Logo Hockey Connect geel oranje

Oranje dames starten EK Hockey 2023 goed en winnen van Spanje

De Oranje dames winnen het openingsduel op het EK Hockey 2023.
De Oranje dames winnen het openingsduel op het EK Hockey 2023. Foto: Roel Ubels

De Oranje dames hebben het openingsduel op het EK Hockey 2023 met speels gemak gewonnen. Spanje werd vooral in de eerste helft overlopen. Oranje won met 5-1 en zag vooral dat de strafcorner goed liep. Jansen (3x) en Matla scoorden beiden. De andere treffer werd gemaakt door spits Pien Dicke.

Bij de eerste strafcorner van de wedstrijd zag de Spaanse keepster Ruiz er niet goed uit. Yibbi Jansen sleepte hard, maar de bal leek doordat hij niet strak in de hoek zat houdbaar. Ruiz zat er naast, waardoor Oranje na drie minuten al op voorsprong kwam. Nog geen minuut later werd Ruiz wel bejubeld. Dit keer pakte de sluitpost een nieuwe poging van Jansen.

Het was het begin van een sterk spelend Oranje die vanaf het begin van de wedstrijd liet zien waarom het naar Duitsland was gekomen. Aanvallen en winnen. De Spaanse dames moesten het eerste slachtoffer worden. Op de 2-0 hoefde het publiek dan ook niet lang te wachten. Wederom was het Yibbi Jansen op de kop van de cirkel die tot scoren kwam. De specialiste sleepte de bal dit keer in de andere hoek. De 3-0 werd gescoord door Matla. Vanuit een nieuwe strafcorner scoorde de specialiste.

XXL Nutrition
De Oranje dames scoren in de eerste helft vier keer tegen Spanje.
De Oranje dames scoren in de eerste helft vier keer tegen Spanje. Foto: Roel Ubels

Tegenstoot Spanje

Pien Dicke was er als de kippen bij om de score van Oranje vlak voor rust naar 4-0 te brengen. Een voorzet van Jansen werd door de goaltjesdief knap binnen getipt. Vlak voor keepster Ruiz was Dicke de laatste die de bal aanraakte. Spanje kon de gehele wedstrijd nog niets laten zien. Veel opbouwende fouten en een laag tempo zorgde voor Nederlandse dominantie. Toch was de 4-0 voor Spanje het teken om een poging te wagen richting de goal van Oranje. Een snelle aanval werd bij de tweede paal binnen getipt door Iglesias.

Belén Iglesias doet vlak voor rust wat terug en scoort de 4-1 voor Spanje.
Belén Iglesias doet vlak voor rust wat terug en scoort de 4-1 voor Spanje. Foto: Roel Ubels

Keeperswissel

Josine Koning nam in de rust de plaats in voor keepster Veenendaal. Beide keepsters krijgen van bondscoach Paul van Ass de kans op dit toernooi. De keepster die de halve finale gaat keepen, zal ook in de goal staan bij een eventuele finale. De nieuwe keepster werd in het derde kwart één keer aan het werk gezet. Vanuit een Spaanse strafcorner zat Koning er goed bij.

Ook in het derde kwart kreeg Oranje genoeg kansen om te scoren. Dit keer waren de dames minder scherp, de bal ging er namelijk niet in. Opvallend was ook dat Luna Fokke in dit kwart de kans kreeg bij de strafcorner. Gek genoeg ging de specialiste niet voor de sleep, maar voor een slag. De bal ging in de goal, helaas voor Oranje werd de bal hoog geslagen. Doelpunt afgekeurd.

Hattrick Jansen

Oranje probeerde er alles aan te doen om ook in het vierde kwart te scoren. Hiervoor moest de rode Spaanse muur, die ondertussen rond de eigen cirkel werd neergezet, worden doorbroken. Veel kansen kwam er niet meer. Een opgelegde kans was er in de 55ste minuut. Met Yibbi Jansen op de kop van de cirkel mocht Oranje een nieuwe corner nemen. Raak, de vierde strafcorner werd feilloos door de specialiste binnen gepusht. Het was meteen het slotakkoord van de wedstrijd. Oranje won met 5-1 en mag zich opmaken voor de tweede wedstrijd in de poule.

Op zondag 20 augustus spelen de Oranje dames hun tweede duel op het EK Hockey. België is dan de opponent. Bij winst, plaatst Oranje zich voor de kruisfinale van het toernooi.

1 gedachte over “Oranje dames starten EK Hockey 2023 goed en winnen van Spanje”

  1. Pingback: Speelschema en uitslagen EK Hockey 2023 - Hockey International

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *