Alleen play-offs nog spelen in Livera Hoofdklasse wellicht ook optie

DEN BOSCH - Hoofdklasse wedstrijd vrouwen
Den Bosch v Amsterdam. 1-1
foto : Julia van den Heuvel (DenBosch) scoort 1-0
WORLDSPORTPICS COPYRIGHT Frank Uijlenbroek
DEN BOSCH - Hoofdklasse wedstrijd vrouwen Den Bosch v Amsterdam. 1-1 foto : Julia van den Heuvel (DenBosch) scoort 1-0 WORLDSPORTPICS COPYRIGHT Frank Uijlenbroek

Natuurlijk is er heel veel onzeker op dit moment, ook als het gaat om de Livera Hoofdklasse. Wordt er nog wel gespeeld dit seizoen? En zo ja, wanneer, en hoe? Misschien is het zelfs wel een optie alleen de play-offs om de landstitel op de een of andere manier nog te laten spelen om zo in ieder geval tot een landskampioen te komen. De rollen lijken immers wel verdeeld als het gaat om de tickets voor de play-offs.

Want de vier ploegen die we aan het einde van het seizoen terug gaan zien in de extra reeks wedstrijden om de landstitel lijken vast te staan. Den Bosch, SCHC, Amsterdam en Oranje-Rood maken – ook in die volgorde – de dienst uit in de hoofdklasse. Pinoké kan de enige ploeg zijn die nog roet in het eten kan gooien, maar de Steekneuzen staan op vier punten achterstand van Oranje-Rood, en dat is geen marge die eenvoudig te overbruggen is, al kwam Pinoké wel dichterbij door zelf te winnen van Kampong en vervolgens te constateren dat Oranje-Rood een dikke nederlaag had geleden tegen SCHC. Maar dan nog: vier punten poets je niet zomaar weg.

Interessant is nog wel wat er bovenin gebeurt. Stichtse sloop weer wat dichter naar koploper Den Bosch en bracht het gat terug naar drie punten. Daarmee doet SCHC weer volop mee in de strijd om plek één, want de topper tussen de Stichtse en de Bossche ploeg staat eventueel nog op het programma. Een zege van de thuisploeg en alles is weer helemaal open.

Dat is ook waar Xan de Waard eerder al op hintte. De sterspeelster van Stichtse zag niet de noodzaak van een overstap naar Amsterdam of Den Bosch. ,,Waarom zou ik met Stichtse geen landstitel kunnen winnen?’’, vroeg De Waard zich af. ,, We hebben afgelopen zomer goede versterkingen binnengehaald en daarmee was in mijn optiek niets onmogelijk.’’ Dat blijkt, want met De Waard én de beide topschutters Yibby Jansen en Pien Dicke mengt SCHC zich inderdaad volop in de strijd om de landstitel.

Rozen
Dat werd nog eens onderstreept met een eclatante zege bij Oranje-Rood, waar Stichtse al na 25 minuten op rozen zat. In die tijdspanne werd er vier keer gescoord, met twee treffers van Kyra Fortuin, die haar ploeg al in de eerste minuut een heel prettig steuntje in de rug gaf. Het werd uiteindelijk 2-5 en daarmee profiteerde SCHC volop van wat er in Den Bosch gebeurde.

Daar stonden de rivalen Den Bosch en Amsterdam tegenover elkaar, maar waar die twee ploegen vaak duels afleveren waar de vonken vanaf vliegen, viel dat deze keer wat tegen. Geen topper op hoog niveau, was de algemene conclusie. Van het uiteindelijke gelijkspel (1-1) werd ook niemand echt iets wijzer. Amsterdam zal zich wellicht het minst beklagen. De landskampioen stond tot vlak voor tijd op achterstand door een treffer van Julia van den Heuvel, maar met de toeter al in zicht tekende Ilse Kappelle toch nog voor de gelijkmaker.

Resultaat is dat er bovenin twee duels worden uitgevochten. Den Bosch en SCHC zijn verwikkeld in de strijd om de eerste plaats in de reguliere competitie, terwijl Amsterdam en Oranje-Rood samen twisten om de verdeling van plaats drie en vier. En dan is er bij de dames eigenlijk opnieuw niets nieuws onder de zon.

Eerste puntje
Onderin is het ook nog spannend, al is dat natuurlijk niet meer van toepassing op HGC. Die club haalde dan in de zestiende wedstrijd van het seizoen het allereerste puntje binnen na een gelijkspel tegen Hurley, maar dat gaat de ploeg uit Wassenaar natuurlijk niet meer helpen. Meer over HGC overigens elders in dit blad. 

Interessant is het wel tussen Laren, Bloemendaal en Victoria. Laren heeft met 23 punten twee punten meer dan Bloemendaal en Victoria, maar die marge is natuurlijk ontzettend broos. Twee van deze drie clubs zullen aan het einde van de rit moeten strijden om alsnog in de hoofdklasse te kunnen blijven. Dan is het best opvallend dat Bloemendaal daar opnieuw bij is. Vorig seizoen wist de ploeg zich te redden, waarna een uitstekende start van de nieuwe competitie volgde. Desondanks belandde Bloemendaal toch weer in problemen. Het resterende programma van de Mussen is ook bepaald niet makkelijk, met duels met zowel Amsterdam als SCHC en Oranje-Rood voor de boeg. Victoria heeft het overigens niet eenvoudiger, want die club treft in de laatste vijf duels dezelfde drie opponenten als Bloemendaal, plus ook nog eens Den Bosch. Dan heeft Laren, met relatief minder goede tegenstanders én een laatste duel bij het dan al gedegradeerde HGC op de rol, de beste papieren om zich rechtstreeks te handhaven. 

Niemand van Amsterdam kan Julia van den Heuvel stoppen op weg naar de openingstreffer in de topper tussen beide teams. (Foto WorldSportPics/Frank Uijlenbroek)

Eric Korver

Eric Korver

Eric Korver verdiende zijn sporen als sportverslaggever bij dagbladen en de GPD. Volgde daarna hockey voor Rabosport. Al hoofdredacteur van een golfmagazine en schaatsmagazine, nu ook verantwoordelijk voor Hockey International.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *