Oranje aan de bak in eigen huis

Santiago del Estero FIH Pro League 2022-2023
Match 07: Great Bretain v Netherlands women.
Photo: /ned31, Xan de Waard, Freeke Moes.Marente Barentsen and Marijn Veen  .
WorldSportPics copyrght RODRIGO JARAMILLO
Santiago del Estero FIH Pro League 2022-2023 Match 07: Great Bretain v Netherlands women. Photo: /ned31, Xan de Waard, Freeke Moes.Marente Barentsen and Marijn Veen . WorldSportPics copyrght RODRIGO JARAMILLO

Hockeyliefhebber en niet heel veel omhanden in de maand juni? Dan zit je helemaal goed, want de Nederlands elftallen werken in die maand een omvangrijk internationaal programma af in eigen huis. Er staan voor de Pro League liefst zestien wedstrijden gepland van zowel heren als dames in Eindhoven en Amsterdam. Wij zeggen: plannen maar!

De Pro League heeft zich inmiddels helemaal gevestigd in de kalender van de hockeyers. Niet heel gek, want de internationale competitie telt veel wedstrijden en ook nog eens over de hele aardbol. Overal wordt er gespeeld in het mondiale evenement, en dit keer is het de beurt aan Oranje om de fans in eigen huis te kunnen verwennen met veel wedstrijden. Zowel de heren van bondscoach Jeroen Delmee als de dames van bondscoach Paul van Ass komen liefst acht keer in actie: vier keer in Eindhoven en vier keer in Amsterdam.

Natuurlijk hebben beide elftallen al een aantal duels achter de rug in de Pro League. Beide teams reisden in de winter af naar Argentinië voor een viertal wedstrijden. Daarbij troffen de ploegen van Oranje zowel thuisland Argentinië als Groot-Brittannië.

Het keurkorps van Jeroen Delmee is de titelverdediger. Vorig jaar pakte het team de eindzege in de Pro League, maar die titel prolongeren lijkt op dit moment nog ver weg. Oranje won een keer van de Argentijnen, speelde gelijk tegen Argentinië en de Britten en verloor een keer van Team GB. Bij de twee remises ging beide keren de shoot-outs verloren. Nederland staat daardoor momenteel in de poule van negen op de voorlaatste plaats.

Dat beeld vertekent echter wel, omdat lang niet iedereen evenveel wedstrijden heeft gespeeld. Australië en Argentinië speelden er bijvoorbeeld al twaalf. De meeste teams staan echter op acht duels. Opvallend: wereldkampioen Duitsland doet het helemaal niet zo best, en de Belgen verloren van de vier duels al twee keer. Ook niet indrukwekkend dus. Net zo opvallend: de gedeelde koppositie voor India en Groot-Brittannië. Beide acht gespeeld, beide negentien punten. Dat markeert wellicht de terugkeer van India aan de wereldtop. Eerder dit jaar vloog het team er tijdens het WK in eigen land nog uit in de cross-over tegen Nieuw-Zeeland, maar in de Pro League bewijst India wel degelijk over veel kwaliteit te beschikken.

Beste team

Dat laatste is natuurlijk zeker ook van toepassing op de Nederlandse dames, die zich al enkele jaren het beste team van de wereld mogen noemen. Dat blijkt ook weer in deze Pro League, waarin de vrouwen van Van Ass net als de mannen vier keer in actie kwamen. Die vier partijen werden wel alle vier in winst omgezet: twee keer tegen Argentinië – vorig jaar nog tegenstander in de WK-finale – en twee keer tegen de Britse vrouwen. De doelcijfers zijn veelzeggend: dertien treffers voor, slechts twee tegen.

Bovenin de poule bij de dames staan Australië en Argentinië, maar beide teams hebben al twaalf duels gespeeld. Nederland staat vierde, op een punt achter Duitsland, dat liefst vier wedstrijden meer speelde. De enige vraag in deze Pro League is wie de Nederlandse vrouwen gaat stoppen. Het meest waarschijnlijke antwoord: niemand.

Eric Korver

Eric Korver

Eric Korver verdiende zijn sporen als sportverslaggever bij dagbladen en de GPD. Volgde daarna hockey voor Rabosport. Al hoofdredacteur van een golfmagazine en schaatsmagazine, nu ook verantwoordelijk voor Hockey International.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *