Logo Hockey Connect geel oranje

Superster terug in hockeysport

ROSARIO - WORLDCUP HOCKEY WOMAN.Wereld kampioenschap hockey dames .China vs Argentina.Backhand Augustina Soledad Garcia..FFU PRESS AGENCY COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK..
ROSARIO - WORLDCUP HOCKEY WOMAN.Wereld kampioenschap hockey dames .China vs Argentina.Backhand Augustina Soledad Garcia..FFU PRESS AGENCY COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK..

De finale van het WK Hockey tussen Nederland en Argentinië was niet alleen binnen de lijnen interessant. Op de tribunes van het imposante Olympisch stadion in Terrassa werd bijvoorbeeld de Argentijnse oud-hockeyster Soledad Garcia gespot. Ze was daar actief als analist voor ESPN, meer de kans bestaat dat ze die rol eraan moet geven. Garcia sluit namelijk een terugkeer als coach niet uit.

We moeten even terug in de geschiedenis. De Argentijnse Agustina Soledad Garcia was in de periode van 1999 tot en met 2011 zeer succesvol met de Argentijnse ploeg. Nooit won ze olympisch goud, wel pakte zij in 2010 de wereldtitel door Oranje in de finale te verslaan. In 2002 en 2004 werd zij benoemd tot talent van het jaar. Over straat lopen zonder lastig gevallen te worden door hockeyfans, dat lukt nog wel. Toch wordt Soledad Garcia in Argentinië nog steeds gezien als een grote held. 

Nederlands avontuur

XXL Nutrition

Niet alleen kennen we ’Sole’ van haar wedstrijden voor het Argentijnse elftal, ook speelde de aanvalster voor Nederlandse clubs zoals Push, Laren en SCHC. Meer dan tien jaar later zien we de oud-vedette terug in de hockeywereld. Bij het WK Hockey in Spanje werkte Garcia als analist voor de zender ESPN. Bij alle wedstrijden van Argentinië deed zij live-verslag. ,,Sinds meer dan een jaar geef ik het commentaar bij de wedstrijden van Argentinië. Normaal gesproken doe ik dit vanuit mijn eigen land, maar op dit WK hockey doen we het vanuit Spanje. Het is leuk om te doen. Waar Kim Lammers en Teun de Nooijer dit voor de Nederlands televisie deden, deed ik het samen met Mercedes Margalot voor de Argentijnse zender. We krijgen veel positieve reacties uit eigen land, maar ook van de FIH’’, vertelde Garcia.

Het verhaal is bekend, acht minuten leek het erop dat Argentinië de wedstrijd naar zich toe zou trekken. Maar zoals vooraf al werd gedacht werden de Oranje-dames wederom wereldkampioen. Argentinië moest het doen met de zilveren medaille.

Coaching

Niet alleen is Garcia actief als analist voor ESPN. De oud-spits die bij SCHC voor meerdere doelpunten heeft gezorgd, heeft het vak van coach ook weer opgepakt. ,,Toen ik na mijn actieve hockeycarrière terugkwam in Nederland, heb ik het vak van hoofdcoach opgepakt. Dit doe ik nu nog bij kleinere clubs in Argentinië. Ik vind het erg leuk om te doen.’’

Dat de hockeysport bij Garcia nog steeds prikkelt, is duidelijk. Of zij uiteindelijk het vak ook echt oppakt en doorgaat als bijvoorbeeld coach voor het nationale team, dat lijkt op dit moment nog niet het geval. Ook een eventuele terugkeer naar Nederland lijkt nog niet het geval. Garcia heeft immers een gezin in Argentinië. Toch lijkt de oud-spits niet verloren te gaan voor de hockeysport in het algemeen en nog altijd een zwak te hebben voor het spelletje. ,,Ik houd heel erg van Nederland en de mensen daar. Toch is een terugkeer naar Nederland nog niet het geval. Contact heb ik nog steeds met de mensen waar ik mee samenwoonde in Nederland. Op dit moment zie ik mijzelf nog lang niet als hoofdcoach van het Argentijnse elftal. De passie voor het vak, die is er. Het internationale hockey, daar houd ik ook van. Het zou daarom best kunnen dat in de toekomst ik mezelf verder ontwikkel tot hoofdcoach van het Argentijnse elftal. Op dit moment nog niet, er is nog een lange weg te gaan.’’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *