Door: Tobias Kappelle
Van 3 tot en met 6 juli vond in Polen de tweede editie van het EK Hockey 5’s plaats. Het toernooi werd dit keer voor de heren en dames op dezelfde tijd en plaats georganiseerd, maar de Nederlandse selecties ontbraken helaas. Dit betekende niet dat er geen Nederlandse spelers te zien waren in Polen. Zo speelden de zusjes Lotte en Emma Guitink namens Zweden op het EK.
Lotte en Emma zijn de dochters van Hendrik Jan Guitink, die trouwde met een Zweedse. De zusjes hebben zowel de Nederlandse als de Zweedse nationaliteit en mogen uitkomen voor beide landen. Dit gaf hen de kans om international te worden. Vader Hendrik Jan was betrokken bij het opzetten van het Zweedse Hockey 5’s en vertelt ons hoe dit proces verlopen is.
Guitink geeft aan dat hockey er al jong in heeft gezeten bij zijn dochters: “Vanaf de dag dat ze konden lopen hebben ze gehockeyd. Ze zijn begonnen bij HTC Son in de buurt van Eindhoven. De jongste Lotte is daarna als student athlete naar Amerika gegaan en daar heeft ze gehockeyd. De middelste Emma is na HTC Son gaan studeren in Breda en heeft in de jeugd ook nog even bij Push gehockeyd. Later speelde ze bij Zwart-Wit en Etten-Leur in dames 1.”
De zusjes Lotte en Emma Guitink namens Zweden op het EK – Foto: aangeleverd
Hoe is dit Zweedse Hockey 5’s team ontstaan?
“Twee jaar geleden zijn we begonnen met het opzetten van dit team. Het is ontstaan doordat een Nederlandse in Stockholm heeft geprobeerd een hockeyclub op te richten via de Nederlandse stijl. Dat werd voor Zweedse begrippen best succesvol en er bestond al een Nationale Hockeybond, maar die stelde niets voor. Er hockeyen maar een paar honderd mensen in Zweden. De bond heeft dat gezien en toen aan die jongen gevraagd of hij zich ook voor hen zou willen inzetten. Dat heeft hij gedaan.”
“Er was toen een heel klein clubje meiden dat vooral aan het zaalhockeyen was. Via via kwam ik in contact met ze. Ik ben betrokken geraakt en zo ontstond er een Zweeds zaalteam voor onder21, omdat ze het niet voor elkaar kregen om een seniorenteam op de been te brengen. Ik heb me ermee bemoeid en verschillende mensen in Zweden hebben dat opgepakt. Mensen hebben er energie in gestoken en er is een zoektocht ontstaan naar meiden met een Zweeds paspoort in hockeylanden zoals Duitsland, Engeland en Nederland. Zo is er een groep van ongeveer zestien meiden ontstaan die allemaal 1e klasse of overgangsklasse niveau hadden. Vorig jaar hebben ze voor het eerst meegedaan met het EK Hockey 5’s.
foto: Venom Sport
Waarom is er nu specifiek een Hockey 5’s team ontstaan?
“De Zweedse sportcultuur is veel meer gericht op vijf tegen vijf dan dat het een elftalcultuur is. De enige sport die ze elf tegen elf doen is voetbal. Je hebt handbal, volleybal, bandy, floorbal en basketbal. Met name sporten als ijshockey, bandy en floorbal zijn grotere sporten dan wat wij veldhockey noemen, maar het zijn wel sporten die te relateren zijn aan onze sport. Het idee was dat, als we iets willen opbouwen in Zweden, we Hockey 5’s moeten promoten.”
Welke nationaliteiten zijn er nog meer binnen het team?
“De speelsters hockeyen her en der. Er is een Duits meisje dat bij VVV hockeyt. Er zijn twee zussen die in Nederland en Engeland spelen. Dan zijn er nog twee meisjes die in de Duitse competitie spelen en er zijn er een paar die in Zweden hockeyen en 100 procent Zweeds zijn. Het is een potpourri van meiden uit verschillende landen en we zijn steeds weer meer nieuwe speelsters aan het zoeken en vinden. Zo hebben we ook een meisje gevonden dat bij de grootste hockeyclub van Parijs hockeyt. Het is een bont gezelschap.”
foto: Venom Sport
Hoe serieus wordt het EK genomen?
“Eens in de zoveel tijd komen ze op eigen kosten bij elkaar in Götenburg en dit is de tweede keer dat ze naar Nederland komen om wedstrijden te spelen en te trainen. Iedereen werkt of studeert ernaast. Als je het vergelijkt met Nederland is het heel amateuristisch, maar als je kijkt naar de mogelijkheden, dan zie je dat ze het afgelopen jaar vier keer samen zijn gekomen. Het kost ze een hoop geld om dat te doen, maar dat hebben ze er wel voor over. De coach pakt het echt op alsof ze wereldkampioen moeten worden. Dat is prachtig om te zien. Hij doet alles om die meiden zo goed mogelijk voor te bereiden op een goed resultaat.”
Hoe serieus is de economische belasting voor de speelsters?
“Ze hebben kleding gesponsord gekregen. Ze proberen de gelegenheid te geven aan ouders, vrienden, kennissen en bedrijven om ze voor een paar tientjes op een teamtrui te zetten. Dan is er weer een paarhonderd euro extra binnen. Zo zijn ze fors aan de slag gegaan om geld binnen te krijgen voor tickets, hotelkosten en eten.”
foto: Venom Sport
Wat is het doel op het EK in Polen
“Het is jammer dat Nederland niet meer meedoet, maar aan de andere kant nivelleert dat het niveau van het toernooi. Vorig jaar wist iedereen dat Nederland met twee vingers in de neus kampioen zou worden en dan is het maar zien wat de rest doet. Dit jaar heeft het Zweedse team veel meer aandacht aan elkaar kunnen besteden en ze hebben kunnen selecteren. Op papier is de ploeg sterker dan vorige keer toen ze achtste werden. Als ze nu ergens tussen de vierde en achtste plek eindigen, dan zijn we tevreden.”
Op het EK doen bij de dames naast Zweden ook Finland, Litouwen, Luxemburg, Polen, Turkije, Oekraïne, Wales en Italië mee. Gastland Polen geldt als favoriet bij zowel de heren als de dames. Bij de heren zien we verder ook Cyprus, Finland, Litouwen, Zwitserland, Turkije, Oekraïne, Italië en Tsjechië.
Eindstand
Achteraf bleken de voorspellingen van Hendrik Jan goed te kloppen. Polen werd inderdaad Europees kampioen bij de dames voor Oekraïne en Italië.
De zweedse dames werden uiteindelijk zesde en dus werd er inderdaad een eindresultaat tussen plek vier en acht gerealiseerd. Litouwen, Luxemburg en Finland wisten de Zweedse dames achter zich te houden.