Logo Hockey Connect geel oranje

Er bloeit iets moois in Tilburg

TILBURG Hoofdklasse/Promotieklasse
HC TILBURG v HBS V
Picture: Ageeth Boomgaardt op de kop van de dames cirkel.
WORLDSPORTPICS COPYRIGHT  GINO VAN OUTHEUSDEN
TILBURG Hoofdklasse/Promotieklasse HC TILBURG v HBS V Picture: Ageeth Boomgaardt op de kop van de dames cirkel. WORLDSPORTPICS COPYRIGHT GINO VAN OUTHEUSDEN

Met de komst van topkeepster Maddie Hinch en de ervaren verdedigster Ireen van den Assem zetten de dames van promotieklasser HC Tilburg hun ambities kracht bij. ,,We willen op termijn uitgroeien tot een stabiele hoofdklasser.’’

De stem van Ageeth Boomgaardt schalt over het veld als het spel van de Tilburgse hockeysters niet loopt zoals de coach van Dames 1 voor ogen heeft. Boomgaardt wil initiatief zien bij haar speelsters. ’Wij moeten het spel maken. Wil die bal hebben, tempo maken’, roept de hoofdcoach die samen met assistent-coach Maartje Paumen bezig is aan haar tweede seizoen bij de dames van Tilburg. 

Het is een stralende zondagmiddag op het sportpark van HC Tilburg. De najaarszon trekt vele mensen naar de Bredaseweg. Waar tot voor kort vooral Heren 1 – spelend in de hoofdklasse – kon rekenen op veel support langs de lijn, staat het bij de eerste competitiewedstrijden van dit seizoen ook rijen dik bij Dames 1. En dat voor een team dat uitkomt in de promotieklasse, het één na hoogste niveau van Nederland.

XXL Nutrition

De supporters van HC Tilburg voelen dat er iets moois bloeit bij de damestak. De speelsters, de staf, het clubbestuur; niemand draait er omheen wat dit seizoen de ambitie is van Dames 1: promotie naar de hoofdklasse. ,,Die ambitie hadden we vorig seizoen ook maar toen bleef die binnenskamers’’, zegt Boomgaardt. ,,Nu hebben we met elkaar heel duidelijk uitgesproken wat we samen willen bereiken. Ik denk dat we een heel mooi team hebben.’’

Gemiddelde

Over dat team later meer, eerst even terug naar het vorige, bizarre coronaseizoen. Tilburg was met dertien punten na vijf wedstrijden koploper in de promotieklasse toen de competitie vanwege het oplaaiende coronavirus werd stilgelegd. Waar de hoofdklasse na de winterstop wel werd hervat, gold dat niet voor de promotieklasse. Eén ploeg degradeerde uit de hoofdklasse (Laren) en wie daarvoor in de plaats mocht promoveren, was volgens de toen geldende regels van de hockeybond niet de koploper, maar de ploeg met het beste puntengemiddelde. En zo kon het gebeuren dat de hockeysters van Klein Zwitserland met negen punten uit drie duels naar de hoofdklasse gingen.

Het was een hard gelag voor Tilburg, dat zich er niet zomaar bij neerlegde. Voorzitter Rob Kluyt opperde verschillende opties bij de bond om toch promotie af te dwingen maar de regels van de KNHB lieten dat niet toe. Uiteindelijk legde het clubbestuur zich bij de situatie neer. ,,Gelukkig zijn de regels inmiddels veranderd waardoor zo’n scenario als vorig seizoen niet meer kan gebeuren’’, stelt Kluyt, die nu vooral vooruit wil kijken.

Maddie Hinch

Ook Ageeth Boomgaardt kijkt louter naar het huidige seizoen met nieuwe ronden en nieuwe kansen. Tilburg zette haar ambities kracht bij door afgelopen voorjaar te verrassen met de komst van de Engelse keepster Maddie Hinch, Nederlands international Ireen van den Assem (van Den Bosch) en Nederlands zaalhockey-international Donja Zwinkels (van Oranje-Rood). 

Vooral de terugkeer naar Nederland van de 32-jarige topkeepster Maddie Hinch mag een regelrechte stunt worden genoemd. Hinch, olympisch kampioen met Groot-Brittannië in 2016 en driemaal uitgeroepen tot de beste doelvrouw ter wereld, speelde van 2016 tot 2019 voor SCHC in Bilthoven. En toevallig was Ageeth Boomgaardt destijds assistent-coach bij de Stichtsche. ,,Ik had haar nummer nog en in overleg met het bestuur is medio mei contact gezocht met Maddie. We hadden een keepersprobleem doordat onze keepster Puck van den Blink had aangegeven te stoppen en Vera Beukers was herstellende van haar tweede kruisbandblessure’’, licht Boomgaardt toe.

The Grannies

Hinch werd direct gegrepen door de ambitieuze plannen van Tilburg met de damestak. ,,Ik wist niet veel van de club maar de ambities zijn ’exciting’. Ik heb zelf een heel andere rol in het team dan ik voorheen bij Stichtsche had’’, vertelt Hinch een kleine maand na haar entree in Brabant. ,,Ik moet niet alleen mijn doel schoonhouden, maar vooral ook het team helpen met mijn ervaring. Ik wil mezelf als leider ontwikkelen. We hebben een heel jong, talentvol team en ik probeer samen met de andere ervaren speelsters zoals Ireen van den Assem en Donja Zwinkels sturing te geven. Gekscherend noemen we elkaar The Grannies’’, zegt Hinch lachend. Het niveau van de promotieklasse valt haar tot dusver niet tegen. ,,Het blijft iedere wedstrijd hard werken. Promoveren is nog niet zo makkelijk in deze klasse.’’

De Engelse keepster had dit voorjaar nog geen concrete plannen voor de periode na de Olympische Spelen van Tokio waar ze met Groot-Brittannië de bronzen medaille won. ‘Ik was in gesprek met enkele Engelse clubs, maar had nog niks getekend. De timing van Ageeth was perfect. Eigenlijk was ik van plan meer tijd en energie te steken in de keeperstraining-academie die ik run. Gelukkig heb ik goede mensen in dienst en kan ik vanuit Nederland veel dingen doen’’, vertelt Hinch, die een contract voor twee jaar tekende met een optie voor een derde seizoen. 

Ze is heel blij dat Ireen van den Assem ook voor HC Tilburg heeft gekozen. Van den Assem keert terug naar haar roots. De geboren Tilburgse begon bij voorloper Forward met hockeyen en speelde met deze club – die in 2011 met TMHC Tilburg fuseerde tot HC Tilburg – ook twee seizoenen in de hoofdklasse. De 31-jarige verdedigster speelde jarenlang met Maartje Paumen bij Den Bosch en had Ageeth Boomgaardt als coach bij Nederlands A. ,,Ik ben hier begonnen aan een nieuw avontuur. Ik wil op een natuurlijke manier mijn ervaring en kennis delen. Na twee maanden voel ik al dat ik heel veel energie krijg van andere speelsters beter maken’’, aldus de nieuwe captain.

Van den Assem speelde de eerste competitiewedstrijden nog niet volledig mee. Na haar vervelende spierblessure die haar de Olympische Spelen kostte, wil ze niks overhaasten. ,,Mijn eerste doel is topfit worden.’’

Veelbelovend talent

Hoofdcoach Boomgaardt is content met de mooie mix in haar team van enkele doorgewinterde internationals enerzijds en piepjonge veelbelovende talenten anderzijds. Het grootste talent van dit moment is zonder twijfel Mikki Roberts. De 19-jarige middenveldster is fysiek sterk, beschikt over uitstekende passing, heeft een goede scoop en ze ontwikkelt zich razendsnel als strafcornerspecialiste. In de tweede wedstrijd van het seizoen tegen Groningen (0-4 winst) pushte Roberts tweemaal raak uit een strafcorner en benutte ze ook nog een strafbal. ,,Mikki traint samen met Maartje heel veel op haar strafcorner. Het is mooi om te zien dat ze zichzelf beloont voor al het werk dat ze erin stopt’’, zegt Boomgaardt over de speelster van Jong Oranje. 

De hoofdcoach ziet vanaf de voorbereiding een stijgende lijn in het spel van haar ploeg. ,,Er zijn altijd dingen die beter kunnen en beter moeten. In de eerste competitiewedstrijd (0-0 tegen HBS, red.) hadden we 27 cirkelpenetraties, maar wisten we te weinig echte kansen te creëren. Het blijft zaak om keihard te werken. Het is bekend waar we naartoe willen en het is onze taak als staf om iedere dag met de ontwikkeling van het individu en de ploeg bezig te zijn.’’

Boomgaardt en Paumen voelen bij hun werkzaamheden veel vertrouwen van het clubbestuur dat er een speerpunt van heeft gemaakt om zowel met de heren als de dames in de hoofdklasse te spelen. ,,Het is heel fijn om de volledige steun van het bestuur te krijgen’’, benadrukt Boomgaardt. Ook zegt ze blij te zijn met de twee hoofdsponsors; Indicia en Joore Registeraccountants & Belastingadviseurs. Beide bedrijven hebben de ambities van zowel Heren 1 als Dames 1 voor meerdere jaren omarmd. 

,,Je voelt dat de club op meerdere fronten echt leeft’’, wijst Boomgaardt deze zondagmiddag ook op de vele toeschouwers langs de lijn. 

Belachelijk

Voorzitter Rob Kluyt is er één van. ,,We willen met Dames 1 structureel in de hoofdklasse acteren’’, vertelt hij. ,,Eigenlijk is het belachelijk dat dat nog niet het geval is. We hebben een jeugdafdeling met 1500 leden waarvan tweederde een meisje is. Er is hier een continue aanwas van talent en nu is het belangrijk om de jeugd daadwerkelijk te behouden voor de club. In het verleden zagen we veel dames vertrekken naar Den Bosch, Oranje-Rood of naar de Randstad. Het wordt hoog tijd dat ze in Tilburg op het hoogste niveau kunnen hockeyen. Ja, ik geloof zeker dat er ruimte is voor een derde hoofdklasser in Brabant. Deze provincie heeft de grootste hockeydichtheid.’’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *