Logo Hockey Connect geel oranje

Amsterdam deelt tik uit

AMSTELVEEN - Eva de Goede (HGC)  met A HBC voorzitter Marc Staal,    Amsterdam neemt officieel afscheid van Eva de Goede , die naar HGC is overgestapt. , na de competitie hoofdklasse hockeywedstrijd dames, Amsterdam-HGC (3-1). COPYRIGHT KOEN SUYK WORLDSPORTPICS
AMSTELVEEN - Eva de Goede (HGC) met A HBC voorzitter Marc Staal, Amsterdam neemt officieel afscheid van Eva de Goede , die naar HGC is overgestapt. , na de competitie hoofdklasse hockeywedstrijd dames, Amsterdam-HGC (3-1). COPYRIGHT KOEN SUYK WORLDSPORTPICS

De verhoudingen in de top van de hoofdklasse voor dames liggen zo’n beetje vast. In de afgelopen jaren is er weinig veranderd aan de hegemonie van Den Bosch en Amsterdam, waarbij soms het accent misschien wat wisselde van de Brabantse club naar die uit de hoofdstad. Ook dit seizoen lijkt er weinig nieuws onder de zon.

Natuurlijk zijn er clubs die aan de weg timmeren. Clubs die ambities hebben, ze uitspreken en vanzelfsprekend nastreven. SCHS is daar al wat langer een voorbeeld van, net als HGC. En juist die laatste club profileerde zich dit seizoen wat meer als de uitdager. Niet in de laatste plaats natuurlijk door de komst van Eva de Goede, de captain van Oranje die na vele jaren Amsterdam de rug toekeerde en een nieuwe uitdaging vond bij de club uit Wassenaar.

HGC moest dit seizoen enkel puntenverlies incasseren na een gelijkspel tegen SCHC, een rivaal in de jacht op de topclubs Den Bosch en Amsterdam. Dat alles maakte het treffen tussen Amsterdam en HGC, in het eerste weekend van oktober, tot een pikante confrontatie.

XXL Nutrition

Het zal niet moeilijk te begrijpen zijn dat daarin toch Eva de Goede centraal stond. Zóveel jaren Amsterdam, waarmee ze zeker ook de afgelopen seizoen zulke mooie successen behaalde. Dan terugkeren in het Wagener Stadion, maar in het shirt van de tegenstander is best wel een dingetje. De Goede zag hoe haar nieuwe club al vroeg in de wedstrijd de leiding nam, maar ze constateerde daarna ook dat Amsterdam nog altijd een uitstekende ploeg heeft, die ook nog eens rendement haalde uit de strafcorners. Drie keer werd daaruit gescoord, drie keer door een andere speelster, wat ook nog eens aangeeft dat Amsterdam als het aankomt op dat wapen niet afhankelijk is van één strafcornerkanon. Noor de Baat, Sabine Plönissen en Maria Verschoor schoten raak en maakten daarmee het verschil met HGC.

Afscheid

Prachtig moment na afloop: het mooie afscheid dat Eva de Goede toch werd gegund bij Amsterdam. De voormalig beste hockeyster van de wereld had eerder immers niet de gelegenheid gehad ‘dag’ te zeggen in Amsterdam, maar dat kwam er nu alsnog van.

De 3-1 zege van Amsterdam was niettemin een tegenvaller voor HGC, dat daarmee toch even een tik incasseerde. De ploeg stond na vier wedstrijden immers gelijk met Amsterdam, maar ziet nu een gaatje van drie punten ontstaan. Alleen Amsterdam en koploper Den Bosch zijn nog ongeslagen, de Brabantse dames zelfs zonder puntverlies.

Belabberd

De regerend landskampioen keek met belangstelling naar het treffen tussen de twee rivalen en had ondertussen zelf bitter weinig moeite met Kampong. De dames van de Utrechtse club behoorden vorig seizoen al niet tot de hoogvliegers, maar beleven deze jaargang een ronduit belabberde start. Kampong na de openingstreffer van – wéér – Frédérique Matla nog even tegenstribbelen en een gelijkmaker produceren, maar daarna was het over. Onder aanvoering van Joosje Burg en Matla, beiden in het vervolg goed voor twee treffers, speelde Den Bosch naar een afgetekende 5-1 overwinning.

Met de volle buit uit vijf wedstrijden is er geen vuiltje aan de lucht voor de Bossche ploeg. Amsterdam blijft als vanouds in het spoor met slechts twee puntjes minder, en daarna valt er toch een gat. HGC turft drie punten minder, zowel Hurley als SCHC komen tot negen punten.

Onderin boekte Bloemendaal tegen KZ de eerste zege van het seizoen, waardoor nu Kampong moederziel alleen op de laatste plaats bivakkeert met slechts één schamel puntje. Oranje-Rood, dat met 2-3 verloor van Pinoké, heeft een puntje meer binnengehaald. Daarboven staan nog Bloemendaal en Klein Zwitserland met ieder vier punten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *