Logo Hockey Connect geel oranje

Europese titel is terug

GHENT - EuroHockey Junior Championship 2022 
Ceremony
Picture: Netherlands 1th place
WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK
GHENT - EuroHockey Junior Championship 2022 Ceremony Picture: Netherlands 1th place WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

Natuurlijk ging er veel belangstelling uit naar de wereldtitel van het Nederlands elftal bij de vrouwen. Maar enigszins in de schaduw van die prestatie leverden ook de mannen van Jong Oranje een toptoernooi af. In het Belgische Gent haalden zij de Europese titel terug naar Nederland. In de finale werd afgerekend met regerend kampioen én rivaal Duitsland.

Met die Europese titel werd revanche genomen voor de mislukte missie van inmiddels alweer drie jaar geleden. Destijds ging Jong Oranje verrassend onderuit in de halve finale, om vervolgens te moeten toezien hoe Duitsland er met de titel vandoor ging. Zover kwam het deze keer niet.

Jong Oranje speelde een uitstekend toernooi, dat eigenlijk maar één smetje kende. In de poule troffen de Nederlanders al rivaal Duitsland. In die partij leek er bij een voorsprong van 2-0 geen vuiltje aan de lucht, maar dat je bij Duitsers bij wijze van spreken altijd tot in de kleedkamer scherp moet blijven, ondervond Jong Oranje weer eens. In de laatste minuten poetsten de Duitsers uit twee strafcorners de achterstand weg en lag de strijd om de eerste plaats in de poule weer helemaal open.

XXL Nutrition

In het eerste duel had Jong Oranje al nipt gewonnen van Frankrijk, waarna met een dikke zege op Oostenrijk het ticket voor de halve finales werd veiliggesteld. De poulewinst ging echter naar Duitsland, dat zo optimaal profiteerde van die wederopstanding tegen Jong Oranje.

Fenomenale treffer

In de halve finale rekende Nederland gedecideerd af met Spanje, waarna in de eindstrijd opnieuw Duitsland de tegenstander was. Middels een strafcorner van Floris Middendorp opende Jong Oranje de score, waarna Duco Telgenkamp met een fenomenale treffer zijn visitekaartje afgaf. De goal van Telgenkamp was het absolute hoogtepunt in een attractieve wedstrijd, waarin Jong Oranje dus opnieuw een marge van twee treffers opbouwde tegen de Duitsers. De ploeg van coach Jesse Mahieu bleek wel snel te leren, want het team trapte niet opnieuw in de val van Duitsland. Sterker, met zelfs een man minder binnen de lijnen besliste Luke Dommershuijzen de wedstrijd tien minuten voor het einde met de derde goal. De jonge Duitsers waren geknakt, ook al werd even later de eer nog gered.

Het terughalen van de Europese titel was vooral een prestatie van het collectief, betoogde bondscoach Jesse Mahieu na afloop. ,,Als team hebben ze het waanzinnig goed gedaan. Ook tijdens het toernooi is daarin nog een stap gezet, en dan is de titel een verdiende beloning.’’

De titeljacht van de dames van Jong Oranje strandde in de halve finale tegen Duitsland. In de strijd om het brons wist de ploeg vervolgens wel Engeland te verslaan. Het werd 2-1 voor Jong Oranje, dat daarmee de bronzen plak veiligstelde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *