Gemakkelijk was het niet. Toch won Oranje gisteren de tweede groepswedstrijd op het EK Hockey 2023. Door doelpunten van Albers en Matla plaatste Oranje zich voor de halve finale. De Nederlandse dames kenden problemen met het Belgische verdedigende blok. Ook hadden de dames moeite met de scheidsrechters. Het zorgde in het eerste kwart voor een opmerkelijk moment. Renee van Laarhoven had een groene kaart moeten ontvangen, uiteindelijk ontving Lisa Post de kaart. In de rust bood van Laarhoven haar excuses hier voor aan.
Kinderlijk eenvoudig ging het gisteren niet. België speelde niet sterk, maar was wel slim. Door met elf dames zichzelf in te graven richting eigen cirkel, kende Oranje moeite om hier door heen te hockeyen. Met snelle counters probeerde België toe te slaan. Dit lukte niet. Oranje hield de nul en scoorde zelf twee keer.
Scheidsrechter zorgt voor ophef
Een paar opmerkelijke momenten in de wedstrijd, zorgde af en toe voor onrust bij de Nederlandse selectie. In het eerste kwart kreeg Lisa Post een groene kaart. De verdedigster was niet bij het spel betrokken. Het was Renee van Laarhoven die een verdedigende actie had ingezet. De scheidsrechter Antonio Ilgrande leek de situatie niet goed in zijn geheugen te hebben staan en gaf pardoes Post de groene kaart.
,,Het was een duel waar ik naar mijn idee gewoon de bal van de stick van mijn tegenstander weg prikte. De scheidsrechter floot en wilde een kaart uitdelen. Ik riep nog naar hem: ‘Het was op de bal’. De kaart werd alsnog gegeven. Gek genoeg kreeg Lisa de groene kaart en mocht ik in het veld blijven staan. In de rust heb ik nog even ‘sorry’ tegen Lisa gezegd”, aldus van Laarhoven.
Post kon er om lachen. Duidelijk was te zien dat zij op de strafbank een lichte glimlach liet zien door de fout van de leidsman. Het was een van de opmerkelijke situaties waar de Italiaanse leidsman vaak bij betrokken was. Bij een situatie later in de wedstrijd was het Frederique Matla die hardhandig van de bal gezet leek te worden. De scheidsrechter wees de andere kant op en gaf aan dat de Oranje-aanvalster met stick aan het afhouden was. Ook Pien Dicke moest in de tweede helft duidelijk aangeven dat zij hardhandig van de bal werd gezet, voordat de scheidsrechter in actie kwam. Ook volgens van Laarhoven zaten de beslissingen van de scheidsrechter niet mee: ,,Alle twijfelgevalletjes kregen we gisteren tegen. De 50/50 duels, waarbij het twijfelachtig was wie het voordeel van de twijfel had, waren in het voordeel van België. Ons videomoment, die werd afgewezen door de videoscheidsrechter, hadden we door de vele onduidelijkheden ook op het verkeerde moment ingezet”.
Hoge uitslag tegen Italië
Oranje verloor de mogelijkheid om de videoscheidsrechter in te schakelen, maar won later wel de wedstrijd. De discutabele beslissingen van de scheidsrechter waren uiteindelijk dus niet doorslaggevend voor de eindstand. Nederland won en plaatste zich voor de halve finale. Toch kunnen momenten zoals het verliezen van discutabele momenten die worden genomen door een scheidsrechter of het verliezen van de mogelijkheid om de video in te schakelen, belangrijk zijn in de loop van het toernooi. Toch lijken deze zaken voor Van Laarhoven niet van groot belang te zijn: ,,Ik denk dat als we om de tegenstanders heen blijven hockeyen, dat een scheidsrechter ook niet kan fluiten. We hebben dan de wedstrijd in eigen hand. Dinsdag spelen we tegen Italie. Dat is een mooie wedstrijd om aanvallend hockey te gaan hockeyen. Een hoge uitslag tegen Italië? Ja dat verwachten jullie allemaal. Als zij net zoals België allemaal in de eigen cirkel staan, wordt dat lastig. Ik heb geen verwachting van de wedstrijd. Als verdedigster wil ik de nul houden. Verder gaan we als team volle bak er tegenaan”.
Door: Hans Hofstra