Logo Hockey Connect geel oranje

Terug op meerdere hoogste niveaus

EINDHOVEN, NETHERLANDS - MARCH 19: Lisa Scheerlinck of Oranje-Rood D1 during the Promotieklasse Dames match between Oranje-Rood D1 and Laren D1 at the Genneper Parken on March 19, 2023 in Eindhoven, Netherlands (Photo by Joris Verwijst/Orange Pictures)
EINDHOVEN, NETHERLANDS - MARCH 19: Lisa Scheerlinck of Oranje-Rood D1 during the Promotieklasse Dames match between Oranje-Rood D1 and Laren D1 at the Genneper Parken on March 19, 2023 in Eindhoven, Netherlands (Photo by Joris Verwijst/Orange Pictures)

Een donkere bladzijde in de clubgeschiedenis noemt ze „het zeker”. Oranje Rood-speelster in optima forma Lisa Scheerlinck lijkt op een warme augustus avond onder de Hoofdklasserook van het Den Boschstadion niet graag meer te worden herinnerd aan de degradatie. Een jaar en drie maanden geleden viel het doek niet ver hiervandaan, na een shootout-serie tegen Tilburg. Aanvoerster Scheerlinck bleef Oranje Rood trouw en keerde met pieken en dalen terug op het hoogste hockeyniveau. Zijn de Eindhovenaren weer klaar voor de Hoofdklasse onder aanvoering van het clubicoon? 

Met nog maar vier punten boven directe degradant Victoria mocht Oranje Rood in 2022 dus nog wel via play-offs proberen competitieverlaging te voorkomen. Dat het uiteindelijk daar mis ging was volgens de Belgisch (Scheerlinck heeft een dubbel paspoort, red.) ex-international slechts het bekende uitstel van executie. „Ik denk dat we te laat hebben ingezien dat het echt niet goed ging”, zegt ze. „Er is te laat aan de bel getrokken. Er had veel eerder iets moeten gebeuren.” Of zij daar zichzelf iets in verwijt? Een duidelijk „nee” volgt. De middenveldster zegt echt alles gedaan te hebben voor lijfsbehoud. Ze geeft wel toe niet haar beste seizoen te hebben gespeeld. „Maar dat geldt voor meer speelsters, anders was je niet gedegradeerd.”

Vraagtekens

XXL Nutrition

Voor de fatale degradatie was Oranje Rood altijd wel een stabiele factor in de Hoofdklasse. Een enkele keer haalde het zelfs de play-offs om het kampioenschap. De club ging ruim twee jaar geleden een ‘bouwfase’ in, niet wetende dat dat indirect zou resulteren in de gedoemde degradatie. Scheerlinck zet achteraf vraagtekens bij dit ingezette proces. „Als je van tevoren zegt: ‘we gaan bouwen’, en je hebt in het begin het idee dat het allemaal wel loopt, dan vind je dat prima en heb je daar verder geen oordeel over. Als je vervolgens merkt dat het allemaal niet gaat zoals het moet, dan ga je wel achter je oren krabben.” 

Dierengeluiden 

De gedachte om de hockeystick definitief aan de wilgen te hangen passeerde zeker de revue. Maar onder andere haar onbegrensde clubliefde maakte dat ze toch de opdracht aanging in de Promotieklasse. „Ik kon het echt niet over mijn hart verkrijgen om te gaan. Ik ben geen persoon die dan opgeeft en zegt: ‘laat maar, jullie moeten het zelf uitzoeken’.” Ze kreeg aanbiedingen van clubs uit de Hoofdklasse, maar koos voor een twaalfde achtereenvolgend jaar in Eindhoven. Een factor om toch te blijven was zeker de aanpak van de niet-alledaagse coach Rob Haantjes. „Hij heeft na de degradatie ook meteen gezegd dat hij bleef. Dat is goed, want als je meteen weer een coachwisseling hebt, krijg je onrust en heb je echt een probleem.” 

Ook dit jaar staat Haantjes voor de groep. De coach blijft doorgaan met niet-alledaagse methoden. „Ik heb hem er soms wel eens op aangesproken van: ‘Rob, moet dit nou echt?’. Bijvoorbeeld dat we het geluid van dieren moeten opsturen naar hem en dat we dat dan voor de wedstrijd horen. Voor mij hoeft dat niet meer per se, maar voor ons als team heeft het blijkbaar positief uitgepakt.” 

Ongelijke beloning

Met enkele vertrouwde Oranje Rood-ingrediënten gaat Scheerlinck dus het nieuwe Hoofdklassejaar in. Toch blijft er nog altijd ruimte voor verbetering en verandering. Neem de ongelijke verhouding in beloning tussen de dames en heren van de club. „Dat is al jaren zo. We doen uiteindelijk evenveel met allebei de teams. Het enige punt is wel dat het bij de mannen veel drukker is dan bij de vrouwen. Daarover wordt dan gezegd dat dat de reden is dat de salarissen anders liggen. Ik denk niet dat ik in mijn carrière nog ga meemaken dat het gelijker wordt.” 

Fysiek hard

Wanneer de avond over het Den Boschstadion valt, is het tijd voor een oefenwedstrijd tegen de recordkampioen. Oranje Rood toont zich een fysiek harde tegenstander. Met haar mede-aanvoersters Floor Hoogers en Vivienne Peters neemt Scheerlinck de onervaren ploeg op sleeptouw. „Directe handhaving is natuurlijk de doelstelling. Veel nieuwe meiden hebben nog geen Hoofdklasse-ervaring, maar de selectie is versterkt met enkele grote talenten waarin ik vertrouwen heb.” Na de knappe 1-3 overwinning lijkt Scheerlinck er met haar ploeg klaar voor. Na een periode vol pieken en dalen, op sportief en persoonlijk vlak, is zij met Oranje Rood terug op meerdere hoogste niveaus. 

Door Douwe de Vries 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *