Hockey Magazine

maandag, maart 24, 2025

Top 5 deze week

spot_img

Internationale Vrouwendag: meer meisjes in de sport doorbreken barrières

Op Internationale Vrouwendag staat de kracht van vrouwen in de sport centraal. Hockey geldt als een van de meest gendergelijke sporten ter wereld: 51% van de spelers wereldwijd is vrouw, 49% man. Toch blijft de Internationale Hockey Federatie (FIH) zich inzetten voor verdere diversiteit en inclusie.

Zelfvertrouwen

Voor veel meisjes begint de uitdaging om in de sport te blijven al op jonge leeftijd. Onzekerheid over hun lichaam en maatschappelijke schoonheidsidealen zorgen ervoor dat veel tienermeiden afhaken. 
Strikte kledingvoorschriften en de druk om er op een bepaalde manier uit te zien, spelen hierin een grote rol. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de tienermeisjes stopt met sporten vanwege onzekerheid over hun uiterlijk. Coaches kunnen hier een sleutelrol in spelen door hen zelfvertrouwen te geven en de focus te leggen op prestaties in plaats van uiterlijk.

“We willen jonge speelsters inspireren, vrouwelijke coaches ondersteunen en meer vrouwen in leidinggevende posities krijgen”

Inspirerende rolmodellen

Sarah Hawkshaw, aanvoerder van Ierland, weet als geen ander hoe belangrijk een stimulerende coach is. “Mijn eerste coach was de moeder van twee teamgenoten. Zij zag iets in mij wat ik zelf nog niet zag. Dat vertrouwen heeft me geholpen om door te zetten.” Ook de Chileense captain Manuela Urroz roemt haar coach Sergio Vigil: “Hij heeft niet alleen ons team, maar het hele Chileense hockey vooruitgebracht.”

Nieuw-Zeelandse captain Olivia Shannon benadrukt hoe haar trainers haar hebben gevormd. “Shea McAleese had een enorme impact op mijn carrière. Hij leerde me niet alleen hockeytechnisch sterker te worden, maar ook de juiste mindset aan te nemen. Een andere coach gaf me juist veel mee over teamcultuur en inclusiviteit.”

Sarah Hawkshaw, aanvoerder van Ierland. Foto: FIHMedia/Worldsportpics

nitiatieven voor verandering

Om te voorkomen dat meisjes afhaken door onzekerheid, werkt de FIH samen met Laureus Sport for Good en Nike aan het ‘Body Confident Sport Program’. Dit initiatief helpt meisjes en jonge sporters om zich prettiger te voelen in hun lichaam en daardoor met meer plezier te blijven sporten. Sinds de lancering heeft het programma wereldwijd coaches en spelers bereikt en bewustwording gecreëerd.

Sarah Jamieson deelt haar persoonlijke ervaring: “Mijn benen waren sterker en gespierder dan die van andere meisjes op school, en daar voelde ik me onzeker over. Foto: FIHMedia/Worldsportpics

Een positieve sportcultuur

Schotse international Sarah Jamieson deelt haar persoonlijke ervaring: “Mijn benen waren sterker en gespierder dan die van andere meisjes op school, en daar voelde ik me onzeker over. Maar juist die benen hebben me gebracht waar ik nu ben.” Haar bondscoach, Chris Duncan, pleit voor een open dialoog tussen coaches en speelsters: “Het is cruciaal om een veilige omgeving te creëren waarin dit soort onderwerpen bespreekbaar zijn. Als coaches moeten we luisteren en begrijpen wat speelsters nodig hebben.”

Ook scheidsrechter Michelle Joubert uit Zuid-Afrika benadrukt het belang van een bredere kijk op sport: “Sport draait om veel meer dan uiterlijk. Het draagt bij aan mentale gezondheid, helpt bij stress en ontwikkelt vaardigheden die je je hele leven gebruikt.”

Ook scheidsrechter Michelle Joubert benadrukt het belang van een bredere kijk op sport: “Sport draait om veel meer dan uiterlijk. Foto: FIHMedia/Worldsportpics

Een toekomst met gelijke kansen

FIH-voorzitter Tayyab Ikram sluit af met een oproep: “We willen jonge speelsters inspireren, vrouwelijke coaches ondersteunen en meer vrouwen in leidinggevende posities krijgen. Op deze Internationale Vrouwendag roep ik de wereldwijde hockeygemeenschap op om diversiteit en inclusie volledig te omarmen. Alleen zo zorgen we ervoor dat hockey voor iedereen toegankelijk is.”

Populaire Artikelen