Logo Hockey Connect geel oranje

Oranje mannen winnen EK Hockey en pakken Olympisch ticket

DSC_1484

Makkelijk ging het niet. Oranje werd tweede in de groepsfase, maar plaatste zich wel voor de halve finale van het EK Hockey. Die werd gewonnen. Twee dagen later speelde Oranje tegen Engeland in de finale. Deze zeer opmerkelijke en spannende wedstrijd werd eveneens gewonnen. Daarmee werden Nederlandse heren niet alleen Europees kampioen, ook pakte de ploeg een ticket voor de Olympische Spelen. 

Oranje was op het EK Hockey in Mönchengladbach ingedeeld in poule B. In deze poule moest worden afgerekend met Duitsland, Frankrijk en Wales. Op papier leek dit te doen. Wales en Frankrijk leken de zwakkere broeders. Tegen gastland en wereldkampioen Duitsland was de verwachting dat de verschillen klein zouden zijn. 

Prima EK-start

XXL Nutrition

Het openingsduel met Frankrijk werd gewonnen. Oranje haalde uit. Doelpunten werden gescoord door Terrance Pieters, Koen Bijen en Duco Telgenkamp. Laatstgenoemde is een opvallende naam. Telgenkamp had nog weinig ervaring bij Oranje en werd op het laatste moment toch toegevoegd aan de selectie van bondscoach Delmee. De spits van Kampong speelde in het openingsduel geen verstoppertje en scoorde twee keer. Ook Pieters en Bijen scoorden twee keer, waardoor Oranje het duel met 6-0 won. 

Deceptie tegen wereldkampioen

Toch wist Oranje dat het duel met Frankrijk geen graadmeter zou zijn voor het duel met Duitsland. De regerend wereldkampioen speelde in eigen land en kon rekenen op een vol SparkassenPark stadion met uitzinnige fans. En inderdaad, de Duitse fans waren massaal gekomen om hun helden toe te juichen. 

Oranje leek hiervan onder de indruk. De bal was nog maar amper in beweging of hij lag er al in. Niet in de goal van Duitsland, maar in die van Maurits Visser. De keeper van Oranje kreeg de kans, omdat collega Pirmin Blaak in blijde verwachting was van een baby. Ook de 2-0 voor Duitsland viel snel. Binnen vijf minuten stond Oranje op een ruime achterstand. Moeite hadden de heren van Delmee om het speltempo te bepalen. Duitsland stond goed opgesteld. Het baltempo van Oranje was te laag om hier iets aan te doen. Duitsland kwam zelfs voor rust op 3-0. Oranje was in de tweede helft niet meer in staat om de achterstand goed te maken. 

Spanning op duel tegen Wales

Na twee gespeelde wedstrijden, moest er gewonnen worden van Wales. Dit leek niet zo makkelijk. Wales was namelijk in staat geweest om in hun openingsduel juist wel te stunten tegen Duitsland. Het speelde in die wedstrijd met 3-3 gelijk. Toch was Oranje wakker geschud na het verlies tegen Duitsland. Doelpunten vielen gemakkelijk. Uiteindelijk werd er met maar liefst 8-1 gewonnen. 

Strijd met zuiderburen

Omdat Duitsland groepswinnaar was geworden, moest Oranje tegen de nummer 1 uit poule A spelen. De lastige opponent België moest worden verslagen. De Belgen waren goed voor de dag gekomen en leken in topvorm te zijn. 

En wederom was het Oranje dat, net zoals in het topduel tegen Duitsland, niet goed voor de dag kwam. België scoorde binnen vijf minuten en kreeg legio kansen in de eerste helft om dit saldo uit te breiden. Oranje was wederom niet in staat het maximale te laten zien. Jeroen Delmee moest met een donderspeech in de rust ingrijpen. De bondscoach liet later weten dat hij dit niet vaak deed. Het hielp. Oranje begon te hockeyen en kwam op voorsprong. Een individuele fout van Tijmen Reyenga zorgde nog wel voor de Belgische aansluitingstreffer. Uiteindelijk was het Duco Telgenkamp die vlak voor tijd de winnende scoorde. Nederland stond in de finale. 

Opvallend was dat Jip Janssen dit toernooi nog niet had gescoord. De strafcornerschutter had zijn kansen gekregen, maar kon daar niet van profiteren. Ook later in de finale kwam de specialist niet tot scoren. Een opmerkelijk feit voor de man die vaak op de kop van de cirkel beslissend is.

Spannende finale

In de finale moest Oranje het opnemen tegen Engeland. De Engelse heren wonnen in de halve finale verrassend met shoot-outs van Duitsland. Het was vooral opvallend dat in die halve finale Engeland goed wist wat de Duitse doelman Danneberg deed. De Duitse goalie was tijdens het WK hockey nog de grote held. Toen stond hij meerdere keren goed opgesteld tijdens de shoot-outs. Engeland scoorde nu al hun pogingen.

Oranje kwam in de finale goed voor de dag. Tot twee keer toe moest Oranje in het toernooi een snelle achterstand goedmaken. Vandaag was dat anders. In het eerste kwart kwamen de Nederlanders op een 1-0 voorsprong. Derck de Vilder was de gelukkige. De speler van Oranje zat er knap bij toen een bal van Terrance Pieters op de paal stuk spatte. 

Derck de Vilder was ook degene die een groot aandeel had in de 2-0. Een prachtige hoge diagonale bal werd van hem naar Tijmen Reyenga gestuurd. Reyenga wist op zijn beurt de al glijdende Duco Telgenkamp te vinden. Op knappe wijze wist de Oranje-spits de bal binnen te tippen. Voor Telgenkamp zijn zesde van het toernooi, waarmee hij tevens topscoorder werd. 

Het leek erop dat Oranje een makkelijke overwinning zou pakken. Dit was niet het geval. Engeland kwam terug tot 2-1 en scoorde ook nog de 2-2. Na lang overleg tussen de videoscheidsrechter en de scheidsrechter werd de 2-2 afgekeurd. Wel kreeg Engeland een strafbal. Visser was alert en stopte de inzet van Bandurak. Volgens de videoscheidsrechter bewoog de Oranje-doelman te vroeg en mocht Bandurak opnieuw de strafbal nemen. Wederom was Visser de ‘Baas’, waardoor Oranje de overwinning uit het vuur trok. De Nederlandse heren werden Europees kampioen en hebben hierdoor een ticket gekregen voor de Olympische Spelen van 2024. 

Door Hans Hofstra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *