Logo Hockey Connect geel oranje

Amsterdam evenaart Den Bosch en wint 21e landstitel in Hoofdklasse

DSC_3724

Zoals verwacht zou de finale om het landskampioenschap bij de dames spannend worden. Een spannende finalewedstrijd tussen SCHC en Amsterdam werd het ook. Beide teams bleven net zoals de eerste wedstrijd steken op een gelijkspel. Shoot-outs beslisten dat Amsterdam landskampioen werd. Voor de club was het de 21e keer, net zoveel als HC Den Bosch. 

Voor het eerst zou dit jaar de finale van het landskampioenschap beslist worden over twee wedstrijden. In het verleden waren dit er drie. Het team die de meeste punten bij elkaar zou sprokkelen in twee wedstrijden, zou zich tot kampioen mogen kronen. Met het gegeven dat SCHC op eigen veld dit seizoen ongeslagen was en de reguliere competitie won, leken zij op voorhand de favoriet. 

De kaartverkoop voor de damesfinale was dit jaar geslaagd. Het Wagener Stadion was niet uitverkocht, maar veel fans wisten wel de weg naar Amsterdam te vinden. De fans die een kaartje hadden bemachtigd konden vanaf minuut één genieten van een prachtig schouwspel, waarbij beide teams elkaar tot het uiterste testten. 

XXL Nutrition

Hester van der Veld zorgde in de tiende minuut voor de openingstreffer voor Amsterdam. Niet veel later was het de jonge Mette Winter die Stichtsche weer op gelijke hoogte bracht. De van Oranje-Rood overgekomen Fiona Morgenstern liet zien waarom zij belangrijk voor haar nieuwe club Amsterdam was. Vlak voor het vierde kwart zette zij haar ploeg op voorsprong. Yibbi Jansen was op haar beurt weer belangrijk voor SCHC en scoorde vlak voor tijd de gelijkmaker. Beide teams stonden na wedstrijd één op gelijke hoogte. 

Amsterdam en SCHC gelijkwaardig

De tweede finalewedstrijd in Bilthoven was tot de nok toe uitverkocht. Fans van beide clubs hadden zich al vroeg gemeld op het complex om te genieten van het weer, de sfeer en hun idolen. 

Een flitsend begin voor SCHC zorgde voor een snelle openingstreffer. Een snelle en prachtige aanval van de thuisclub zorgde al na 1 minuut voor de openingstreffer. Laurien Leurink trok de bal naar haar backhand en haalde hard uit. De bal verdween in de touwen. De stadionspeaker kon zijn geluk niet op en liet door de luidsprekers horen: ‘Laat je horen als je voor Stichtsche bent!’. Een luid gejuich ging op in het stadion. 

Amsterdam leek overrompeld, maar kon snel herstellen. Aanvallen van Pien Dicke en Trijntje Beljaars werden goed verdedigd. Zelf was het team dodelijk efficiënt door de eerste kans van de wedstrijd te verzilveren in de elfde minuut van de wedstrijd. Fay van der Elst haalde uit en liet Heerbaart kansloos.

Amsterdam mist strafbal

Het was Amsterdam die de gelijkmaker misschien wel zag als een bevrijdende treffer. Het tempo ging omhoog door onder andere de sterk spelende Felice Albers. Fay van der Elst kon bijna haar tweede van de wedstrijd maken. SCHC bracht in het tweede kwart minder. Wel kreeg het één corner. De poging van Jansen werd door Veenendaal vlak voor de kruising uit de goal gehaald. 

Ook de start van het derde kwart was voor Amsterdam. Sterker nog, het had moeten scoren. Een strafbal van Fay van der Elst belandde op de paal, waardoor de stand gelijk bleef. Vlak voor het vierde kwart kwam daar dan toch de voorsprong voor Amsterdam. Vanuit een ‘mislukte’ strafcorner ging de bal toch in de goal. Een hobbelbal van Stella van Gils kon niet goed worden ingeschat door keepster Heerbaart. Net zoals in de eerste wedstrijd stond Amsterdam vlak voor het vierde kwart op voorsprong. 

Wederom gelijk

Met nog één kwart te gaan en een beter Amsterdam, leken de kaarten geschud te zijn. Yibbi Jansen ontving in korte tijd een groene en een gele kaart. Stichtsche wankelde. Gek genoeg leek de thuisploeg na de gele kaart opeens vleugels te krijgen. Aanvallen volgden, maar kansen kwamen er niet. 

Nadat Yibbi Jansen vijf minuten over haar zonden had nagedacht, kwam zij weer in het veld. Het zorgde voor nog meer gevaar richting de goal van Amsterdam. Een mooie aanval over rechts kwam bij Pien Dicke terecht, die van dichtbij de bal langs Veenendaal werkte. 

Bilthoven hield haar adem in. Zouden zij nu eindelijk dit seizoen het landkampioenschap mogen vieren? Of was het ‘underdog’ Amsterdam die de titel mee naar huis zou mogen nemen? Beide teams kwamen uiteindelijk niet verder dan een gelijkspel. Shoot-outs moesten bepalen wie de nieuwe landskampioene zou worden.

Shoot-outs

Albers liet zien waarom zij vorig jaar FIH speelster van de wereld was geworden. De snelle spits scoorde meteen aan de zijde van Amsterdam. Nu was het tijd voor de andere Oranje-international en ondertussen superster, Yibbi Jansen. Een zekerheidje voor SCHC zou je zeggen, ondanks dat de middenveldster niet goed in de wedstrijd zat. De poging van Jansen zag er onzeker uit. Een backhandschot werd vrij gemakkelijk gestopt door Veenendaal. Het bleek de mentale nekslag voor SCHC te worden.

De speelsters van Amsterdam maakten geen fout. Moes, Veen en Verschoor scoorden. Bij SCHC mistte ook Mette Winter, waardoor de eindstand op 1-4 bleef staan. 

Wederom kon SCHC, nadat het eerste werd in de reguliere competitie, geen landskampioen worden. Net als vorig jaar waren de verschillen in de finale klein. Dit keer was Amsterdam de gelukkige van de twee. De ploeg was uitzinnig van vreugde, trok het shirt aan waarop stond ‘Landskampioen 2022-2023’ en vierde tot diep in de nacht feest. 

Stella van Gils: ‘Wij gaan kampioen worden’

Voor speelster Stella van Gils was het de eerste keer dat zij landskampioen werd. De voor Amsterdam spelende was in de finale van het landskampioenschap belangrijk door haar ploeg aan de leiding te zetten. SCHC maakte iets later alsnog de gelijkmaker, waardoor beide ploegen de shoot-outs moesten spelen. Voor van Gils was het nagelbijten tijdens de shoot-outs: ,,Het was superspannend. Tijdens de shoot-outs durfde ik niet te kijken. Ik werd misselijk van de spanning. Toch was ik al vroeg op die ochtend van een ding zeker. ‘Wij gaan kampioen worden’. Uiteindelijk werden wij dat dus ook”, aldus de gelukkige Van Gils. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *