Logo Hockey Connect geel oranje

Janssen vindt het totaalplaatje bij adidas

53137554841_3c4510b5a9_o

Dat Jip Janssen en adidas ooit aan elkaar gekoppeld zouden worden, leek in de sterren te staan geschreven. De 25-jarige verdediger droomde er als tiener al van om deel uit te mogen maken van het Duitse sportmerk, dat op zijn beurt graag samenwerkt met strafcornerspecialisten. Niet geheel toevallig sloegen de twee in 2020 de handen ineen. “Ik had me geen beter partnership kunnen wensen.”

Janssen voelt zich tot op de dag van vandaag vereerd dat hij één van de gezichten mag zijn van adidas, wat in zijn ogen het beste van het beste is. “Vanaf het moment dat ik wat serieuzer begon te worden met hockey was dat het merk waar je bij wilde zitten. Het leek mij gewoon heel vet om bij adidas onder contract te staan. Dat het uiteindelijk uit is gekomen, vind ik hartstikke mooi.”

De samenwerking kwam in het jaar voor de Spelen van Tokio tot stand, toen Janssen door adidas-directeur Frank Basters werd uitgenodigd voor een kop koffie. De kersverse Europees kampioen herinnert zich dat gesprek nog heel goed. “We hadden meteen een goede klik. Omdat we zowel op persoonlijk als sportief vlak overeenkwamen, bood hij mij een contract aan. Daar was ik heel blij mee.”

XXL Nutrition

Volgens Janssen staat adidas erom bekend dat ze uit iedere generatie een strafcornerspecialist aan hun spelerslijst willen toevoegen. Zo waren in het verleden Taeke Taekema en Mink van der Weerden al eens ambassadeur van het merk. “Die lijn wilden ze doorzetten”, vervolgt Janssen. “Adidas besteedt veel aandacht aan het maken van goede sticks. Als je daar zó veel tijd in stopt, wil je daar ook graag een uithangbord voor hebben. Ik vind het een eer dat ik dat mag zijn.”

Details

Met ingang van het nieuwe seizoen speelt de verdediger van Kampong met een Chaos Fury: een stugge stick die volledig uit carbon bestaat. De stick is donkerblauw met olijfgroen en licht van gewicht. “Ik houd van een wat lichtere stick. Dat is fijn voor het schieten en slepen, maar ook om normaal mee te kunnen hockeyen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er een goede kromming in zit voor de strafcorners.”

Janssen kan niet anders concluderen dan dat adidas er wederom in geslaagd is om een ‘topproduct’ af te leveren. “Behalve het design en de kleuren die ik gruwelijk mooi vind, is het ook kwalitatief een goede stick. Die combinatie zorgt ervoor dat ik heel erg tevreden ben met adidas”, aldus Janssen, die het hebben van een goede stick van cruciaal belang vindt. “Je moet met elke stick kunnen hockeyen, maar op het hoogste niveau kunnen details een groot verschil maken.”

Naast een stick voorziet adidas de 92-voudig international van handschoenen, haarbandjes, scheenbeschermers, lifestylekleding en schoenen. Met de adipower (wit met gifgroen) heeft Janssen de schoen die het beste bij hem past. “Ik ben niet extreem lichtvoetig en heb niet het voetenwerk van een balletdanseres. Daarom heb ik stevige schoenen nodig. De adipower is stevig en kan tegen een stootje. Voor mij is het de ideale schoen.”

Spannend

Mede dankzij de producten van adidas beleefde Janssen een succesvol seizoen. Met Kampong eindigde hij na 22 wedstrijden als eerste in de competitie, waarna het in de halve finale van de play-offs werd uitgeschakeld door Pinoké. Met het Nederlands elftal werd zondag de Europese titel veroverd na een bloedstollende finale tegen Engeland. 

“Het is heel gaaf om op één van de hoogste podia waarop je kan acteren als hockeyer te winnen”, geniet Janssen nog na. “Ik durf wel te zeggen dat we het gevoel hadden dat we gingen winnen. Op een gegeven moment werd het heel spannend, maar we weten dat we altijd mensen hebben die opstaan in een wedstrijd. Nu was het Maurits (Visser) die opstond. Ja, dat was prachtig.”

Janssen looft vooral het tactisch vermogen van bondscoach Jeroen Delmee en de rest van de begeleiding. “De credits mogen ook naar hun. Wat zij allemaal voor tactische analyses hebben gemaakt, heb ik nog nooit meegemaakt. Dat vind ik heel knap.”

In de vaderlandse competitie liet Janssen zien dat de strafcorner nog altijd één van zijn specialiteiten is. Mede dankzij zijn 34 doelpunten, waarvan 31 uit een strafcorner, eindigde Kampong op de eerste plek in de Hoofdklasse. “Voor mij persoonlijk was het een goed seizoen, maar waar ik blijer mee was, is dat we als team grote stappen hebben gemaakt. We waren best wat ervaren krachten kwijtgeraakt, maar dat hebben we goed opgepakt. Onze coach Tim Oudenaller verdient daar zeker een compliment in.”

Toch eindigde het seizoen in mineur. In de halve finale van de play-offs ging Kampong onderuit tegen Pinoké. “Dat was wel heel pijnlijk. Je werkt hier het hele jaar naartoe en op het moment dat het moet, lukt het niet. We hebben op het verkeerde moment gepiekt, al moet ik zeggen dat Pinoké ook erg goed speelde.”

Door: Rijcko Treep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *