Logo Hockey Connect geel oranje

Wereldkampioen Duitsland wint in vol stadion op EK Hockey en brengt Oranje in mineur

Duitsland wint met ruime cijfers van Oranje op het EK Hockey 2023.
Duitsland wint met ruime cijfers van Oranje op het EK Hockey 2023. Foto: Roel Ubels

Duitsland heeft goede zaken gedaan op het EK Hockey door Oranje met ruime cijfers te verslaan. De Duitsers kwamen al vroeg in de wedstrijd op een comfortabele 2-0 voorsprong. Oranje vocht, maar kwam niet tot scoren. Uiteindelijk won Duitsland de wedstrijd met 3-0. Door de overwinning staan Duitsland, Frankrijk en Nederland na twee gespeelde wedstrijden allemaal op drie punten in poule B.

Met een schitterende ambiance in het volle stadion in Mönchengladbach gingen Duitsland en Nederland van start met ‘de’ hockeykraker van het toernooi. Beide landen kennen elkaar van haver tot gort. Aandachtig toeschouwer vandaag was de topscorer uit de Tulp Hoofdklasse Heren. Jeroen Hertzberger was met zijn zoontje aan het kijken naar zijn team waar hij graag komend seizoen weer bij wil komen.

Oranje snel op achterstand

Aanmoedigingen voor Oranje waren vandaag hard nodig. Binnen no-time kon het Duitse publiek twee keer hard juichen. Oranje stond al snel met 2-0 achter. Justus Weigand (knappe intikker) en Niklas Wellen (via een voet van Duco Telgenkamp), waren de doelpuntenmakers.

XXL Nutrition

Gewonnen moest er worden door Oranje om zich na twee wedstrijden al te plaatsen voor de halve finale. Meteen na de 2-0 nam Oranje het initiatief in de wedstrijd. Twee strafcorners volgden. Maar ook tot twee keer toe kon de Duitse verdediging goed ingrijpen bij de pogingen van Jip Janssen. Ook in het derde kwart versierde Oranje kansen. Duco Telgenkamp was er het dicht bij. Zijn backhand schot werd onschadelijk gemaakt.

Jorrit Croon gaat over de knie van een Duitse verdediger. De Nederlander krijgt hiervoor een strafcorner die er niet in gaat.
Jorrit Croon gaat over de knie van een Duitse verdediger. De Nederlander krijgt hiervoor een strafcorner die er niet in gaat. Foto: Roel Ubels

Initiatief bij Nederland

Vlak voor het EK Hockey had hij het er nog over. ,,Als ik op het EK een goed toernooi keep, heb ik een streepje voor“. In de 23ste minuut van de wedstrijd kreeg hij inderdaad het spreekwoordelijke extra streepje. De keeper moest richting de kruising duiken om een Duits schot onschadelijk te maken. Het gebeurde op een moment waarbij middenvelder Jonas de Geus op kinderlijke wijze de bal twee keer verspeelde. Op spectaculaire wijze kon de goalie de bal stoppen.

Het was een fase waarin Oranje steeds sterker begon te spelen. Terrance Pieters zag twee minuten daarvoor nog een goed schot van hem door de Duitse keeper gestopt worden. Duitsland werd steeds meer richting eigen helft terug gedrongen.

Spanning in Poule B
Tijdens de wedstrijd Frankrijk en Wales waren Jeroen Delmee en Eric Verboom aandachtige toeschouwer. Frankrijk won het duel met 2-0 en zorgde daarmee dat het de tweede plek in poule B overnam. In de laatste poulewedstrijd neemt Frankrijk het op tegen Duitsland. Wales gaat spelen tegen Oranje. Duitsland heeft vier punten. Frankrijk als Nederland hebben drie punten. Wales is ook nog niet uitgeschakeld en heeft één punt.

Opnieuw eigen doelpunt Oranje

Toch was het wederom Duitsland die genadeloos toesloeg. Een snelle counter werd knap afgemaakt door Malte Hellwig. Bij het schot van de Duitse speler, zat de stick van Terrance Pieters er nog aan. Hierdoor kon Visser de afgeketste bal niet meer goed inschatten. Het was de tweede keer deze wedstrijd dat een Nederlandse aanvaller de bal in eigen goal werkte.

Voor de derde keer deze wedstrijd ging de bal over de doellijn van Oranje.
Voor de derde keer deze wedstrijd ging de bal over de doellijn van Oranje. Foto: Roel Ubels

Toch was het allemaal net niet genoeg. Vooral de middenvelders van Oranje verloren te makkelijk de bal. Waar het de Geus in de eerste helft was met veel balverlies, was het Floris Middendorp in de tweede helft met matig spel. De EK-debutant verloor te makkelijk de bal.

Met nog één kwart te gaan en een ruime achterstand, was het alles of niets voor Oranje. Het meeste balbezit was voor de winnaar van de FIH Pro League. Het was niet genoeg. Duitsland bleef alert en had de witte muur rond de eigen cirkel goed neergezet. De frustratie was af en toe bij de Nederlandse spelers af te lezen. Koen Bijen, Floris Wortelboer en ook Jonas de Geus kregen het aan de stok met een Duitse verdediger. Het hielp niets. Een laatste strafcorner van Jip Janssen werd naast gepusht. Duitsland kwam niet meer in de problemen en boekte een ruime overwinning op Oranje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *