Vier maanden nadat de zaalhockeybom barstte, blijven de daden van de actiegroep onverminderd verdergaan. Opnieuw zijn vertegenwoordigers in gesprek gegaan met de KNHB. De bond erkende tijdens dit overleg wel ‘fouten in de communicatie’, maar opnieuw gaf het aan dat de bestuurlijke beslissing niet zal worden teruggedraaid. Nog altijd begrijpt de actiegroep -op zijn beurt- niet waarom juist het Oranje-zaalhockey de dupe is geworden.
In november was HockeyConnect aanwezig bij de overhandiging van de petitie op het bondsbureau. Ewout Schröder en Marieke Dijkstra stonden uiteindelijk lijnrecht tegenover bestuurders Erik Klein Nagelvoort en Erik Gerritsen. Argumenten van beide kampen werden uitgewisseld. Het kwam niet echt tot een concrete toenadering.
„Samen moeten wij hockey én zaalhockey op de kaart zetten. Het was heel moeilijk om dit besluit te nemen. Het is een strategische keuze geweest om het te doen, niet omdat wij zaalhockey niet belangrijk vinden. Sterker nog: in zaalhockey willen wij extra investeren. Omdat het belangrijk is voor de skills en verdere ontwikkeling van de jeugd. Alleen is het lastige dat zaalhockey niet wordt gefinancierd door NOC*NSF”, zo liet Klein Nagelvoortweten bij monde van de bond.
Marieke Dijkstra en Ewout Schröder overhandigen de zaalpetitie aan KNHB-bestuurders
Erik Klein Nagelvoort (links) en Erik Gerritsen (rechts) foto: Hans Bakker
De dupe
Recent hadden de actiegroep en de hockeybond weer overleg. Opnieuw uitte de bond veel sympathie voor zaalhockey, en stak het de hand enigszins in eigen boezem over hoe de beslissing de wereld in is gekomen. Maar wederom hield het de poot stijf, wat betreft het gemaakte besluit om Nederland niet meer te vertegenwoordigen op internationale zaaltoernooien. Dat is definitief.
In een notitie van het gesprek, die in bezit is bij HockeyConnect, wordt hierover geschreven:
“Als actiegroep begrijpen we de complexiteit van de totale agenda mede in relatie tot opleidingsdoelen en financiering en kunnen we ons een stevig statement voorstellen. We begrijpen echter niet waarom het Oranjezaalhockey, zonder een duidelijk toekomstplan, de dupe is geworden. Wij hebben de gevolgen op de korte en lange termijn nogmaals onder de aandacht gebracht. Wij hadden de hoop op een opening om samen met de bond de mogelijkheden te onderzoeken om toch op korte termijn als grootste zaalhockeyland ter wereld (130.000 zaalhockeyers) met nationale teams deel te nemen aan titeltoernooien. Maar helaas, we moeten wachten op eenplan en programma vanuit de internationale bonden.”
Steun
Verderop in de notitie valt te lezen dat de actiegroep niet bij de pakken neer gaat zitten. Benadrukt tegenover de KNHB werd dat bij alle toekomstige ontwikkelingen clubs en experts actief betrokken moeten worden. De bond heeft daarnaast nogmaals aangegeven te streven naar een betere positionering van met name de Hoofdklasse-zaal. Het overleg ging namelijk niet alleen over het internationale zaalhockey. Marieke Dijkstra zal namelijk in gesprek gaan over de ontwikkeling van het (jeugd) zaalhockey en het opleiden van kader. Alexander Bakker deelt ideeën om de Hoofdklassezaal meer elan te geven.
Tot slot schrijft de actiegroep in de notitie over het overleg:
“Ondanks verschillende inzichten over de impact en gevolgen van deze keuze voor het totale zaalhockey, grijpen we deze kans dus wel aan om in gesprek met de KNHB te blijven en gezamenlijk het zaalhockey te verbeteren en te promoten. Daar voor blijven wij jullie steun en die van alle Nederlandse verenigingen nodig hebben. Nogmaals bedankt voor alle steun de afgelopen maanden. Als er nieuws is over de internationale hockeyagenda en de kansen voor Oranje zaalhockey, dan melden wij ons!”