Laura Barrios naar Kampong, zusje Sara blijft in Madrid

TERRASSA 2022 Women's World Cup Spain & Netherlands
Spain v Canada (Pool C)
Picture: Laura Barrios (2)

WORLDSPORTPICS COPYRIGHT RODRIGO JARAMILLO
TERRASSA 2022 Women's World Cup Spain & Netherlands Spain v Canada (Pool C) Picture: Laura Barrios (2) WORLDSPORTPICS COPYRIGHT RODRIGO JARAMILLO

Ze zijn misschien wel de grootste hockeytalenten die Spanje heeft. Afgelopen zomer schitterden zij nog op het WK, maar onlangs werden Sara en Laura Barrios hartelijk verwelkomd door hockeyclub Kampong. Laura Barrios maakt namelijk de overstap naar de Utrechtse club, die dit seizoen serieus een stap lijkt te gaan maken richting de play-offs. 

Het was even zoeken voor de zusjes Barrios. Nog maar één dag in Nederland en meteen moest er gepuzzeld worden waar in Utrecht de auto geparkeerd kon worden. Knap genoeg vond het tweetal al snel een plekje in de drukke binnenstad. In de brandende hitte, maar op een mooie plek – het typisch Nederlandse restaurant de Winkel van Sinkel – spraken we met de 21-jarige tweelingszussen Sara en Laura. 

Nu met Georgina Oliva één van de beste Spaanse hockeysters afscheid heeft genomen van de sport, zijn alle ogen gericht op de nieuwe talenten die aan het doorbreken zijn. Komend jaar zullen onder andere Lola Riera Zuzuarregui (HGC) en Laura Barrios (Kampong) op de Nederlandse hockeyvelden te bewonderen zijn. 

,,Het was een warm welkom in Nederland’’, vertelt Sara Barrios met een lach. ,,Toen wij op het vliegveld aankwamen stond er al een auto van Kampong op ons te wachten, die ons naar het appartement bracht. Daar stond een mooie bos bloemen van Laura’s nieuwe team. Niet alleen dat, ook kreeg Laura veel berichtjes van haar nieuwe teamgenoten die vroegen of ze konden helpen met verhuizen en zo. Het was een fijn gevoel om hier aan te komen.’’ Zelf blijft Sara in tegenstelling tot haar zusje overigens komend nog wel in Spanje spelen, bij Club de Campo de Madrid. 

Verschil

Dat is ook de club waar de twee tot nu toe samen speelden. Wie de tweeling niet goed kent, zal moeite hebben gehad om in Madrid beiden van elkaar te onderscheiden. Toch is er wel degelijk een groot verschil. Middenvelder Laura en Sara, de aanvalster, verschillen qua persoonlijkheid flink van elkaar. Waar Sara vooral wat meer extrovert lijkt te zijn, is het Laura die wat meer bescheiden overkomt. De zussen die al jaren met elkaar samen spelen, zullen dit jaar dus voor het eerst in hun leven los van elkaar worden getrokken.

,,We hebben er bewust voor gekozen om dit jaar een andere weg in te gaan. Al jaren hockeyen we samen in Madrid en in de Spaanse selectie. Wij denken dat het goed is om een keer onze eigen keuzes te maken en verder te gaan met onze eigen persoonlijke ontwikkeling’’, stelt Sara, die de optie open houdt om in de toekomst misschien ook nog in Nederland te gaan hockeyen.

Medaille

Ontwikkelen, dat is misschien wel het begrip wat het Spaanse nationale team nodig heeft. Ondanks goed hockey in de poulefase, slaagde het team er afgelopen zomer niet in om de halve finales van het WK Hockey in eigen land te halen.

De mogelijkheid om in misschien wel een van de beste competities ter wereld te mogen spelen, is voor Laura een prachtige kans om eens te kunnen aanschouwen wat er moet gebeuren om op de Olympische Spelen van Parijs 2024 met Spanje een medaille te kunnen pakken. 

,,Het was zo’n mooi avontuur op het WK Hockey, maar tevens ook zo’n deceptie dat we geen medaille in eigen land konden pakken’’, verzucht Laura. ,,Hockeyen kunnen we wel, dat kon je zien aan het veldspel wat we lieten zien. We zullen fysiek nog iets sterker moeten worden om echt mee te kunnen doen om de topposities bij grote toernooien. Daarnaast zullen we ook wat meer scoringskansen moeten creëren, om uiteindelijk de medailles te kunnen pakken.’’

Lidewij Welten

Met de mogelijkheid in een ander land te kunnen studeren, koos Laura ervoor afgelopen seizoen eens om haar heen te kijken. Ze droomde van hockeyen in de Nederlandse hoofdklasse, en maakte daar nu ook werk van om die droom te realiseren. Ze benaderde diverse clubs, maar uiteindelijk was het de hulp van Santi Freixa die de doorslag gaf. Freixa stond tot 2019 aan het roer bij de vrouwen van Kampong en zij legde voor Barrois het contact met de huidige coach Fleur van der Kieft. Al snel kreeg Laura de bevestiging dat zij inderdaad welkom was om bij Kampong te komen spelen.

,,Het is altijd fantastisch geweest om met Sara samen te hockeyen. Het zal straks de eerste keer zijn dat we dat niet meer doen. Maar om bij een hockeyclub als Kampong mezelf verder te ontwikkelen, daar kijk ik erg naar uit’’, vertelt Laura. ,,Ik heb goede verhalen gehoord over de club van Gigi Oliva en Maria Lopez, die hier ook hebben gespeeld.’’

Op het moment dat ze tekende wist Laura Barrios nog niets over de komst van Lidewij Welten naar de Utrechtse club. ,,Maar toen ik hoorde dat ook zij kwam, maakte ik een extra vreugdedansje. Zij is één van de beste speelsters van de wereld en ik kijk er naar uit met haar te mogen spelen. Naast hockey ga ik hier ook studeren aan de Universiteit. Al met al een prachtig avontuur, waar ik veel zin in heb.’’

Eric Korver

Eric Korver

Eric Korver verdiende zijn sporen als sportverslaggever bij dagbladen en de GPD. Volgde daarna hockey voor Rabosport. Al hoofdredacteur van een golfmagazine en schaatsmagazine, nu ook verantwoordelijk voor Hockey International.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *