Logo Hockey Connect geel oranje

Oranje dames winnen vierde Europese titel op rij en pakken Olympische ticket

Nederland wordt voor de vierde keer op rij Europees kampioen.
Nederland wordt voor de vierde keer op rij Europees kampioen. Foto: Hans Bakker

De Oranje dames hebben voor de vierde keer op rij de Europese titel gewonnen door in de finale België te verslaan. Door het winnen van de titel verzekerde de ploeg van Paul van Ass zich meteen voor de Olympische Spelen van 2024.

Aandachtig toeschouwer bij de EK Finale tussen Nederland en België was oud-international Eva de Goede. De middenveldster van HGC is met haar team op teamtrip in Dusseldorf. Een van de uitjes is het bekijken van de EK-finale. De oud-international genoot in het volle SparkassenPark stadion van het zonnetje en een sterk spelend Oranje.

Vliegende start

Oranje begon voortvarend aan de wedstrijd. België groef zich in. Oranje kreeg het balbezit. Dit balbezit werd al snel omgezet naar de eerste kansen. Bij de eerste kans was het raak. Marijn Veen maakte haar derde doelpunt van het toernooi. Ook de 2-0 lag er al snel in. Wederom werd er slecht verdedigd bij een aanvallende actie van Freeke Moes. De aanvalster had dit toernooi nog niet gescoord. Nu wel. Moes kon de bal onder Sotgiu door prikken.

XXL Nutrition
Binnen vijf minuten staat het 2-0 voor Oranje. Marijn Veen en Freeke Moes scoren de doelpunten
Binnen vijf minuten staat het 2-0 voor Oranje. Marijn Veen en Freeke Moes scoren de doelpunten. Foto: Roel Ubels

Matige Belgische strafcorner

Drie pogingen kreeg België in het tweede kwart om terug te komen in de wedstrijd. Drie strafcorners mochten er genomen worden. Met specialiste Stephanie Vandenborre op de kop, ook echt een mogelijkheid om te scoren. Toch had het er alle schijn van dat de Belgische aangeefster de bal niet genoeg snelheid meegaf. Hierdoor was het voor eerste uitloopster Margot van Geffen vrij gemakkelijk om het schot onschadelijk te maken.

Toch viel het Belgische doelpunt wel. Een snelle aanval kwam ging richting de achterlijn waar Abi Raye stond opgesteld. De Belgische duwde de voorzet richting Koning, die de bal onder haar legguards zag door glippen. Het was het moment waarop het spelbeeld veranderde. België ging erin geloven en drukte Oranje terug richting eigen cirkel.

Het was misschien ook wel iets wat bondscoach Paul van Ass graag zag gebeuren. Meteen ontstond er ruimte voor de counter. Met de snelle Joosje Burg zag Oranje in de 26ste minuut wederom een mogelijkheid om een snelle counter te scoren. De spits wilde voorzetten, maar Brasseur raakte de bal ongelukkig aan. Keepster Sotgiu zag de afgeketste bal de laat langs haar heen gaan.

Oranje pakt een Olympisch ticket.
Oranje pakt een Olympisch ticket. Foto: Roel Ubels

Oranje blijft maatje te groot

De Belgische ploeg haalde de finale door in de halve finale af te rekenen met Duitsland. Een knappe overwinning. Toch was het een wonder dat België deze halve finale won. Duitsland verdiende meer in die wedstrijd, maar kwam niet tot scoren. Ook vandaag was het Oranje die de bovenliggende ploeg was. Een paar individuen uit België konden het niveau bijbenen, toch had het overgrote deel van de Belgische speelsters moeite met het hoge tempo.

Aisling D’Hooghe kwam als keepster in de tweede helft in de het veld. De Belgische kwam goed voor de dag en stopte een aantal Nederlandse aanvallen. Hierdoor bleef de stand op 3-1 staan.

Een corner volgde nog voor Oranje in de 58ste minuut. Niet Jansen, maar Matla stond op de kop van de cirkel. De sleep werd er knap uitgelopen. Het was meteen het laatste wapenfeit van Oranje. De score bleef op 3-1 staan. Voor de vierde keer op rij werd Oranje Europees kampioen. Met dit kampioenschap verdiende de ploeg van Paul van Ass meteen een ticket voor de Olympische Spelen van 2024.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *