Toon van Dijk wordt de nieuwe voorzitter van de Almeerse Hockeyclub. Van Dijk is al bekend in de stad als fractievoorzitter van de PVV Almere en zetelt in de gemeenteraad. De grote uitdaging voor Van Dijk wordt het aanpakken van de torenhoge schulden van Almere. De club zou kampen met een schuldenlast van ongeveer 600.000 euro.
De 55-jarige Van Dijk stond in 2017 nog op de lijst van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen en heeft daarnaast een achtergrond als advocaat. De laatste tijd ligt zijn focus vooral bij de lokale politiek. Van Dijk werd door de podcast Politiek Circus de afgelopen twee jaar uitgeroepen tot politicus van het jaar in Almere.
Grote financiële problemen voor Almere
De problemen voor de Almeerse hockeyclub begonnen ongeveer vier jaar geleden en zijn meerledig. Er zou met exorbitante begrotingen gewerkt zijn en er werd volop gebruikt gemaakt van het hulpplan rondom het coronavirus. Vervolgens werd er veel te laat aan de bel getrokken, waardoor veel mensen niet zagen dat de club rechtstreeks op een faillissement afstormde.
Uiteindelijk werd er zelfs een tijdje geen aangifte van omzetbelasting gedaan, waardoor de club nu een schuld van 180.000 euro heeft bij de belastingdienst. Eerder dit jaar legde de belastingdienst daarom beslag op de tegoeden van de Almeerse hockeyclub. Daarnaast zijn er ook schulden bij het UWV en de gemeente Almere.
Uit het financiële dal
Van Dijk stapt dus niet op het makkelijkste moment in als voorzitter van Almere en daar is hij zich dan ook terdege van bewust. De politicus raakte betrokken bij de club toen zijn kinderen er gingen spelen en vond zo zelf ook een sociale omgeving. Bij Omroep Flevoland geeft Van Dijk aan dat hij geen nee kon zeggen toen de vereniging hem vroeg om iets terug te doen.
Inmiddels heeft Almere weer enigszins lucht volgens de kersverse voorzitter. Van Dijk vertelt dat er afspraken gemaakt zijn met de schuldeisers, waardoor de club in ieder geval een jaar lang vooruit kan. Van Dijk heeft er dan ook vertrouwen in dat er in dat jaar een structurele oplossing gevonden kan worden. Dinsdagavond werden ook alle leden op de hoogte gesteld van de huidige situatie.
Een mogelijke structurele optie voor Almere is een fusie met de tweede veldhockey hockeyclub van de stad Buitenhout MHC. Het ledenaantal van Almere is de afgelopen jaren teruggelopen en dus rijst de vraag of Almere groot genoeg is voor twee hockeyclubs. Van Dijk heeft daar een duidelijke mening over. Volgens de nieuwe voorzitter is Almere absoluut te klein voor twee clubs en dus denkt hij dat het onontkoombaar is om op de lange termijn over een fusie na te gaan denken.
Buitenhout ziet fusie niet zitten
Die andere Almeerse hockeyclub denkt daar echter heel anders over. Buitenhout MHC liet weten ‘totaal geen interesse te hebben’ in een fusie. Er zijn meerdere redenen voor de onwil vanuit Buitenhout, te beginnen met de kerngezonde financiële status van de club.
Buitenhout wil de vingers niet branden aan een club met een schuld van meer dan een half miljoen euro. De voorzitter van Buitenhout René Dekker geeft aan dat de club niet staat te springen om Almere van de financiële problemen te verlossen, die ze nota bene zelf veroorzaakt hebben.
Daarnaast denkt de voorzitter dat er wel degelijk genoeg ruimte is voor een tweede veldhockey-club in Almere. Volgens Dekker halen de twee clubs hun leden namelijk uit totaal verschillende delen van Almere en zal het ledenaantal de komende jaren weer groeien vanwege een toename van het aantal studenten in de stad.
Het belangrijkste argument lijkt echter het verschil in cultuur tussen de twee clubs. Almere heeft ongeveer 1.000 leden en Heren 1 is een stabiele promotieklasser, die enkele jaren geleden zelfs nog in de hoofdklasse actief was. Dames 1 degradeerde vorig jaar uit de promotieklasse en speelt nu in de overgangsklasse.
Buitenhout moet het doen met minder dan de helft van dat aantal leden en Heren 1 speelt in de tweede klasse veldhockey. Volgens voorzitter Dekker richt de club zich dan ook veel meer op breedtehockey en het zijn van een familieclub dan zijn stadgenoot. Daarnaast geeft Dekker aan dat hij zijn vraagtekens heeft bij de nieuwe voorzitter, die deze functie combineert met een politieke rol in de gemeenteraad. Volgens Dekker is dit geen gezonde situatie.