Logo Hockey Connect geel oranje

Oranje dames knokken zich naar belangrijke overwinning op België

MONCHENGLADBACH - EuroHockey Championship 2023
06 Belgium v Netherlands (Pool A)
Picture: 
Xan de Waard (C) 

COPYRIGHT WORLDSPORTPICS WILL PALMER
MONCHENGLADBACH - EuroHockey Championship 2023 06 Belgium v Netherlands (Pool A) Picture: Xan de Waard (C) COPYRIGHT WORLDSPORTPICS WILL PALMER

In poule A van het EK Hockey 2023 heeft Oranje een knappe maar moeizame overwinning geboekt op België. Beide teams waren aan elkaar gewaagd, maar net zoals in de FIH Pro League trok Oranje aan het langste eind. Felice Albers was de matchwinnaar, zij scoorde in het tweede kwart de belangrijke openingstreffer. Laat in de wedstrijd was het Frédérique Matla die Oranje naar de bevrijdende 2-0 bracht.

België werd door de Oranje dames gezien als de sterkste tegenstander in de poule. Een terechte constatering. Tijdens de laatste wedstrijden in de FIH Pro League speelden de Belgische dames goed. Oranje had toen de handen vol aan het spel van de Zuiderburen. België wordt gecoacht door de Nederland Raoul Ehren die deze week met zijn ploeg ook graag Olympische deelname wil afdwingen.

Scheidsrechter Antonio Ilgrande leek er in de tiende minuut helemaal naast te zitten. Een verdedigende actie van Renée van Laarhoven, de speelster leek de bal te spelen, werd bestraft. De scheidsrechter was van mening dat de verdedigster in haar actie de man mee nam, in plaats van de bal. Gek genoeg kreeg van Laarhoven niet de kaart, maar Lisa Post die een paar meter van de situatie vandaan stond. Het gebeurde op een moment waarbij Oranje de Belgische dames richting eigen 23-meter gebied verwees.

XXL Nutrition
De Oranje dames kenden vandaag een lastige wedstrijd tegen België.
De Oranje dames kenden vandaag een lastige wedstrijd tegen België. Foto: Roel Ubels

Gelijkwaardige teams

Oranje kende opeens met tien man een moeilijke periode. Een strafcorner werd door België versierd. De variant die volgde liep op niets uit. Toch was het een moment waarbij het aanvallende spel van Oranje werd onderbroken. Opeens was het België die wat meer naar voren ging hockeyen.

De eerste helft vorderde en kansen werden er aan beide kanten niet gecreëerd. Toch viel het openingsdoelpunt aan de zijde van Oranje. Felice Albers kon knap uit de draai de bal vlak bij de kop van de cirkel in de lange hoek slaan. De aanvalster was duidelijk opgelucht. Waar afgelopen zaterdag de meeste doelpunten vanuit de strafcorner kwamen, was het nu een gewone aanval waaruit werd gescoord. Blijdschap was te merken bij haar en haar teamgenoten. Oranje stond op voorsprong.

Felice Albers (links) brengt Oranje op een 1-0 voorsprong tegen België.
Felice Albers (links) brengt Oranje op een 1-0 voorsprong tegen België. Foto: Roel Ubels

België blijft aandringen

De voorsprong was daar, toch was de buit nog lang niet binnen. Vlak na rust leek België iets terug te kunnen doen. Helaas voor de Belgische Red Panthers, werd de bal verkeerd aangegeven. De wedstrijd lag helemaal open met twee teams die voor de overwinning wilden spelen.

Een schitterend schot van Xan de Waard werd door keepster D’Hooghe knap uit de kruising gehaald. De aanvoerster van Oranje kon vrij schieten. Met haar schot ging net mis. De Belgische keepster zat er goed bij. Het was een fase waarin Nederland had moeten scoren. Ook Yibbi Jansen kreeg vanuit de strafcorner een kans. Haar push was hoog en gevaarlijk.

België loerde op de counter en kwam er een aantal maal gevaarlijk uit. Het vizier van de Belgische aanvalsters stond niet op scherp, anders had Oranje laat in de wedstrijd nog puntverlies kunnen leiden. België bleef loeren, maar was niet bij machte om het initiatief om het vele balbezit van Oranje over te nemen.

Matla met slotakkoord

Met nog een paar minuten op de klok mocht Oranje nog een keer een strafcorner nemen. De sleep van Frédérique Matla was houdbaar, maar keepster D’Hooghe zag de bal te laat komen. Met een lullig rolletje ging de bal in de goal. 2-0 voor Oranje en de wedstrijd was beslist. Oranje kreeg nog een aantal kansen via de strafcorner. Deze gingen er niet in. De Nederlandse dames kwamen zelf niet meer in de problemen en konden de voorsprong rustig uit hockeyen.

De Oranje dames spelen op dinsdag om 14.45 uur de laatste groepswedstrijd tegen Italië. Deze wedstrijd zal een formaliteit zijn, want Oranje heeft zich door de overwinning geplaatst voor de halve finale van het EK Hockey 2023. Bekijk hier het speelschema en uitslagen van het EK hockey 2023.

Coverfoto: Will Palmer / Worldsportpics

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *