Logo Hockey Connect geel oranje

Eindelijk het WK-debuut

TERRASSA 2022 Women's World Cup Spain & Netherlands
44 Netherlands v Argentina (Final)
Picture: Maria Verschoor celebrates her 1-0 goal.
WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK
TERRASSA 2022 Women's World Cup Spain & Netherlands 44 Netherlands v Argentina (Final) Picture: Maria Verschoor celebrates her 1-0 goal. WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

De loopbaan van Maria Verschoor telde al 163 interlands, maar opvallend genoeg kwam de speelster van Amsterdam nooit eerder uit op een wereldkampioenschap. Negen jaar (!) na haar debuut in Oranje kwam het er dan toch van. En Verschoor vertolkte in de mondiale campagne van Nederland een glansrol, met ook nog eens een treffer in de finale.

Het blijft natuurlijk heel opvallend. Zóveel wedstrijden spelen in het Nederlands team, maar dan als 28-jarige nog debuteren op een WK. Maria Verschoor lacht, terwijl de gouden medaille om haar nek bungelt. ,,Tja, zo is het gewoon gelopen in mijn carrière. Daarom vind ik het des te meer bijzonder dat ik hier nu wel sta, en ook nog meteen als wereldkampioen.’’

Maar daarmee nam de Amsterdamse even een paar afslagen te veel, want hoezo ‘is het zo gelopen’? Ze kwam in 2013 bij Oranje, legt Verschoor uit. ,,Een jaar later was het eerste WK dat ik heb gemist. Maar ik was toen nog heel jong, daar was ik helemaal oké mee. Vier jaar later was het volgende WK, en daar heb ik de selectie niet gehaald. Dat kwam harder aan. Als je zóveel speelt, wil je een toernooi als dit meemaken, en dat was ook echt mijn doel voor dit jaar. Ik wilde dit WK spelen en heb daar ook álles aan gedaan.’’

XXL Nutrition

Het is begrijpelijk dat bij Verschoor de twijfel erin sloop of ze ooit weleens een WK zou meemaken. ,,Ja, dat heb ik natuurlijk weleens gedacht. Zo van ‘shit, zou er een vloek op dat WK rusten of zo’. Ik was nu ook echt tot het allerlaatste moment nog wat onzeker. Niet eens alleen of ik in de selectie zou zitten, al heb ik daar gezien de voorgeschiedenis nooit vanuit durven gaan. Maar ook daarna nog. Dat ik een blessure zou krijgen, of dat er iets ging gebeuren. Pas toen ik daadwerkelijk in het veld stond tegen Ierland dacht ik ‘oké, ik ben er, ik heb het gered’.’’

Genieten

Vanaf die allereerste poulewedstrijd in het Wagener Stadion tot aan de finale in het Estadi Olímpic in Terrassa probeerde Maria Verschoor te genieten van alles wat ze meemaakte. En uiteindelijk stond ze dus daar in die geweldige ambiance als wereldkampioen. ,,Ja, ik ben echt heel blij, al weet ik op dit moment even niet hoe ik me moet voelen. Vooral blij denk ik, en trots op het team. Dit was de prijs die ik nog niet had en ik ben heel blij dat ik die nu ook heb gewonnen.’’

Mét een doelpunt in de finale. En dat is toch altijd iets bijzonders. ,,Klopt’’, beaamt Verschoor. ,,Dat was echt heel leuk. We hadden het in de videobespreking al over gehad dat er kansen waren op een rebound, dat we daar alert op moesten zijn. Ik was daar ook al een beetje op aan het azen, en ineens lag die bal daar en kon ik hem intikken.’’ Het was de belangrijke openingstreffer die voor Oranje de ban brak. ,,We begonnen inderdaad een beetje wiebelig, maar na die goal hebben we het goed opgepakt en hebben we eigenlijk de hele wedstrijd onder controle gehad.’’

Ze speelde ook nog een hoofdrol bij de fantastische derde goal van Oranje, waarbij ze samen met Eva de Goede het hele rechterblok van de Argentijnse ploeg wegtikte. Verschoor straalt. ,,Ja, dat was echt een heel mooie actie. We pakten de bal uit de 23, en het was echt tik-tik-tik en uiteindelijk het doelpunt van Felice Albers. Daar kan ik echt enorm van genieten, maar ik heb van dit hele WK genoten.’’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *