Logo Hockey Connect geel oranje

Oranje heren pakken opnieuw titel op EK Hockey na zinderend slot

Oranje word Europees kampioen hockey.
Oranje word Europees kampioen hockey. Foto: Roel Ubels

De Oranje heren hebben net zoals in 2021 de titel op het EK Hockey gegrepen. In de finale werd Engeland met een klein verschil aan de kant gezet. De finale kenmerkte zich door noodweer die in de rust over Mönchengladbach heen ging. De finale die niet altijd goed was, bleef spannend tot laat in het vierde kwart. Uiteindelijk pakte Oranje de overwinning en won het met 2-1.

De eerste kans van de wedstrijd leek daar te zijn voor Thierry Brinkman. De spits pakte knap een bal die via richting was veranderd. Op zijn vond hij de uitgekomen Oliver Payne. Ook Koen Bijen was dicht bij de openingstreffer. Ook zijn inzet werd gekeerd. Maar na twee keer was het toch drie keer scheepsrecht. Een prachtige aanval leek een prooi te worden voor Terrance Pieters. De spits gebruikte een kapflats om Payne uit te spelen. Zijn schot belandde op de paal. Derck de Vilder lette vervolgens goed op en tikte de bal van dichtbij in de goal.

Oranje was in beginfase van de wedstrijd dicht bij een doelpunt.
Oranje was in beginfase van de wedstrijd dicht bij een doelpunt. Foto: Roel Ubels

Zodoende was het dit keer Oranje die in een belangrijke wedstrijd op voorsprong kwam. Tegen België en Duitsland liep de Oranjehemden tegen een achterstand aan.

XXL Nutrition

Oranje bleef de beste van de twee. Duco Telgenkamp had moeten scoren in de 23ste minuut van de wedstrijd. Vrij kon de spits schieten. De speler raakte de bal niet goed en zag zijn inzet gestopt worden. Een strafcorner in de laatste minuut van het tweede kwart werd verkeerd gestopt. Weer kon Jip Janssen zijn wapen de strafcorner niet gebruiken. De Oranje-schutter vond dit toernooi niet één keer het doel. Een zeldzaamheid voor de specialist.

Wedstrijd uitgesteld

In de rust werd het publiek gevraagd om zich zo snel mogelijk naar de bovenste regionen van het stadion te begeven. Onweer en hagel kwamen binnen korte tijd richting Mönchengladbach. De wedstrijd werd met 45 minuten uitgesteld. Nog geen tien later barste de hemel open. Harde wind, hagel en onweer teisterden de finale.

Beide teams begonnen om 16.30 uur opnieuw aan de wedstrijd. Engeland moest een 1-0 achterstand goed maken. Oranje begon furieus aan het derde kwart. Brinkman was er snel uit, maar zijn rush liep op niets uit. Een schitterende aanval van Oranje in de 37ste minuut ging er wel in. Een snelle aanvallende actie werd opgezet door Derck de Vilder. Met een diagonale hoge pass vond hij de opkomende Tijmen Reyenga. De vleugelverdediger passte naar Duco Telgenkamp die glijdend de bal kon binnen tippen binnen. De spits scoorde zijn zesde doelpunt van het toernooi. Met zijn zes doelpunt heeft Telgenkamp de meeste goals van het EK Hockey gemaakt.

Tegengoal

Een van de spaarzame Engelse aanvallen werd met nog dertien minuten te spelen knap binnen getipt door spits Sam Ward. De man die al tijden met een gezichtsmasker speelt, kon de bal onder de uitkomende Visser krijgen. Vooral Tijmen Reyenga leek verantwoordelijk te zijn voor het zwak dekken van Ward. De Oranje-verdediger stond te ver van de aanvaller vandaan.

Engeland deed er alles aan om de score met nog tien minuten te spelen gelijk te maken. Oranje stond vrijwel geheel achter de eigen 23-meterlijn. Toen de Geus een groene kaart kreeg en de Engelse keeper naar de kant werd gehaald, was het alle hens aan dek.

Videoscheidsrechter is beslissend

En daar leek het doelpunt te vallen. Een mooie Engelse aanval werd binnen gewerkt vanaf de stip. Oranje moest even nadenken, maar na dertien seconde werd de aanvraag toch gedaan. Gek genoeg werd deze gehonoreerd en mocht Oranje de videoscheidsrechter gebruiken. Alison Keogh was vandaag aangewezen om de video’s te beoordelen. Gek genoeg besloot de Ierse om in eerste instantie het doelpunt goed te keuren. Iets later veranderde zij haar mening en gaf ze een strafbal aan Engeland. Twee dubieuze momenten bleven in het voordeel van Oranje.

Strafbal! Garantie voor een doelpunt? Nee toch niet. Visser zat er knap bij en plukte de bal uit het dak van de goal. Meteen vroeg Engeland de video aan. Visser bleek te vroeg van zijn lijn gekomen te zijn. De bal moest opnieuw worden genomen. Wederom was het Visser die goed stond opgesteld. De stand bleef op 2-1 staan.

Strafcorners volgden. Engeland probeerde er alles aan te doen om de achterstand ongedaan te maken. Oranje bleef goed verdedigen en werkte elke poging weg. Spanning was er tot de laatste seconde. Het lukte Engeland niet om de stand gelijk te trekken. Ook de Oranje-heren werden Europees kampioen en hebben daarmee een ticket gekregen voor de Olympische Spelen van Parijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *