Logo Hockey Connect geel oranje

Zelf naam maken

VALENCIA EuroHockey U18 Championship 2021 (M)
Netherlands v Russia (Pool A)
Picture: Lucas Veen (Ned), Filipp Gavrin (Rus).
WORLDSPORTPICS COPYRIGHT Arnau Martinez Benavent
VALENCIA EuroHockey U18 Championship 2021 (M) Netherlands v Russia (Pool A) Picture: Lucas Veen (Ned), Filipp Gavrin (Rus). WORLDSPORTPICS COPYRIGHT Arnau Martinez Benavent

Nog maar 18 jaar is het grote hockeytalent Lucas Veen. Afgelopen jaar maakte hij de overstap van Schaerweijde naar HGC. Op jonge leeftijd is de middenvelder in de Tulp Hoofdklasse Heren al een naam waar niemand meer omheen kan. Als zoon van oud-hockeyers Stephan Veen en Suzan van der Wielen, is de jonge Veen bezig om een ‘eigen naam’ te maken. 

Technisch en snel, het zijn bekende kwaliteiten van Lucas Veen waar fans op de Roggewoning bij HGC elke week weer van kunnen genieten. De jonge middenvelder kwam twee jaar geleden over van Schaerweijde, de club waar hij opgroeide als hockeyer. Veen zocht een nieuwe uitdaging, eentje die hem de mogelijkheid zou geven te gaan spelen in de hoofdklasse. ,,Het duurde vrij lang voordat ik de stap wilde maken van Schaerweijde naar HGC. In Zeist ben ik opgegroeid, heb ik veel vrienden hockeyen en voelde ik me altijd thuis. De keuze om te switchen, heb ik als lastig ervaren. HGC bood mij toentertijd de kans om in de hoofdklasse te gaan hockeyen. Onder leiding van Paul van Ass zag ik meer kansen om mezelf als hockeyer verder te ontwikkelen.’’

Familie Veen

XXL Nutrition

Coach Van Ass besloot de jonge Veen al op 17-jarige leeftijd in te lijven. Een op het oog logische keuze. Het jonge talent speelde al bij Jong Oranje en met de genen van oud-hockeyers Stephan Veen en Suzan van der Wielen in het lichaam, leek succes bij voorbaat al verzekerd. Immers, Stephan Veen (277 interlands) en Suzan van der Wielen (191) interlands, wonnen als oud-internationals alle grote toernooien die er te winnen zijn. Het zijn toernooien waar Lucas Veen op dit moment alleen nog van mag dromen. Toch hoopt het jonge talent dat ook hij in de toekomst misschien wel met zijn naam in de boeken kan komen te staan. ,,De ambitie om te bereiken wat mijn ouders hebben bereikt, die heb ik zeker. Thuis hebben we het er ook weleens over, hoe ik mezelf nou eigenlijk beter kan maken. Voorlopig is het ‘grote’ Oranje nog niet in zicht. Met Jong Oranje richten wij ons op het WK Hockey dat volgend jaar in Maleisië wordt gespeeld.’’

Nieuw hoofdstuk

Veen, die dus afgelopen jaar de overstap maakte naar de hoofdklasse, behaalde afgelopen zomer zijn examen. Het zorgde ervoor dat hij in september kon starten aan de UVA in Amsterdam. Met hockeyers Lars Leistra, Sam Figge en Casper van der Veen, die allemaal uitkomen voor Bloemendaal, woont hij nu samen in de hoofdstad. Een nieuw hoofdstuk in het leven van Veen, die nog steeds met een goed gevoel terugkijkt naar de tijd dat hij in Zeist hockeyde. ,,Schaerweijde is voor mij een hele fijne familieclub. Ik kijk met een goed gevoel terug naar die tijd, ondanks het feit dat ik er nu niet meer woon. Op 15 oktober spelen we met HGC tegen Schaerweijde in de hoofdklasse. Het zal voor mij de eerste echte ontmoeting gaan worden tegen mijn oude club. Deze datum staat dan ook rood omcirkeld in mijn agenda. Ik verwacht een bijzondere wedstrijd, waarbij er vast veel van mijn vrienden op de tribune me komen aanmoedigen.’’

Resultaten

Punten zal HGC die week moeten gaan pakken. In de eerste vijf wedstrijden van het seizoen werd er namelijk maar twee keer gelijkgespeeld. De overige wedstrijden werden verloren. Of de teleurstellende resultaten te maken hebben met het vertrek van coach Paul van Ass naar de Oranje-dames, dat blijft de vraag. De druk op de spelers en vooral bij die van Veen zal de komende weken in ieder geval hoog liggen. ,,Ik ben van mening dat we goed spelen en dat we inmiddels het juiste ritme hebben gevonden. Het vertrek van Paul van Ass heeft naar mijn idee niets te maken met de slechte resultaten. Integendeel, Van Ass heeft er juist voor gezorgd dat er weer energie in de ploeg kwam. Maar ik vind het ook fijn dat we weer ‘vers bloed’ hebben gekregen met de nieuwe coach Bram Lomans. Het ligt aan de details. De punten zullen daarom ook wel gaan komen’’, aldus Veen.

Alle ogen zijn de komende weken in ieder geval gericht op de selectie van Veen & co. Iets waar de speler van HGC de komende jaren waarschijnlijk vaker mee te maken gaat krijgen. Een debuut in Oranje lijkt met zijn huidige spel slechts een kwestie van tijd. Daarmee zal de jonge Veen in de voetsporen treden van vader Stephan. ,,Op dit moment ben ik er nog niet mee bezig’’, verzekert hij. ,,Natuurlijk lijkt het me dan heel mooi om net zoals mijn vader veel internationale toernooien te gaan spelen. Of ik beter kan worden dan mijn vader? Alles is naar mijn idee nog mogelijk. Wat ik vooral dan wil, is zelf naam maken.’’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *