Landstitel Bloemendaal opeens hoogst onzeker

BLOEMENDAAL - National Hockey
Bloemendaal - Kampong Play Off
Picture: Bloemendaal wins the third and final playoff match to seal the Dutch championship
WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK
BLOEMENDAAL - National Hockey Bloemendaal - Kampong Play Off Picture: Bloemendaal wins the third and final playoff match to seal the Dutch championship WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

Krijgt de competitie in de hoofdklasse nog een vervolg? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt, maar die zeker ook zal leven bij Bloemendaal. De Mussen leken immers keihard op weg naar prolongatie van de landstitel, maar dat staat door de impact van het coronavirus nu volledig op losse schroeven.

Bij de hervatting van de competitie na de winterstop ging Bloemendaal aanvankelijk nog verder alsof er geen stop was geweest. De voorsprong op de naaste rivalen was immens en spanning rond de play-offs was er bij de heren eigenlijk alleen nog rond de vierde club die zich plaatst voor het toetje van de competitie. 

Het is aardig nu even de focus te leggen op de vierde plaats voor de play-offs. Wat daarboven gebeurt, is natuurlijk de moeite waard, maar spannend is het allemaal nog allerminst. Bloemendaal, Den Bosch en HGC koersen af op een ticket voor de strijd om de landstitel.

Daar komt – mits de reguliere competitie natuurlijk wordt hervat – nog een team bij uit het rijtje Kampong, Rotterdam, Oranje-Rood en Amsterdam. Dat de laatste ploeg nog in dit rijtje staat, heeft alles te maken met de heel riante overwinning die Amsterdam behaalde tegen Rotterdam. Dat was voor de club uit de hoofdstad een wedstrijdje van ’erop of eronder’. Verlies tegen Rotterdam had het verschil op tien punten gebracht, en dan was Amsterdam voor dit seizoen wel klaar geweest. Winst was de enige optie, en die zege kwam er dan ook.

Kruitdampen
En hoe. Liefst 7-1 stond er op het scorebord nadat de kruitdampen in Amsterdam waren opgetrokken. Niet alleen cijfermatig het resultaat dat de thuisploeg wenste, maar ook gevoelsmatig. Want in Amsterdam zullen ze niet heel enthousiast zijn geworden van de eerste seizoenshelft. Daarin leek het halen van de play-offs lang nagenoeg onmogelijk.

Maar direct na de hervatting van de competitie hield Amsterdam het draadje heel door bij Oranje-Rood een vitaal punt weg te kapen. Rotterdam had vervolgens het volgende struikelblok kunnen worden, maar die zege was niet eens vitaal, maar zelfs cruciaal. Opvallend: alleen de eerste Amsterdamse treffer – van Mirco Pruyser – was een velddoelpunt. In het vervolg werden er zes strafcorners benut. Van de zes!

Tamguy Cosyns schoot met scherp. Elke strafcorner die de Belg aanraakt, leverde een doelpunt op. Vier schoot hij er raak, terwijl precies in het midden Boris Burkjhardt succesvol was en uiteindelijk Pruijser ook weer de rij sloot. Cosyns bleef met zijn productie topschutter in de hoofdklasse. Hij heeft – op het moment van schrijven – zeventien treffers achter zijn naam. Samen met Pruyser hielp hij Amsterdam zo terug in de race om het vierde en laatste ticket voor de play-offs.

Vier puntjes
Want het verschil tussen Amsterdam en Rotterdam is nog maar vier puntjes. Ook Kampong en Oranje-Rood zitten nog in die race. Kampong in dezelfde positie als Rotterdam, namelijk met 27 punten op het conto. Oranje-Rood heeft er net als Amsterdam 23. Zowel de Utrechters als de Eindhovense club morsten na de herstart al punten, al was dat in beide gevallen niet onmogelijk. Kampong verloor van Bloemendaal, Oranje-Rood speelde gelijk tegen Amsterdam.

De kaarten leken allemaal wel geschud. Want achter koploper Bloemendaal streden Den Bosch en HGC nog om de verdeling van plaats twee en drie. Met slechts twee puntjes tussen de Bosschenaren (34) en HGC (32) is daar in principe nog van alles mogelijk. Maar dat die twee clubs elkaar weer treffen in de play-offs lijkt vast te staan.

En Bloemendaal, tja, wat moet je daar nog van zeggen. De ploeg van Michel van den Heuvel gaat maar door. Eerst Kampong verslagen, daarna HGC geklopt. Er lijkt op dit moment geen kruid gewassen tegen de regerend landskampioen, die ook dit seizoen domweg over de sterkste ploeg van Nederland beschikt. Niemand leek de Mussen te kunnen stoppen op weg naar de landstitel, maar uiteindelijk is het misschien toch een onzichtbare tegenstander die daarin slaagt: dat vermaledijde coronavirus.

De Amsterdamse aanvoerder Billy Bakker probeert een uitweg te vinden tussen een overmacht aan spelers van Oranje-Rood. (Foto WorldSportPics/Frank Uijlenbroek)

Eric Korver

Eric Korver

Eric Korver verdiende zijn sporen als sportverslaggever bij dagbladen en de GPD. Volgde daarna hockey voor Rabosport. Al hoofdredacteur van een golfmagazine en schaatsmagazine, nu ook verantwoordelijk voor Hockey International.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *