers zijn bovendien terug van weggeweest. Daar heb ik echt op ingezet. Toen ik in de zomer werd aangesteld heb ik een aantal jongens bewust gevraagd om terug te komen.”

Sindsdien ging het rap. ,,Het werd een soort domino-effect. Toen de eerste terugkwam, volgden er steeds meer. Een van die spelers is Fabian Ross, waarmee ik tien jaar geleden al samenwerkte bij de jeugd.”

Bijzonder

Na een kort uitstapje naar Westerpark besloot Ross terug te keren op het oude nest. ,,Van onze eerdere samenwerking kende ik zijn potentie en daarom wilde ik hem er graag bij hebben”, zegt de coach. ,,Maar Fabian moest na een enkelblessure wel weer fit worden. Toen hij begon mee te trainen was hij nog niet de speler die ik kende. Uiteindelijk kwam hij terug op niveau en konden we samen de promotie en titel vieren. Het is bijzonder dit samen te doen.” 

Met nog één wedstrijd te gaan, tegen nummer twee Alliance, hoopt Hoorn het seizoen met een overwinning af te sluiten. ,,Ik heb vier jaar in het eerste gespeeld bij Alliance”, zegt Van den Hombergh. ,,Om nu weer tegenover ze te staan, geeft wel iets speciaals. De uitwedstrijd verloren we, dus we zijn er nu op gebrand te winnen.”

Daarnaast zijn de ogen vooral al gericht op volgend seizoen. ,,Alle spelers hebben aangegeven door te gaan. Ze zien kansen in de eerste klasse. Waarom zouden we geen kans hebben op een plekje in de top vijf? Ik hoop dat we hoge ogen gaan gooien.’’ 

door Lisa Deen 

Foto: Robert Schotanus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *