Logo Hockey Connect geel oranje

Oranje Heren zijn heer en meester in openingsduel EK Hockey

Duco Telgenkamp scoort twee keer voor Oranje op het EK Hockey 2023.
Duco Telgenkamp scoort twee keer voor Oranje op het EK Hockey 2023. Foto: Roel Ubels

De Oranje Heren hebben goede zaken gedaan op het EK Hockey 2023. Tegen Frankrijk haalde de ploeg van Delmee hard uit en won het met 6-0. Vooral Terrance Pieters, Koen Bijen en Duco Telgenkamp lieten zich vandaag zien. De aanvallers scoorden allemaal twee keer.

Met Tjep Hoedemakers op de tribune en Floris Middendorp in het veld, moesten de Oranje heren vandaag een goed resultaat boeken tegen Frankrijk. De Franse ploeg wordt gezien als een lastige tegenstander. Zonder de cornerspecialist Victor Charlet (heupblessure) ging Frankrijk vandaag op jacht naar een stunt. Dit lukte al bijna in het eerste kwart. Vanuit een strafcorner hobbelde de bal in de goal. De 0-1 stond op het scorebord. Oranje vroeg de videoscheidsrechter er naar te kijken. De leidsman achter de TV keurde de goal af.

Maurits Visser ziet de bal over de doellijn verdwijnen. Later werd het doelpunt afgekeurd. Foto: Roel Ubels

Oranje liet weinig zien en creëerde geen gevaar. Kansen of strafcorners kreeg de Nederlandse ploeg niet, waardoor na het eerste kwart beide teams op gelijke hoogte stonden.

XXL Nutrition

Openingsdoelpunt

Weinig hadden we nog gezien van Terrance Pieters tijdens de FIH Pro League. De aanvaller van Oranje scoorde in dat toernooi weinig en voor velen was het een verrassing dat Jeroen Delmee de aanvaller had geselecteerd voor het EK Hockey. Vandaag waren de Oranjefans blij dat Pieters er wel was. De aanvaller scoorde de 1-0 door vanuit een snelle reflex de bal met de backhand in de goal te flatsen.

Blijdschap bij de Oranje heren na het openingsdoelpunt van Terrance Pieters.
Blijdschap bij de Oranje heren na het openingsdoelpunt van Terrance Pieters. Foto: Roel Ubels

Duco Telgenkamp

Een andere mooie verrassing was het selecteren van de jeugdige Duco Telgenkamp. De spits was, kijkende naar de velddoelpunten, de meest scorende aanvaller afgelopen seizoen in de Tulp Hoofdklasse Heren. Toch was het een kleine verrassing dat Delmee de spits had meegenomen. Telgenkamp had nog niet veel interlands achter zijn naam.

De jeugdige spits liet meteen zien wat hij in zijn mars heeft. De eerste kans was meteen raak. Met zijn forehand schoot Telgenkamp vernietigend de bal in de lange hoek. Oranje stond op een comfortabele 2-0 voorsprong.

Jonas de Geus scoorde niet, maar speelde een prima openingswedstrijd op het EK Hockey.
Jonas de Geus scoorde niet, maar speelde een prima openingswedstrijd op het EK Hockey. Foto: Will Palmer / Worldsportpics

Terrance Pieters scoort twee keer

Daar bleef het in kwart twee niet bij. Terrance Pieters kwam knap voor zijn man en kreeg vanuit een harde voorzet de bal nipt op de haak van zijn stick. De teams gingen met een 3-0 voorsprong voor Oranje rusten.

Een schitterende aanval werd in het derde kwart omgezet naar een nieuw doelpunt. Duco Telgenkamp kreeg de bal vlak voor de Franse keeper aangespeeld. De spits draaide en pushte de bal in de goal. Zijn tweede van de wedstrijd.

Corner loopt niet, Bijen wel in vorm

Oranje bleef de betere ploeg en probeerde de score verder uit te breiden. Die mogelijkheid was er ook. Jip Janssen kreeg meerdere malen een poging om vanuit een strafcorner te scoren. De topschutter zag zijn pogingen steeds knap worden gestopt. Toch werd er wel gescoord. Binnen een minuut was het niet één keer, maar twee keer raak. Beide keren was het de lepe Koen Bijen die zijn pogingen de goal in zag gaan. Vanuit een tip ging zijn eerste poging erin. Het tweede doelpunt kwam vanuit een schot uit de draai. Oranje stond op een 6-0 voorsprong.

Hierna ging het tempo eruit. Oranje hield vooral de bal in bezit. Weinig pogingen werden er meer gedaan om de Franse cirkel te bereiken. De eindstand was bepaald, Oranje won met 6-0 en deed daarmee goede zaken voor een plek bij de beste vier van Europa.

TeamPWDLFAGDPTS
Nederland11006063
Wales10103301
Duitsland10103301
Frankrijk100106-60

Door: Hans Hofstra

1 gedachte over “Oranje Heren zijn heer en meester in openingsduel EK Hockey”

  1. Pingback: Speelschema en uitslagen EK Hockey 2023 - Hockey International

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *