Logo Hockey Connect geel oranje

Felice Albers: ,,Periode na benoeming tot FIH wereldspeelsters van het jaar was zwaar”

Felice Albers won dit jaar met Oranje de FIH Pro League.
Felice Albers won dit jaar met Oranje de FIH Pro League. Foto: Roel Ubels

Allicht een zekerheidje voor Paul van Ass. De bondscoach maakte deze week zijn selectie voor het EK Hockey bekend. Felice Albers was één van de namen die we terug zien op het wedstrijdformulier. De aanvalster kende een succesvol jaar en won afgelopen jaar de wereldtitel, de FIH Pro League en de landstitel met Amsterdam. Als kers op de taart won zij afgelopen seizoen de titel tot FIH wereldspeelster van het jaar. Een mooie prijs, maar tevens voor Albers ook een titel die haar een ‘zwaar’ jaar bezorgde.

Het werd uiteindelijk een miniem verschil met de nummer twee Maria Granatto. Felice Albers werd in oktober 2022 benoemd tot FIH wereldspeelster van het jaar. Niet alleen beleefde zij een fantastisch WK. De spits was onder andere het eindstation van een fantastische Oranje-aanval in de WK-finale van 2022. Via Jansen, de Goede en Moes belandde de bal bij de op snelheid gebrachte Albers. Beheerst schoot zij de bal in de goal. Oranje werd wereldkampioen. Niet veel later werd Albers benoemd tot FIH player of the year.

,,Ik ben na de benoeming tot wereldspeelster van het jaar door een lastige fase gegaan. Als je bij het Nederlands elftal komt en je doet het heel goed, is dat één. Dat je daarna wordt uitgeroepen tot beste speelster van de wereld is een tweede. Ik legde mezelf heel veel druk op. Het is niet dat iemand naar me toe komt en zegt: ‘Jij bent de beste speelster van de wereld, dus laat het maar zien’. Toch had ik wel het gevoel dat ik het nu moest laten zien. Ergens had ik een bepaalde verwachting van mezelf dat als ik dat topniveau kon bereiken, dat ik daar constant aan moest voldoen. Dat gaat alleen niet. We zijn allemaal mensen. Het zorgde ervoor dat ik de periode na deze benoeming lastig vond”, aldus Albers.

XXL Nutrition

Lastige fase

Albers kende een lastige fase. De aanvalster zocht hulp en vond deze ook. Uiteindelijk zorgde het ervoor dat zij om kon gaan met de extra druk die de titel wereldspeelster van het jaar haar bezorgde.

,,Ik heb veel met verschillende mensen gesproken. Het was een moeilijke tijd en kreeg bijvoorbeeld veel mediaverzoeken. Het overviel mij. Positief nieuws werd er geschreven. Maar ook zag ik negatief nieuws over mezelf in de media. Daar moest ik mee leren omgaan. Op dat moment ging mijn focus ook naar de verwachtingen van mensen en deze media. Daar was ik mee bezig. Het ging voor mijn gevoel ten koste van mijn plezier in het hockeyen. Ik was op dat moment 22 en er was niet iemand die mij kon vertellen wat ik precies moest doen als je wereldspeelster van het jaar bent. Je moet dat ondergaan. Met de bondscoach Paul van Ass, mijn eigen coach bij Amsterdam, maar ook mijn familie kon ik hier over praten. Het is een lastige fase geweest, waar ik veel van heb geleerd. Het is nu bijna een jaar geleden en het heeft bij mij nu een plek gekregen. Niemand pakt mij die titel meer af”.

De periode na de benoeming tot wereldspeelster van het jaar was zwaar voor Felice Albers. Foto: Hans Bakker

EK Hockey 2023

Komende week zien we de huidige wereldspeelster van het jaar weer terug op een groot toernooi. Tijdens het EK Hockey gaat zij met Oranje de Europese titel proberen te pakken. Een prijs die er ook voor zorgt dat Oranje komend jaar naar de Spelen in Parijs mag gaan. Wereldspeelster of niet, voor Albers is het opnieuw een moment om met Oranje een titel te pakken: ,,Voor mij zal het vooral belangrijk zijn om te mogen genieten. Ik wil er heen gaan maar vooral denken: ‘Ja ik sta weer op een groot toernooi’. Dat is voor mij het belangrijkste. Plezier maken, dat vind ik belangrijk. Tijdens het toernooi hoop ik vrij en onbevangen te kunnen spelen. Voorzetten geven en doelpunten maken, dat wil ik laten zien. Jazeker, ik ga zeker scoren op dit EK in Duitsland”.

Door: Hans Hofstra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *