Logo Hockey Connect geel oranje

Morgenstern helemaal op haar plek bij landskampioen Amsterdam

52930750894_b76d81b26e_o

Van degradatie met Oranje-Rood naar het winnen van de landstitel met Amsterdam. Hockeyster Fiona Morgenstern (27) vloog in krap één jaar tijd van het ene naar het andere uiterste. 

Zelfs weken na het binnenslepen van de landstitel vindt Morgenstern het nog lastig om haar emoties onder woorden te brengen. ,,Dit is gewoon supervet”, lacht ze. ,,Deze titel doet me heel veel. Ik besloot afgelopen seizoen om na tien jaar weg te gaan bij Oranje-Rood. Dat we toen ook nog eens degradeerden maakte het extra verdrietig, want zo wilde ik mijn club helemaal niet verlaten. De overstap naar Amsterdam maakte ik vooral om mee te kunnen doen om de titel. Dat je dan in je eerste seizoen al kampioen wordt, is gewoon bizar.”

Voor de Amsterdamse hockeysters was het de kroon op een beladen seizoen. ,,Ik denk dat iedereen wel weet dat we niet de meest ideale seizoenstart kenden. Na een week was het niet eens duidelijk of we nog wel een coach hadden.”

XXL Nutrition

Coach Robert Tigges zette zichzelf in de voorbereiding namelijk twee weken buitenspel om zichzelf en de spelersgroep ruimte te geven. Voor Morgenstern, die pas net was overgestapt naar de Amsterdamse club, was die periode extra lastig. ,,Ik was net nieuw en nog aan het wennen bij de club. Al vrij snel kwam ik erachter dat er best veel speelde uit voorgaande seizoenen”, legt ze uit. ,,Als team en staf hebben we aan het begin van het seizoen wel pittige gesprekken met elkaar gehad. We hebben de tijd nodig gehad om onze weg te vinden. Daar waren we vooral de eerste seizoenshelft mee bezig.”

Tweede seizoenshelft

Pas in de tweede seizoenshelft kwam de Amsterdamse ploeg meer op stoom. ,,Vooral richting het einde, met topwedstrijden tegen SCHC en Den Bosch, konden we meten waar we echt stonden. We wisten ook: we hebben nog een seizoenshelft en daarin moeten we het doen. Het geloof begon steeds meer te groeien.”

Morgenstern zelf groeide in de loop van het seizoen als mens en als speelster. ,,Ik heb dit seizoen heel veel geleerd. In eerste instantie moest ik me aanpassen en mijn plek vinden, dat is iets waar je je weg in moet vinden.”

Makkelijk was de overstap van Oranje-Rood naar Amsterdam namelijk niet, erkent ze nu. ,,Ik heb het denk ik best onderschat. Je denkt dat je wel eventjes van club wisselt, maar het is veel meer dan dat. Naast mijn oude vertrouwde club liet ik namelijk ook mijn vrienden, familie en mijn sociale leven in Eindhoven achter. Daar heb ik het wel moeilijk mee gehad.”

,,Daarnaast kom je ook nog eens in een nieuw team waarin je moet vechten voor je plek. Ik speelde tien jaar bij Oranje-Rood, stond daar bovenaan in de hiërarchie. Alles was binnen mijn comfortzone. Bij Amsterdam ging ik daar plotseling ver buiten. Dat was niet altijd even makkelijk.”

Toch is ze blij dat ze de stap heeft gezet. ,,Je gaat ook relativeren en nadenken waarom je het spelletje zo leuk vindt en waarom je bent overgestapt. Uiteindelijk ben ik zowel fysiek als mentaal gegroeid bij Amsterdam.”

Op haar plek

Inmiddels is ze helemaal gewend aan haar nieuwe omgeving. ,,Ik voel me heel erg op mijn plek hier. Eindhoven zelf mis ik niet zozeer. Ik mis vooral de mensen die daar wonen: mijn familie en vrienden. Maar ik weet dat vriendschappen niet worden bepaald op afstand. In die zin is het een kwestie van veel contact houden.”

Nu ze vakantie heeft, is er meer tijd om weer even langs te gaan bij vrienden en familie, maar stiekem denkt Morgenstern alweer aan het volgende seizoen. ,,Natuurlijk willen we volgend jaar die titel weer pakken”, lacht ze. ,,Ik ben heel benieuwd, want als je ziet hoe we het dit seizoen ondanks een lastige start uiteindelijk hebben geflikt, dan is er heel veel mogelijk.”

In het pre-olympisch jaar hoopt Morgenstern in ieder geval bij Amsterdam een flinke bijdrage te kunnen leveren. ,,Met Oranje of Parijs ben ik nu nog niet bezig”, erkent ze. ,,Vorig jaar heb ik tot het WK bij de Nederlandse selectie gezeten. Als je het WK niet haalt en er vervolgens weer een nieuwe bondscoach komt, is het maar afwachten hoe het allemaal loopt. Dit seizoen was niet het makkelijkste seizoen, maar wel het seizoen waarin ik het meeste heb geleerd. Ik ben gegroeid bij Amsterdam, maar volgend seizoen wil ik nog veel beter. Daar ga ik me op focussen. Dan zien we vanzelf wel wat er van komt.”

door Lisa Deen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *