Subtop schuift in elkaar in de Tulp Hoofdklasse

Den Haag, Tulp Hoofdklasse Hockey Heren, Seizoen 2021-2022, 03-10-2021, KZ - Pinoke 3-1, Geweldige goal van Timothy Brand (Klein Zwitserland) WORLDSPORTPICS
Den Haag, Tulp Hoofdklasse Hockey Heren, Seizoen 2021-2022, 03-10-2021, KZ - Pinoke 3-1, Geweldige goal van Timothy Brand (Klein Zwitserland) WORLDSPORTPICS

Het is dringen in de top van de Tulp Hoofdklasse. Alleen niet als het gaat om de eerste plaats. Die is meer dan stevig in handen van Bloemendaal. Maar achter de Mussen is het druk. Vijf, zes of misschien wel zeven teams strijden om in het spoor te blijven van de koploper.

In die achtervolging leek Pinoké heel lang de ploeg die het best in het spoor van Bloemendaal kon blijven. De Steekneuzen maakten indruk met een lawine aan goals en hadden slechts één keer de drie punten moeten afstaan. Garanties geeft dat allemaal niet, en dat bleek in het treffen met KZ, dat lak had aan de recente reputatie van Pinoké en vrijuit op zoek ging naar een resultaat.

Pinoké nam aanvankelijk nog wel een voorsprong, maar moest die voor rust alweer prijsgeven. In de tweede helft ging KZ door. Aki Käppeler – uit een strafcorner – en Camil Papa zorgden voor een marge van twee treffers, en die klappen kwam KZ niet meer te boven. De harmonica die de stand in de hoofdklasse momenteel is, schoof daardoor nog iets meer in elkaar. Waar Pinoké bij winst zes punten afstand had kunnen nemen van de Haagse ploeg, staan de twee nu broederlijk gelijk naast elkaar op negen punten. 

Dan toch nog even de blik naar boven, waar Bloemendaal weinig anders doet dan voortgaan op de manier waarop het al de afgelopen twee seizoenen het beeld van de hoofdklasse domineerde. Gaat het op het Kopje dan allemaal van een leien dakje? Nee, dat ook weer niet. Zelfs, of misschien wel juist, tegen een laagvlieger als Hurley moet de koploper ook op z’n tellen passen. Maximale focus en inspanning zijn vereist, anders kan het surplus aan kwaliteit worden weggestreept tegen de vechtlust van de opponenten.

Vrezen

Hurley, de puntloze hekkensluiter, nam brutaal een voorsprong. Een paar minuten later kon Tim Swaen uit een strafcorner weliswaar de gelijkmaker aantekenen, maar in het resterende kwartier moest Bloemendaal serieus vrezen voor het eerste puntenverlies in deze competitie. Dat werd uiteindelijk voorkomen, maar wel in de dying minutes van de wedstrijd. Twee minuten voor tijd kroonde Roel Bovendeert zich tot matchwinnaar voor de Mussen. Die behouden daardoor een voorsprong van liefst vijf punten op de achtervolgers, zij het dat Kampong bij winst in de inhaalwedstrijd tegen Den Bosch nog tot op drie punten kan naderen. Beide ploegen speelden in het eerste weekend van oktober niet omdat er verplichtingen waren in de EHL.

Nu vormen Oranje-Rood en HGC het duo dat zichzelf met tien punten het kortst achter Bloemendaal terugziet in de stand. HGC rekende in datzelfde eerste weekend van deze maand af met Amsterdam, in een wedstrijd die je best wel als een topper mocht bestempelen. Voor beide clubs stond aanhaken of afhaken op het spel. Voor Amsterdam werd dat dus het laatste. De Amsterdammers zagen hoe Gordon Johnston met twee rake klappen uit een strafcorner HGC al voor rust in een zetel zette. Na de rust kwam daar zelfde nog een derde treffer bij voor de ploeg uit Wassenaar, voordat Amsterdam iets kon terugdoen. Twee minuten leefde er hoop in de Amsterdamse harten, want daarna maakte Kenta Tanaka namens HGC een einde aan de aspiraties van Amsterdam. HGC sloeg daarmee meteen een gat van drie punten naar Amsterdam.

Onderonsje

Oranje-Rood had het wat moeilijker in het Brabantse onderonsje met Tilburg. Een snelle voorsprong van de Eindhovenaren werd tien minuten later alweer weggepoetst, waarna een kwartiertje voor tijd Joep de Mol met een benutte strafcorner Oranje-Rood opnieuw aan de leiding hielp. Maar het was billenknijpen aan de Charles Roelslaan. Oranje-Rood was niet bij machte meer afstand te nemen en moest zo tot de laatste seconde vrezen. Tilburg kon echter niets meer aan de stand veranderen.

Zo wordt het dus inderdaad druk achter Bloemendaal. In het gedrang volgen eerst Oranje-Rood en HGC met tien punten, dan Kampong, Pinoké en Klein Zwitserland met negen, waarbij dus de aantekening dat Kampong nog een duel tegoed heeft. Amsterdam kan zich met zeven punten ook nog in het gewoel mengen, evenals Den Bosch, dat nu weliswaar vier punten heeft, maar natuurlijk ook nog die inhaalpot tegen Kampong kan winnen.

Spanning is verzekerd. Maar zoals het er nu uitziet wél om de plaatsen twee tot en en met vier.

Eric Korver

Eric Korver

Eric Korver verdiende zijn sporen als sportverslaggever bij dagbladen en de GPD. Volgde daarna hockey voor Rabosport. Al hoofdredacteur van een golfmagazine en schaatsmagazine, nu ook verantwoordelijk voor Hockey International.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *