Koen Bijen debuteert met Den Bosch in EHL én maakt deel uit van Oranje

BRASSCHAAT Euro Hockey League Ranking Cup 2021
HC 's-Hertogenbosch v Saint Germain HC (KO16)
Picture: Koen Bijen 
WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK
BRASSCHAAT Euro Hockey League Ranking Cup 2021 HC 's-Hertogenbosch v Saint Germain HC (KO16) Picture: Koen Bijen WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

Koen Bijen in actie tegen de Franse ploeg van Saint-Germain. ,,Oranje is altijd mijn droom geweest en daar heb ik hard voor gewerkt.’’

Koen Bijen maakte bij zijn overstap naar Den Bosch geen geheim van zijn ambities. Het talent uit Den Haag droomde van spelen in de EHL, droomde van een uitverkiezing voor Oranje. Iets meer dan een jaar na zijn entree bij de Brabantse club heeft Bijen al die doelen al gerealiseerd.

Met een grote lach op zijn gezicht viel Koen Bijen (23) op het veld van de Belgische kampioen Dragons in de armen van zijn ploeggenoten. Twee keer was de aanvaller heel zeker vanaf de stip in het treffen met de Franse club Saint-Germain en bekroonde zo zijn debuut in de EHL met twee treffers. En de tevredenheid van de Hagenaar na afloop gold niet eens die goals, maar meer nog het spelen op het niveau van de EHL. ,,Dat wilde ik heel graag. Honderd procent. Al van kleins af aan zat ik op de tribune, samen met Ruben Versteeg. En nu staan we samen op het veld in de EHL. Dat is supermooi, een droom die uitkomt. En ik denk dat dat geldt voor heel veel gasten. Op twee na was dit voor iedereen bij Den Bosch een nieuwe ervaring. Fantastisch op dit podium te spelen.’’

De wedstrijd tegen de Fransen in de KO16 kon eveneens zijn goedkeuring dragen. ,,We zijn er denk ik heel goed ingevlogen, vol energie. Kregen ook heel veel kansen, maar de goal wilde niet vallen tot een paar seconden voor rust. Daarna hebben we echt lekker gespeeld. Er waren heel veel Bosschenaren mee, veel familie. Superleuk voor hen te spelen in het buitenland.’’

In iets meer dan een jaar heeft hij zo dat doel al gehaald. ,,Klopt, het is ineens heel snel gegaan. Maar met een goed team om me heen, met de juiste coach, kunnen er leuke dingen gebeuren en dat is nu ook het geval. Ik sta lekker te spelen, ook dat het team dat me veel vertrouwen geeft zodat ik mijn ding kan doen. Ik vind het echt superleuk voor deze club te spelen.’’

Lof

Die ’juiste coach’ is voor Beijen dus Eric Verboom, voor wie het talent niets dan lof heeft. ,,Hij is tactisch zó goed, kan op de training elke oefening differentiëren om het uitdagend te houden. Hij ziet ook zulke kleine details die in de prestatie zoveel verbetering opleveren. Ik denk dat hij met Simon ernaast het perfecte duo vormt om Den Bosch naar de top te leiden.’’

Bij Den Bosch heeft Bijen, die eerder uitkwam voor HDM en Klein Zwitserland, zich daadwerkelijk kunnen ontwikkelen. Hij is een heerlijke speler om naar te kijken: actief, gedreven, met een actie en scorend vermogen. ,,Ik denk dat ik wel wat beter ben geworden’’, geeft hij wat bescheiden toe. ,,Vooral in de dingen waar ik goed in ben, ben ik beter geworden. De negen meter rond de goal, in de cirkel, ik maak mijn goals nu, ben belangrijk in de press met het afpakken van ballen. Ik denk dat ik het team daarmee heel erg help.’’

En het volgende vinkje op zijn lijstje van grootste dromen heeft Bijen ook al gezet. De nieuwe bondscoach Jeroen Delmee maakte vlak voor de EHL in Brasschaat bekend dat ook Koen Bijen deel uitmaakt van zijn trainingsgroep van Oranje, dat de weg naar Parijs 2024 inslaat. ,,Supervet’’, stelt Bijen met een dikke grijns. ,,Dat is altijd mijn droom geweest en daar heb ik hard voor gewerkt. Ik heb ook altijd uitgesproken dat ik Oranje wilde halen, ook toen ik nog bij HDM en KZ speelde. Stap één is hiermee gezet, nu nog de volgende: debuteren en uiteindelijk hopelijk een vaste waarde worden.’’

Ontwikkeling

Bijen kreeg een belletje van de bondscoach. Een positief gesprek, zegt hij. ,,De bondscoach vertelde dat ik erbij zat, dat ik een heel goede ontwikkeling doormaak en dat hij zin heeft om er tegenaan te gaan. Wat dat betreft is Delmee een zelfde type als Eric Verboom, volle bak geven en dat bevalt me goed.’’

Zoals het er nu uitziet zou Bijen ook Verboom weleens kunnen tegenkomen bij Oranje. De Bossche coach wordt immers genoemd als de beoogd assistent van Delmee. ,,Die kans is er, ja. En dat zou heel leuk zijn. Ik denk ook dat ze een goed duo zouden vormen.’’ Lachend: ,,Dat wordt wel hard werken, maar dat is mij op het lijf geschreven. Vind ik alleen maar leuk.’’

De uitverkiezing voor de trainingsgroep van Oranje draagt zonder enige twijfel bij aan de ontwikkeling van Bijen, maar daarvoor ziet hij ook bij Den Bosch nog voldoende ruimte. ,,Hier kan ik zeker nog stappen zetten, want Den Bosch is echt een topclub die veel toekomst heeft. Deze spelersgroep is jong, iedereen kan zich nog doorontwikkelen, zodat we straks elk jaar de play-offs kunnen halen. Er zit echt heel veel potentie in deze groep.’’

Eric Korver

Eric Korver

Eric Korver verdiende zijn sporen als sportverslaggever bij dagbladen en de GPD. Volgde daarna hockey voor Rabosport. Al hoofdredacteur van een golfmagazine en schaatsmagazine, nu ook verantwoordelijk voor Hockey International.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *