Logo Hockey Connect geel oranje

EK selectie klaar voor Olympisch spelen?

hoofdfoto

Door Hans Hofstra

De nieuwe bondscoach Paul van Ass heeft met Oranje zijn tweede prijs binnen. Vorige maand werd de Pro League gewonnen. Afgelopen week won hij met de Oranje-dames de titel op het EK Hockey. Dat bezorgde het team ook een ticket voor de Olympische Spelen die over een klein jaar in Parijs gehouden worden. 

De Oranje-dames wonnen met speels gemak de groepsfase op het EK Hockey. Alleen in de eerste wedstrijd kreeg Oranje een doelpunt tegen van Spanje. Zelf wonnen de dames drie keer en scoorden ze in totaal twaalf doelpunten. 

XXL Nutrition

Na de groepsfase kreeg Josine Koning te horen dat zij de eerste keepster zou worden voor de halve en eventuele finale. Ze werd ook tijdens het afgelopen WK Hockey 2022 en de Olympische Spelen 2020 in Tokyo boven concurrente Anne Veenendaal gekozen. Volgens bondscoach Paul van Ass waren de verschillen klein, maar wilde hij met maar één keepster werken in de eindfase van het toernooi. 

In de halve finale speelde de ploeg van Paul van Ass tegen Engeland. Een stroeve eerste helft werd uiteindelijk meer dan goed gemaakt. Oranje won met 7-0. Een plek in de finale was een zekerheid. In de ‘saaie’ finale tegen België was Oranje de betere. Zonder veel spanning in de wedstrijd werden de Zuiderburen opnieuw verslagen, net als in de groepsfase. Met een 3-1 overwinning pakte Oranje de vierde Europese titel op rij. 

Plezier spat ervan af

Maria Verschoor, die alweer vier keer Europees kampioen werd, heeft het EK als een prachtig evenement ervaren: ,,Door de groepsfase zijn we vrij makkelijk heen gekomen. Tegen Spanje en België moesten we echt scherp zijn. Het plezier in ons team spatte ervan af. Vooral nadat we de halve finale hadden gewonnen van Engeland. Je zag ons als groep daarom ook zo uitbundig juichen. Het liep lekker. Het toernooi voelde voor mij heel fijn.”

Wie selecteren?

Verschoor lijkt, al moet zij nog een jaar wachten, af te stevenen op haar derde Olympische Spelen. De middenveldster, die ook voorin uit de voeten kan, is al jaren een vaste waarde bij Oranje. Voor haar, maar ook haar teamgenoten, zal het komend jaar een strijd gaan worden. Welke speelsters halen de Spelen en wie haken af? Bondscoach Paul van Ass geeft hier nog weinig duidelijkheid over: ,,Met zo’n toernooi als het EK Hockey heb je iets met elkaar meegemaakt. Het zal daarom voor iedereen lastig worden om aan te klampen. Als speelster zal je er iemand anders uit moeten spelen. Dat geldt voor Eva de Goede, Lidewij Welten, maar ook voor anderen. De huidige groep heeft in mijn ogen nog weinig ervaring. Voor Yibbi Jansen was het bijvoorbeeld pas haar eerste EK. Toch vond ik haar goed spelen, net als Luna Fokke, Marijn Veen en Joosje Burg. Zij haalden hun niveau.”

Europees niveau valt tegen

Na de wedstrijd tegen België in de groepsfase gaf de Nederlandse bondscoach duidelijk zijn mening over de tegenstander. Van Ass liet weten dat het spel van België hem tegenviel. Hij ziet richting de Spelen de concurrentie dan ook meer uit een andere hoek komen: ,,Ik begrijp nog steeds niet dat wanneer je met 3-1 achter staat, je de spreekwoordelijke handschoenen niet uitdoet en gaat boksen. Wij willen boksen. Bij bijvoorbeeld Australië in de Pro League zagen we dat wel. Zij gaan de strijd met ons aan. Ook Argentinië zie ik als een ploeg die het ons moeilijk kan maken op de Spelen in 2024. Zij blijven stabiel de nummer twee van de wereld. Afgelopen jaar wonnen ze nog de Pro League. Landen zoals Australië en Argentinië zijn voor ons de grootste uitdaging. De ploegen in Europa staan nog ver achter ons.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *