Seizoensoverzicht hoofdklasse 2023/2024 vrouwen

Door Finn van Leeuwen

Het was een seizoen met een hoop uitersten tussen de teams in de hoofdklasse vrouwen. Het cliché is waar: er waren winnaars en verliezers. Wij pikken de meest opvallende resultaten van clubs en spelers eruit.

Chapeau voor de dames van Den Bosch, die maar weer eens hun suprematie in de competitie laten zien door het hele seizoen ongeslagen te blijven. Een knappe prestatie natuurlijk, maar gezegd moet worden dat het verschil in kwaliteit tussen de vele internationals bij de Bosschenaren en de speelsters van bijvoorbeeld de teams die niet in de play-offs gaan spelen, aanzienlijk groot is. Misschien is Den Bosch het wel aan haar stand verplicht om elk seizoen zonder competitienederlaag te blijven.

Bij SCHC, nu jarenlang een hecht collectief, sprongen Xan de Waard en Yibbi Jansen er dit jaar positief uit. De Waard werd Wereldspeelster van het jaar en domineerde ook in de hoofdklasse op het middenveld. Yibbi Jansen was weer de strafcornerkoningin: zij scoorde 19 treffers uit een sleeppush, vier meer dan Frédérique Matla. De Den Bosch-aanvalster werd algeheel topscorer in de hoofdklasse met 27 treffers. Op plaats drie, best of the rest, is dit jaar Amsterdam-speelster Fay van der Elst beland. Haar stormachtige ontwikkeling, beloond met een plaats in de Oranjeselectie, kwam in de hoofdklasse tot uiting met 17 treffers. Zij scoorde de meeste velddoelpunten van allemaal, 15 stuks.

Strijd om plaats vier
Het gaat in de strijd om het landskampioenschap in de play-offs al jaren tussen Den Bosch, Amsterdam en SCHC; dat is bekend. Voor de vierde positie was het dit seizoen lang knokken tussen vier teams, te weten Kampong, Pinoké, Hurley en HDM. Hurley wilde uiteraard graag het succes van vorig seizoen herhalen, toen het deelname aan de play-offs wist te bereiken. Daarin was SCHC te sterk. Dit seizoen leek het er lange tijd op dat Hurley opnieuw de vierde plaats zou claimen. In de winterstop had het een voorsprong van zeven punten op Kampong. Na de winter werd slechts één keer een overwinning geboekt. Daardoor verdween de voorsprong als sneeuw voor de zon, met een zesde plaats tot gevolg.

Kampong profiteerde het meest van het zwakke Hurley na de winterbreak. De Utrechtenaren bleven zelfs de gehele tweede seizoenshelft ongeslagen. Met als verdiende beloning de vierde plaats in de eindrangschikking. Zou de carrière van Lidewij Welten een sprookjeseinde krijgen? Gezien de gelijke spelen na de winter tegen Den Bosch en SCHC en de overwinning – uit – op Amsterdam is het geen gek idee dat Kampong de finale van het landskampioenschap zou kunnen halen. De horde die Kampong hiervoor moet nemen in de play-offs heet Den Bosch.

Misgelopen seizoenstoetje
Pinoké, Hurley en HDM zullen teleurgesteld zijn over het mislopen van het seizoenstoetje. Pinoké was erg dichtbij, maar was niet stabiel genoeg en dolf het onderspit in de duels tegen de directe concurrenten om plaats vier. HDM keek al vroeg in het seizoen tegen een grote achterstand aan en daarbij ontbrak het deze jaargang simpelweg aan kwaliteit om bijvoorbeeld de teams uit de traditionele top-drie te kunnen aanvallen.

Voorafgaand aan dit seizoen werden de minste kansen toegedicht aan vier teams, te weten Bloemendaal, Tilburg, Rotterdam en Oranje-Rood. HGC zou vast aan de degradatiestress ontsnappen met de aanwezigheid van bijvoorbeeld Eva Drummond en Margot van Geffen. Toch was de Wassenaarse ploeg niet in staat om hoge ogen te gooien en zich bijvoorbeeld te mengen in de strijd om de vierde plaats. Een achtste plaats is hoe dan ook teleurstellend voor HGC.

Onderin lag het dit seizoen erg dicht bij elkaar als we kijken naar de strijd om direct lijfsbehoud in de hoofdklasse, de veilige negende plaats. De complimenten gaan naar Oranje-Rood, dat als promovendus uit de promotieklasse de negende plaats heeft bereikt. De Eindhovenaren hebben dit doel behaald als een hecht collectief. Vele doelpuntenmakers sierden de topscorerslijst en dat was vooral te danken aan de grote hoeveelheid doelpunten uit diverse strafcornervarianten. Keer op keer verraste Oranje-Rood de tegenstander met een konijn uit de hoge hoed.

Rotterdam en Tilburg in de play-outs
De play-outs gaan gespeeld worden door Rotterdam en Tilburg. Bij Rotterdam gaan de gedachten nog wel even terug naar de wedstrijd tegen Oranje-Rood. Die werd verloren met 2-3, terwijl er zeker gewonnen had kunnen worden. In dat geval zou de negende plaats worden bereikt. Rotterdam heeft zich na de winterstop flink verbeterd ten opzichte van de eerste seizoenshelft, waarin veel grote nederlagen werden geleden. De play-outs worden dan ook met vertrouwen tegemoet getreden.

Tilburg had meer van dit seizoen verwacht na de komst van drie internationals. De Brabanders zullen balen van de vele misgelopen kansen om wedstrijden te winnen. Er werd maar liefst acht keer met één doelpunt verschil verloren. Bij Bloemendaal zijn de tranen wegens de degradatie inmiddels opgedroogd. Het team kwam dit seizoen tekort in de hoofdklasse en haalde slechts negen punten. Alleen Rosalie Rosman en Katerina Langedijk wisten zich deels aan de malaise te onttrekken. Zij scoorden allebei vijf doelpunten, in totaal meer dan een derde van alle Bloemendaal-treffers. Het team blijft grotendeels bij elkaar volgend seizoen in de promotieklasse.