Logo Hockey Connect geel oranje

Debutantenfestival Oranje tijdens Pro League Eindhoven

52963188149_8d1fa977e0_o

De Oranje-heren en Oranje-dames hebben wisselende successen geboekt in de wedstrijden van de FIH Pro League, die plaatsvonden van 6 tot en met 11 juni in Eindhoven. De Oranje-heren wonnen drie keer, maar kregen ook het grootste thuisverlies ooit. De Oranje-dames wonnen eveneens drie keer en speelden gelijk tegen Australië. Beide teams lieten meerdere spelers debuteren in de Pro League. 

De Oranje-dames hadden al zes maanden geen officiële wedstrijd in de Pro League gespeeld. In het laatste duel werd Argentinië in het Argentijnse Santiago del Estero verslagen. Met maar vier gespeelde wedstrijden moesten de Oranje-dames nog twaalf wedstrijden in één maand spelen om de serie in de FIH Pro League te volmaken.

In de eerste wedstrijd stond China op het programma. De Chinese dames staan onder leiding van oud-Oranje bondscoach Alyson Annan. De bondscoach laat bij China nog weinig goede resultaten zien en staat met zestien gespeelde wedstrijden op tien punten. Ook tegen Oranje kreeg China het moeilijk. Felice Albers en Luna Fokke scoorden al vroeg voor de ploeg van Paul van Ass. Joosje Burg en Marijn Veen scoorden in het derde kwart, waardoor Oranje ook de vijfde wedstrijd van de Pro League won.

XXL Nutrition

Jochems en Zandee maken debuut

Oranje leek in goede doen, want nog geen dag later werden de op papier goede Australische dames makkelijk van het veld geveegd. Met debutanten Marleen Jochems en Elzemiek Zandee won Oranje met maar liefst 7-2. Een monsterscore. Yibbi Jansen scoorde drie keer, Frédérique Matla twee keer en Pien Dicke eveneens twee keer. 

Ook in de return tegen China hadden de Oranje-dames weinig moeite om de overwinning te pakken. Dit keer scoorde China twee keer. Oranje maakte er wederom vier. Yibbi Jansen scoorde dit keer tweemaal. Matla en Dicke maakten de andere twee.

In het tweede duel tegen Australië had het team van Paul van Ass voor het eerst moeite om te winnen. Sterker nog, Australië hield Oranje op gelijke hoogte. Uiteindelijk wonnen de Aussies de shoot-outs, waardoor Oranje voor het eerst in de Pro League puntverlies leed. 

Toch lijkt het verliezen van het bonuspunt tegen Australië geen grote gevolgen te hebben voor de Oranje-dames. De achterstand op koploper Argentinië is te overbruggen. 

Meer debutanten bij Oranje heren

Ook heren-bondscoach Jeroen Delmee gaf in de wedstrijden van de Pro League meerdere debutanten een kans, omdat de spelers van Bloemendaal en Kampong rust kregen. Zij speelden tot de voorafgaande week nog wedstrijden om het landskampioenschap. 

In de eerste wedstrijd tegen India mochten maar liefst zeven spelers hun eerste cap spelen. Drie van hen maakten in die wedstrijd de doelpunten. Duco Telgenkamp (twee keer), Boris Burkhardt en Pepijn Reyenga maakten de goals. Voor laatstgenoemde was het extra bijzonder. Ook zijn broer Tijmen stond in die wedstrijd tussen de lijnen. Miles Bukkens, Timo Boers, Max de Bie en Sheldon Schouten waren de andere debutanten en speelden hun eerste minuten voor Oranje. 

Grootste thuisverlies Oranje

Dat het spelen met debutanten een garantie is voor succes, bleek in wedstrijd twee al snel een utopie te zijn. De Oranje-heren speelden een zwakke wedstrijd en zag Australië dit hard afstraffen. De grootste internationale thuisnederlaag werd geïncasseerd. Australië won met maar liefst 2-7. In deze wedstrijd speelde David Huussen zijn eerste wedstrijd voor Oranje. Een positief punt, Pinoké-spits Miles Bukkens liet zich zien en scoorde beide doelpunten voor Oranje. 

Oranje-heren tonen veerkracht

Knap genoeg toonde Oranje al snel veerkracht. In de tweede wedstrijd tegen India werd er gewonnen met 3-2. Hoedemakers, Burkhardt en Telgenkamp scoorden voor Oranje. De heren uit India werden daardoor twee keer op een nederlaag getrakteerd. 

Met angst en beven werd er door Oranje gekeken naar de return tegen Australië. De oorwassing een paar dagen geleden was nog niet vergeten. Knap genoeg liet Oranje zich nu wel zien. Door doelpunten van Timo Boers, Duco Telgenkamp (beiden scoorden twee keer) en Tjep Hoedemakers, won Oranje met maar liefst 5-2. Door deze overwinning lijkt de ploeg nog kans te maken op de titel in de FIH Pro League. 

door Hans Hofstra

Foto’s: Roel Ubels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *