Logo Hockey Connect geel oranje

Van schaamte naar een missie

Kim
Kim

Duurzaamheid. Tot een jaar of vijf geleden was oud-hockeyster Kim Lammers er niet zo bewust mee bezig. Inmiddels staat het onderwerp wekelijks hoog op de agenda in haar ramvolle planning. Naast assistent-coach bij Amsterdam, spreker in het bedrijfsleven en columniste is Lammers namelijk mede-eigenaar van het bedrijf Circulr. Samen met Floris Verheij en Fleur Nijland richt ze zich op het ontwikkelen van gerecyclede sportkleding, trainingsmaterialen en accessoires.

Of Kim Lammers (42) altijd al iets had met duurzaamheid? Ze is even stil en lacht. ,,Eigenlijk was ik er voorheen nooit zo bewust mee bezig’’, geeft ze toe. ,,Voorheen kocht ik veel kleren en gooide ik mijn kauwgom op de grond. Mijn vrouw Sanne sprak me daar regelmatig op aan.’’

De omslag voor Lammers kwam pas vlak nadat haar vrouw bij de gemeente Amsterdam een afvalprikker bestelde en besloot om rommel op te ruimen. ,,Ik dacht: ik ben gekke Henkie niet, daar doe ik niet aan mee’’, herinnert Lammers zich. Niet veel later ging ze tóch overstag. ,,Sanne zei: we kunnen allemaal heel boos worden om al die rommel, maar dat verandert niets. Wat wél iets helpt, is als ik zelf ga opruimen. Al snel hadden we zodoende twee prikkers in huis en deed ik toch mee.’’

XXL Nutrition

De eerste keer dat ze samen de straat opgingen, voelde Lammers zich ietwat ongemakkelijk. ,,Ik schaamde me best een beetje, maar de reacties waren super leuk’’, zegt ze. ,,Inmiddels zijn er veel meer mensen in onze straat die het doen. Uiteindelijk gaat het erom dat we allemaal zelf kijken naar wat voor impact we kunnen maken. Als we allemaal denken dat zelfs iets kleins niet helpt, dan komen we geen stap verder. De wereld staat in de fik, daar kunnen we onze ogen niet meer voor sluiten. Daar wil ik zelf ook wat aan bijdragen.’’

Reststromen 

Met Circulr timmert ze sinds de coronacrisis hard aan de weg op dat gebied. Wat begon met een gerecyclede hockeytas mondde al snel uit in meer. ,,Die tas bestaat nog wel, maar is niet ons publieke product. We bieden nu onder meer sweaters, polo’s, joggingbroeken en pylonen aan. Met ons bedrijf brengen we de reststromen van de sport weer terug in de sport’’, legt Lammers uit. 

Die reststromen worden lokaal verwerkt en gerecycled. Zo produceert Circulr onder meer de eerste in Nederland honderd procent gerecyclede sportpylon. Ook werkt het team aan een ontwikkeling waarin polyester kleding van verenigingen circulair verwerkt kan worden tot nieuwe wedstrijdkleding. ,,Daarvoor zijn we nu alles aan het optuigen. De bedoeling is dat we in samenwerking met de sportclubs kleding gaan inzamelen en dat dat op grote schaal gerecycled gaat worden.’’

Lammers, die al geruime tijd een eigen bedrijf had, noemt Circulr een mooie nieuwe stap. ,,Dit is echt next level, dit bedrijf is grootschaliger en de impact is heel mooi. Dat we zover zouden komen, had ik nooit durven dromen. Ons bedrijf is heel organisch gegroeid en ik ben trots dat we dat stap voor stap gedaan hebben. We hebben mooie samenwerkingen tot stand laten komen met bijvoorbeeld ABN AMRO en verschillende andere partijen. Maar onze missie is nog veel groter.’’

Planeet

Duurzaamheid heeft volgens Lammers namelijk niet alleen te maken met een duurzame planeet. ,,Het gaat ook om duurzaam ouder worden. Het is belangrijk dat iedereen voldoende beweegt en ook dat willen we veel meer activeren.’’

Hoewel sommigen haar het boegbeeld van het bedrijf zullen noemen, ziet Lammers dat zelf anders. ,,Ik houd niet van die titels’’, zegt ze. ,,Ik ben aandeelhouder in het bedrijf. De ene week ben ik tien tot vijftien uur met het bedrijf bezig, de andere week een paar uur. Ik zie mezelf vooral als verbinder.’’

De sportwereld stukje bij beetje verduurzamen, dát is waar Lammers zich voor wil inzetten. ,,Uiteindelijk zou ik het geweldig vinden als iedere sportvereniging in Nederland straks onze pylonen gebruikt’’, zegt ze, terwijl ze verwijst naar het nieuwe seizoen. ,,Het liefst ga ik nog een stapje verder dan dat en zie ik het ook in Europa gebeuren. Het moet uiteindelijk een no-brainer zijn om voor onze pylonen te kiezen, in plaats van voor niet-duurzame uit China.’’ 

Volle agenda

Naast Circulr geniet Lammers verder ook van haar ramvolle agenda. ,,Ik heb heel leuk werk, ben altijd met leuke dingen bezig. Mijn agenda staat meestal wel bomvol. Dat is niet altijd even handig. Twee weken geleden kwam er daardoor een genadeklap: ik kreeg keihard de griep. Dat is de prijs die je betaalt als je moeilijk nee kunt zeggen.’’

Toch geniet ze met name. ,,Vooral van de afwisseling in mijn weken. Ik ga van besprekingen naar het kijken van wedstrijdvideo’s en van een fotoshoot naar een interview. Alles valt in te plannen. Dat ik zoveel verschillende dingen kan doen vind ik heerlijk’’, zegt Lammers. 

Daarbij wil ze soms ook nog wel eens op zoek gaan naar dingen buiten haar comfortzone, zoals het schrijven van een column voor het Noordhollands Dagblad waarin ze wekelijks haar visie op situaties in de (top)sport deelt. ,,Ik heb weleens eerder columns geschreven, maar nooit wekelijks. Omdat ik graag dingen buiten mijn comfortzone doe, ben ik het aangegaan. Ik vind het leuk om een statement te maken, de discussie op te zoeken.’’

Dat die discussie vervolgens op de sociale media op gang komt, vindt Lammers extra leuk. ,,Alleen op die manier kunnen we samen dingen in de wereld veranderen.’’

door Lisa Deen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *