
Door: Douwe de Vries
Foto’s: Hans Bakker
“De top 4-vloek? Ik denk dat dat een beetje vanuit de media als een stempel op ons wordt gedrukt”, begint Lana Kalse het interview na de verloren topper (5-2) tegen SCHC. De dames van coach Daan Sabel gingen de winterstop in als derde en stonden zelfs boven ‘grotere zuster’ Amsterdam. Niks leek (lijkt) de ploeg in de weg te staan om -dan eindelijk- deel te gaan nemen aan de play-offs. Maar dat dat in de voorgaande jaren steeds nét niet lukte zou Kalse geen vloek willen noemen. De voormalig Amsterdam-speelster spreekt over: haar wat nieuwere rol in tactisch opzicht, de hockeytoekomst en haar inmiddels maatschappelijke loopbaan als recruitment consultant.
‘Examen’
In het vrouwenhockey gaat het vaak over ‘De Grote Drie’. Stichtse, Amsterdam en Den Bosch zijn altijd zeker van de bovenste drie plekken. Als je als vierde eindigt in de Tulp Dames Hoofdklasse is dat een soort ‘minikampioenschap’. Warempel eindigden de dames van Pinoké de eerste competitiehelft op plek drie.
De eerste wedstrijd na de winterstop meteen in Bilthoven zou Kalse niet een ‘examen’ willen noemen wat betreft het bereiken van de play-offs. “Iedere wedstrijd na de winterstop is altijd even kijken hoe je eruit komt. Ik vind het dan eigenlijk wel ‘lekker’ dat je meteen tegen een SCHC moet spelen. Zeker had ik het idee dat we hier punten hadden kunnen pakken, en niet naar de slachtbank zouden gaan.”
“Zeker had ik het idee dat hier punten hadden kunnen pakken, en niet naar de slachtbank zouden gaan”
Het werd wel een beetje een slachtbank voor Pinoké. Na de 4-0 van Trijntje Beljaars leek het zelfs een beetje pijnlijk te gaan worden. De Amstelveense dames kwamen nog terug tot 4-2 door treffers van Nina van der Marel en Tessa Beetsma. De 5-2 stand kwam er door een veldtreffer van Maud van den Heuvel.





Van Pinoké naar Amsterdam
Toch vindt Kalse dat Pinoké er nog steeds hartstikke goed voor staat. “We strijden nog steeds om de play-offs. We moeten ervoor zorgen dat we er tot aan de laatste wedstrijd goed voorstaan. Elke wedstrijd moeten we goed spelen, dan heb ik er vertrouwen in dat we die play-offs gaan halen.”
En dat moet voor Kalse persoonlijk geschieden op een iets andere manier. Tactisch gezien. Ze is halverwege dit seizoen namelijk geswitched naar de nummer tien-positie. “In de tweede seizoenshelft leg ik voor mezelf de lat wel iets hoger op die positie. Daan (coach Sabel, red.) heeft ervoor gekozen om mij daar neer te zetten. Ik denk wel dat het mij ligt. Tot nu toe ben ik ook wel blij met hoe het gaat. Op deze positie denk ik ook wel van toegevoegde waarde te kunnen zijn voor het team.”
“In de tweede seizoenshelft leg ik voor mezelf de lat wel iets hoger op die positie. Daan (coach Sabel, red.) heeft ervoor gekozen om mij daar neer te zetten. Ik denk wel dat het mij ligt”
In 2021 maakte zij een ‘Bostransfer’: van het Wagener stadion naar de Jan Tooroplaan even verderop. Ze geeft aan dat ze de keuze om over te stappen van Amsterdam naar Pinoké ‘een moeilijke’ vond. “Want met Amsterdam heb je toch een soort zekerheid dat je voor de prijzen speelt”, begint Kalse. “De rol en de positie die ik nu heb bij Pinoké, die had ik gewoon niet bij Amsterdam. Ook denk ik dat de teamcultuur van Pinoké goed bij mij past. Terugkeren bij Amsterdam? Daar ben ik nu eigenlijk niet mee bezig. Ik wil lekker spelen bij Pinoké, ik ben blij hoe we dat doen, ik ben blij met de plek waar we staan, ik ben blij met de sfeer en dynamiek in het team… Zolang ik dat heb, ben ik niet bezig met een eventuele terugkeer naar Amsterdam.”
https://hockey.nl/nieuws/zaalhockey/17-jarige-lana-kalse-vecht-voor-kans-in-oranje-dames-zaal
Recruitment Consultant | Professional Hockey Player
Als je ‘Lana Kalse’ intikt op LinkedIn zie je de titel ‘Recruitment Consultant | Professional Hockey Player’ prijken. Ze studeerde HBO commerciële economie. Dit was namelijk ook de enige beroepsopleiding aan de Johan Cruyff Academy. “Economie ligt mij en het was een hele brede opleiding. Waar ik nu werk (personeelsadviesbureau Goedemensen projectprofessionals) komt alles samen: commercieel, klantrelaties, marketing, etcetera.”
Maar, nogmaals, geeft Kalse aan dat hockey ‘nog écht op nummer één’ staat. Wat ze precies gaat doen als ze haar Indian Maharadja-stick aan de wilgen heeft gehangen? Dat kan Kalse ook nog niet exact zeggen. “Dat zie ik op dat moment wel. Misschien wordt het ook iets heel anders.”
Ook aan Kalse leggen wij dé case voor van deze rubriek: moeten er binnen de hockeywereld veranderingen plaats gaan vinden, om volledig van deze sport financieel rond te kunnen komen? “Ik hoop dat het in mijn loopbaan nog gebeurt dat het anders gaat worden”, begint Kalse daarover. “Het zal ook niet van het ene op het andere jaar zo zijn, dat je de jackpot gaat verdienen. Wat er bijvoorbeeld zou kunnen veranderen? Het hockey 5s zou een belangrijke rol moeten gaan spelen. Dit naast het normale hockey.”
Kalse laat zien altijd doordachte keuzes te maken. Zowel op haar nieuwe positie op het veld, als daarbuiten. Een doordachte nadenkster. Die met haar Indian Maharadja-stick dus eindelijk die play-offs met Pinoké wil gaan halen.
