Door de noodkreet van de internationals en andere hockeyprominenten staat ‘zaalhockeygate’ deze periode hoog op de agenda. De petitie gedeeld door HockeyConnect wordt massaal ondertekend. Ook coaches Robin Rösch (Rotterdam) en Tim Oudenaller (Kampong) zeggen teleurgesteld te zijn in het besluit van de bond.
Door Douwe de Vries
Rösch geldt als een echte zaalhockeygoeroe in Nederland. Eind 2006 werd hij de bondscoach van de Oranje-heren en haalde daar verschillende successen mee. „Nederland heeft de meeste zaalhockeyers in Europa”, begint de Duitse oefenmeester. „Afgelopen jaar was er echt een stijgende lijn. Het argument van de volle internationale kalender snap ik helemaal niet. Het team en de begeleidingsstaf zijn dan anders.” Volgens Rösch heeft de bond een verplichting wat betreft het behouden van het zaalhockey. „Nederland is het grootste hockeyland. Betrokkenen moeten worden gehoord bij het besluit. Nederland wil op eigen vlak het hockey steunen en ontwikkelen, en dan stop je opeens met de nationale elftallen in de zaal. Ik ben bondscoach van Oostenrijk en houd mij meer bezig met de zaalmannen. Maar voor de dames is het even zuur. Een aantal van hen heb ik gesproken. Ik ben het in ieder geval helemaal niet eens met het besluit van de bond.”
Rösch (als bondscoach) en Tigges (als speler) in betere tijden
Zaalhart
Ook Tim Oudenaller is iemand met een passie voor de zaal. Dat geldt voor zijn hele club Kampong. „Kampong is een club met een zaalhart”, zegt Oudenaller. Hoe reageerde hij na het opmerkelijke besluit van de KNHB? „Ik heb gekeken naar de redenen. Ze moeten keuzes maken in wat ze wel en niet willen. Ik vind zaalhockey een hartstikke leuk spel dat iets toevoegt aan de ontwikkeling van een speler, aan hockey in zijn algemeenheid.” De coach ziet de zaalhockeytoekomst van Nederland als een nachtkaars uit gaan. Of hij zelf nog iets actiefs gaat doen voor het behoud van de hockeydiscipline? „De petitie heb ik nog niet ondertekend. Dat komt ook doordat ik niks in de zaal ga doen. Vorig jaar zijn we met Kampong gedegradeerd. De afgelopen jaren heb ik een dag in de zomer rust gehad en een dag in de winter. Nu ga ik ook even met mijn gezin wat meer tijd besteden. Zonde vind ik het absoluut voor de jongens die zaalhockeyen. Het houdt ook op voor de jeugd. Neem daarnaast de sancties die komen voor de bond,” waarbij Oudenaller doelt op het wegvallen van boegbeelden en zaalhockeydromen voor de jeugd en op het terugzetten naar de B-poule + boetes voor de KNHB door het late terugtrekken van de teams voor het EK & WK.